Boğaziçi Üniversitesi’nde dekanların görevden alınmasına itiraz: Hukuka aykırı
Boğaziçi Üniversitesi’nde görevden alınan üç dekanın avukatı Acun Papakçı, gönderilen yazıya itiraz etti.
Boğaziçi Üniversitesi’nde Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından gönderilen yazıyla görevden alınan Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özlem Berk Albachten, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Ercan ve Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yasemin Bayyurt’un avukatı Acun Papakçı, itiraz etti.
Birgün gazetesinden Dila Esen'in haberine göre, Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü, üç dekana da önceki gün YÖK Genel Kurulu toplantısında alınan kararla dekanlık görevinden alındıklarını bildiren yazı gönderdi. Ancak yazıda, YÖK Genel Kurulu’nun herhangi bir kararı veya toplantı tutanağına yer verilmedi.
Ayrıca yazı üniversitenin elektronik sistemi üzerinden gönderildi.
HUKUKA AYKIRI
Avukatları ise söz konusu belgeye İstanbul Nöbetçi İdare Mahkemesi’ne verdikleri dilekçeyle itiraz ederek görevden alma işleminin iptal edilmesini ve yürütmenin durdurulmasını talep etti. Dilekçede YÖK veya başka bir kurum ya da kişinin bir dekanı görevden almasının mümkün olmadığına dikkat çekildi.
Dekanın görevden alınmasına ilişkin bir kanun düzenlenmesi bulunmadığı belirtilen dilekçede, “Sadece yürütülen bir soruşturmada, görevi başında kalmasında sakınca görülen hallerin varlığı durumunda ve sadece tedbiren görevden uzaklaştırma kararı da sadece 3 ay süreyle alınabilir” denildi.
Dilekçede, Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü’nün yazısının hukuka aykırı olduğuna değinildi.
Avukat Acun Papakçı’nın açıklamasında, Naci İnci’nin hukuken mümkün olmayan fiili uygulamalarla dekanların görevlerini yapmalarına engel olduğunu vurguladı. Üç dekanın kanun uyarınca gerek Boğaziçi Üniversitesi Senatosu’nun gerekse Yönetim Kurulu’nun doğal üyeleri olduklarını belirten Papakçı, şu ifadeleri kullandı:
“YÖK Genel Kurulu tarafından gerçekten dekanların görevden uzaklaştırılmaları yönünde bir karar alındıysa, bu kararın bahsedilen kurulların toplantılarına yönelik müdahale etme amacı taşıması mümkün olabilir. Bu tür bir karar disiplin amirinin teklifi üzerine verilebilir. Dekanların görevden uzaklaştırılmalarının Prof. Dr. Naci İnci tarafından teklif edildiği düşünülmektedir.
Çünkü görevden alınan dekanlar yerine rektör Prof. Dr. Naci İnci tarafından büyük bir ihtimal ile toplantılarda itiraz konusu edilen ve üniversitenin ‘Parlamenter Yöntem’ yönergesine aykırı bu usulü sorun etmeyen yeni dekanlar görevlendirilecektir. Bu şekilde üniversitenin akademik organlarına müdahale edilmek istenmesi olasıdır.
Bugüne kadar dekanlara YÖK Genel Kurulunun herhangi bir kararı tebliğ edilmemiştir. Eğer gerçekten YÖK Genel Kurulu tarafından dekanlarla ilgili görevden uzaklaştırmaya ilişkin bir karar alındıysa bu kararın kimin, hangi gerekçeyle talep etmesi üzerine alındığı, bu kararın dekanlara tebliğ edilmesi sonucunda öğrenilecektir.”