Farplas işçileri, sendikal hakları için kendilerini fabrikaya kapattı
Farplas otomotiv firmasında 24.00-08.00 vardiyasındaki işçiler ücret artışı için yaptıkları eylemler gerekçe gösterilerek kovulan işçilerle birlikte fabrika işgaline başladı. Gözaltına alınan işçiler serbest bırakıldı.
Plastik otomotiv parçaları üreten Farplas firması asgari ücrete yapılan artışı kendi çalışanlarına yansıtmadı. Maaşları asgari ücret seviyesine kadar gerileyen işçiler zam talep etti. Ancak yapılan zam teklifleri tatmin edici olmadı. Bunun üzerine işçiler 19 Ocak’ta iş bırakma eylemi yaparak üretimi durdurdu.
Eylem üzerine işveren işçilerle görüşmelere başladı. 20 Ocak’ta üretim tekrar başladı. Müzakereler devam ederken örgütsüz olan işçiler Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye olmaya başladı. Sendika üyelikleri başlayınca işçiler işverenin üye olmaktan vazgeçmeleri koşulunda yüksek zamlar yapılacağı yönünde sözler verdiğini açıkladı. Örgütlenme çalışmalarının devam etmesi üzerine 27 Ocak’ta sendikanın Çalışma Bakanlığı’na yetki başvurusunda bulunmak için gerekli olan üye sayısına yaklaştığı sırada sendikalı ve sendikasız 100 işçi Kod-29 ile işten atıldı. İşçilere gerekçe olarak 19 0cak tarihinde yaptıkları iş bırakma eylemi gösterildi.
BirGün'den Rıfat Kırcı'nın aktardığına göre, bunun üzerine fabrika önünde eylemler başladı. İşçiler fabrika önünde bir araya gelerek sloganlarla ve basın açıklamalarıyla taleplerini dile getirdi. Ancak işveren taleplere sessiz kaldı.
Fabrikada bugün gece vardiyası sloganlarla üretimi durdurdu. Tazminatları ödenmeden işten atılan işçiler de fabrika içerisine alındı. İşçilerin öncelikli talebi işten atmaların durdurulması, işten atılanların acilen işlerine geri alınması ve işverenin sendikal örgütlenme hakkına saygı göstermesi.
İşçilerin fabrikadaki eylemi sırasında polis de fabrika önüne yığınak yaptı.
İlerleyen saatlerde polis ekipleri, fabrikaya girince eylemdeki işçilerin bir kısmı da fabrikanın çatısına çıkarak sloganlarla direnişi sürdürdü.
Polis farplas çatısında işçilere müdahale ederek gözaltı yapıyor işçiler atlayacağız diyorlar bir kişinin burnu bile kanarsa sorumlusu tüm yetkililerdir. pic.twitter.com/y3wtUQrlaE
— BİRLESİK METAL-İŞ (@BirlesikMetal) January 31, 2022
Birleşik Metal-İş'ten yapılan paylaşımda, "Polis farplas çatısında işçilere müdahale ederek gözaltı yapıyor işçiler atlayacağız diyorlar bir kişinin burnu bile kanarsa sorumlusu tüm yetkililerdir." ifadelerine yer verildi.
#Farplas işçilerini polis yaka paça gözaltına alıyor.
— BİRLESİK METAL-İŞ (@BirlesikMetal) January 31, 2022
Drone ile tespit edilen işçiler ters kelepçe takılarak minübüslerde bekletiliyor
50 kadar #Farplas işçisi hala çatıda. “Aşağı atlarız” diyerek saldırıyı protesto ediyorlar.#farplasiscisiyalnızdeğildir pic.twitter.com/FjejYs0xqt
Öte yandan çok sayıda işçinin gözaltına alındığı ifade edildi.
İçerde direnen ve dışarda dayanışma için bulunan işçilerden, sendika yönetici ve temsilcilerinden 200 kişi gözaltına alınmasına rağmen fabrikalardan işçiler #Farplas önüne dayanışmaya gelmeye devam ediyor. #FarplasİscisiYalnızDeğildir pic.twitter.com/A59iK2rpUG
— BİRLESİK METAL-İŞ (@BirlesikMetal) January 31, 2022
BAKAN BİLGİN “ÖRGÜTLENMESİNİ ENGELLEMEYE ÇALIŞANLARIN KARŞISINA İŞÇİLERİMİZLE KOL KOLA ÇIKARIM” DEMİŞTİ
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, TBMM Genel Kurulu’nda bakanlığının 2022 yılı bütçesinin sunumunu yapmıştı.
Bilgin, Meclis kürsüsünde yaptığı konuşmada, sendikal örgütlenmesinin önüne geçilen emekçilerle kol kola olacağını söylemişti.
Bakan Bilgin, şu ifadeleri kullanmıştı:
“Çalışma Bakanlığı’nın görevi de emeğin korunmasıdır. Hangi görüşten olursa olsun, emekçilerimizin örgütlenmesini engellemeye çalışanların karşısına işçilerimizle kol kola çıkarım. Hangi görüşten olduğunuza bakmam, ben emeğin örgütüne bakarım, hakkını yemeye kalkan kim olursa karşısına çıkarım.”
Farplas'ta sendikal örgütlenmelerinin önüne geçilmeye çalışılan işçiler eylemde, Bakan Bilgin, emekçilerle kol kola girmek için neyi bekliyor?
İŞÇİLER SERBEST BIRAKILDI
Gözaltına alınan işçilerden 50 kadarı ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakıldı. İşçiler gözaltı sırasında bir arkadaşlarının ayağının kırıldığını belirtti. Ayağı alçıya alınan işçi hâlâ gözaltında ifade vermeyi bekliyor.
Serbest bırakıldıktan sonra konuşan bir işçi, gözaltına alınırken kendilerine şiddet uygulandığını, darp edildiklerini ve hakarete maruz bırakıldıklarını söyledi.
Farplas işçsi, "Biz terörist değiliz, biz vatan haini değiliz. Bizi orada biber gazıyla, joplarla, plastik mermilerle yaka paça döverek aşağıya indirdiler. Bizi gözaltına aldılar. Biz fabrikaya zarar vermedik, biz orada direnişimizi gösterdik. Bizim sendikal haklarımızı savunduğumuz için orada oldu. Biz oraya yağlamaya gitmedik. Bize çok kötü darp ve şiddet uygulandı. Hakaretler uygulandı. Demek ki neymiş bu ülkede ekmeğinin peşinde koşan vatan haini oluyormuş, terörist oluyormuş" dedi.