Fırat Üniversitesi emekli öğretim üyesi: 'Burslara başvuran öğrencilerin yüzde 80’i cemaat yurtlarında kalıyordu'
Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 2. sınıfı öğrencisi olan Enes Kara’nın intiharıyla birlikte cemaat yurtları/evleri yeniden tartışma konusu oldu.
FIRAT FISTIK / GERÇEK GÜNDEM
Enes Kara'nın intiharının ardından Twitter’da #CemaatYurtlarıKapatılsın hashtagiyle kampanya başlatılırken Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden emekli olan bir akademisyen üniversite ve şehirde yaşadıklarını, cemaatlerin varlığını anlattı.
Prof. Dr. Erhan Deveci, fakültede 2009-2015 yılları arasında öğrencilerden sorumlu dekan yardımcısı olarak görev yaptı. Üniversitede sadece yöneticiliği sırasında değil halk sağlığı anabilim dalı öğretim üyeliği görevi nedeniyle de öğrencilerle en yakın öğretim üyelerinden biriydi.
“KALMA NEDENLERİ YOKSULLUKTU”
Deveci, “O dönemde dikkatimi çeken olaylardan biri, verilecek olan burslara başvuran öğrencilerin yaklaşık yüzde 80'inin cemaat yurtları veya evlerinde kaldıklarını söylemesiydi” dedikten sonra şöyle devam etti: “Yine bu öğrencilerin çok büyük bir kısmı siyaseten ve fikren bu cemaatlerle ilişkisi olmayan gruptu. Çoğunun kalma nedeni yoksulluktu” dedi.
“YEMEKLERİ VE TEMİZLİĞİ DE KENDİLERİ YAPIYORDU”
Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin eski dekan yardımcısı , öğrencilerin cemaat evlerinde yemekleri ve temizliği dahi kendilerinin yaptığını, çoğu zaman akşam öğünlerinde bir ya da en fazla iki çeşit yemek verildiğini söyledi.
Deveci, Nisan 2021'de tıp fakültelerindeki sorunlar nedeniyle emekli oldu.
Fakülte yönetimi ve öğretim görevlileri sadece bu yurtlara giden öğrencilerle değil, sıkıntısı olan çoğu öğrenciyle ilgili de yönlendirmelerde bulunmuş.
Prof. Erhan Deveci, fakülte yöneticiliği sırasında cemaatlerle hiç ilgisi bulunmayan öğrencilerin bu yapıların yurtlarında kaldığına dikkat çekrerek devletin bu konuya bir çözüm bulması ve öğrencilerin bu yapılara mahkum olmadan barınma sorununu halletmesi gerektiğini belirtiyor.