Farplas'ta işçiler ayakta: Anayasal hakkımızı kullandık tekme tokat döverek bizi karakola aldılar

Farplas işçilerinin eylemi devam ediyor. Bugünkü eyleme milletvekilleri ve sendikalar da destek veriyor.

Farplas'ta işçiler ayakta: Anayasal hakkımızı kullandık tekme tokat döverek bizi karakola aldılar

Kocaeli Gebze Otomotiv Tedarik Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan ve plastik otomotiv parçaları üreten Farplas firmasında işçiler, ücretlerinin ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi için mücadeleye başladı.

Bir yandan iş durduran Farplas işçileri bir yandan da fabrikada bir süredir örgütlenme çalışması yürüten Birleşik Metal-İş sendikasında örgütlenerek yetki için gereken yasal çoğunluğu sağladılar.

İşçilerin Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlenerek gerekli çoğunluğu sağlamasının ardında Farplas yönetimi 150’ye yakın işçiyi işten çıkardı.

EYLEMLER BÜYÜDÜ

Farplas işçileri, arkadaşlarının işten çıkarılmasını protesto etmek için iş durdurma kararı aldı. Geçen günlerde ise arkadaşlarının işe geri alınması için eylem yapan 200 işçi fabrikada gözaltına alındı.

YENİDEN BULUŞUYORLAR

Bugün, Farplas işçileri yeniden buluşuyor. Taleplerini yineleyen işçilere milletvekilleri ve sendikalar destek veriyor.

ŞIK: BİR AVUÇ SÜLÜK YOKSULUN KANINI DAHA ÇOK EMSİN DİYE BU DÜZEN DEVAM ETSİN İSTEYENLER BİLSİN Kİ; HEPİNİZİN SONU GELİYOR

Türkiye İşçi Partisi İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, yaptığı konuşmada, "Sermaye sahipleri daha çok para kazansın diye hepinizin ödediği faturalar yarı yarıya artmışken, bir avuç sülük yoksulun kanını daha çok emsin diye bu düzen devam etsin isteyenler bilsin ki; hepinizin sonu geliyor! Bu sondan kimse şunu anlamasın; siz ne kadar kanunları yok saysanız da biz hukukla sizle mücadele edeceğiz, direnerek mücadele edeceğiz ve o sizin alaşağı ettiniz, paspas ettiğini hukuka hepinizin muhtaç kaldığınızı hepiniz göreceksiniz. Bu yaptıklarınızın cezasını vereceksiniz." dedi.

“ANAYASAL HAKKIMIZI KULLANDIK TEKME TOKAT DÖVEREK BİZİ KARAKOLA ALDILAR”

Gözaltına alınan Farplas işçilerinden birisi yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Biz Anayasal hakkımızı kullandık. Sendikalı olmak istedik. Ama patronun bin bir türlü oyunları var. Polisin de sert müdahalesiyle karşılaştık. Bunlardan biri de benim. Tekme tokat döverek, işkence yaparak bizi karakola aldılar. Hastaneye götürürken de aynı şeyler devam etti. Ama biz yılmıyoruz, Anayasal hakkımızı alacağız. Sonunda işçiler kazanacak.”

Farplas işçisi neden işten çıkarıldığını ise şöyle anlattı:

“Bize zam vermediler. Biz zam istedik. Müracaatımızı yaptık. Anayasal hakkımız olan sendikayla birlikte hareket etmek istedik. Buna engel oldular. Sendikayı kabul etmiyoruz deyip, sendikalı olan herkesi işten attılar. 150 tane arkadaşımızı işten çıkardılar bu sebepten dolayı. Bu insanlar emeğinin karşılığını istediler başka bir şey istemediler. Bizim amacımız sadece emek mücadelesi ekmek mücadelesi.”

“BİZİ HIRSIZLIKLA SUÇLAYIP 19 BİN LİRA CEZA KESİLDİ”

Taşeron şirketler üzerinden başka işçilerin fabrikaya getirildiğini söyleyen işçi, işten çıkarılanların hırsızlıkla suçlandığını ve para cezası kesildiğini söyledi. İşçi, “Üretimi durdurduğumuz için hırsızlık yapmış olmuşuz. Bizi hırsızlıkla suçlayıp 19 bin lira ceza kesildi. Bizi hırsızlıkla suçluyor” ifadelerini kullandı.

Türkiye İşçi Partisi İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, işçilerin eyleminden canlı yayın yaptı:

NE OLMUŞTU?

Kocaeli'nin Dilovası bölgesinde bulunan Farplas Otomotiv fabrikasında 19 Ocak'ta açıklanan zammın yetersiz olduğunu vurgulayarak harekete geçen işçiler, iş durdurma kararı almış ve sendikalarda örgütlenmeye başlamıştı. İşçiler tarafından sağlanan birlik sonrası Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan yetki belgesi de alınmış ancak iş durduran 150 kadar işçi Kod-29 ile işten çıkarılmıştı.

Farplast'ta 19 Ocak'ta başlayan eylem sürecinde 108 işçi gözaltına alınmıştı. Sendikal mücadele veren taşeron işçilerin bağlı bulunduğu 8 şirket ise MHP İstanbul İl Yönetim Kurulu Üyesi Orçun Peker ismi üzerine kayıtlı çıkmıştı.

Etiketler
Tokat Karakol Sendika