Osman Kavala tahliye edilir mi?
Gazeteci Murat Yetkin, Avrupa Konseyi'nin Türkiye için başlattığı 'ihlal prosedürü' sonrası gündeme gelen "Osman Kavala tahliye edilir mi?" sorusuna yanıt aradı. "Erdoğan mevcut çizgisini değiştirmedikçe kolay görünmüyor" dedi.
Avrupa Konseyi'nin siyasi organı Bakanlar Komitesi, dün yaptığı toplantıda Osman Kavala'nın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına rağmen serbest bırakılmaması nedeniyle Türkiye aleyhine aralık ayı başında başlattığı 'ihlal prosedürünün' ikinci aşamasını oylamaya sundu. Ara karar oy çokluğuyla kabul edildi.
Bu Türkiye'ye karşı ilk, Avrupa Konseyi tarihinde de Azerbaycan'dan sonra ikinci ihlal prosedürü olacak.
Peki 1556 gündür tutuklu bulunan Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala, bu gelişmeden sonra tahliye edilir mi?
Gazeteci Murat Yetkin, yetkinreport.com adlı internet sitesinde gelişmeleri değerlendirdi.
"Konsey Bakanlar Komitesinin kararı, Kavala’nın tahliye edilmesi halinde AİHM kararlarının uygulanmış sayılacağı ve ihlal sürecinin durdurulacağı yönünde Kavala’nın avukatlarına göre" diyen Yetkin, şöyle devam etti:
"Kavala efendi insan, Konsey kararından sonra zıtlaşmaya filan gitmeden şu kısa ve mutedil açıklamayı yayınladı:
'AİHM’in derhal serbest bırakılmam gerektiğini belirten kararından ve Gezi davasının beraatle sonuçlanmasından sonra tutukluluğumu devam ettirmek için gerçekleştirilen yargı uygulamalarının tarafsız bir gözle incelenmesini önemli buluyorum. AİHM’in yapacağı değerlendirmenin ülkemizde insan hakları ile ilgili hukuk normlarının korunmasına katkı sağlayacağını umuyorum.'
Tekrar soruyorum: mahkeme Kavala’nın dediği üzere dava dosyasını 'tarafsız bir gözle' inceleyerek 'ülkemizde insan hakları ile hukuk normlarının korunmasına katkı sağlar' mı?
'UMARIM YANILIRIM'
Erdoğan ekonomik ve siyasi zorlamayla mecbur kalıp mevcut çizgisini değiştirmedikçe kolay görünmüyor. Umarım yanılırım ve Kavala’nın tahliyesine sevinenlerden olurum."
DIŞİŞLERİ, AVRUPA KONSEYİ'NE TEPKİ GÖSTERMİŞTİ
Türkiye Dışişleri Bakanlığı, kararın ardından yaptığı yazılı açıklamada, 19 Ocak 2022'de görüşünü Avrupa Konseyi'yle paylaştığını 'Kavala'nın tutukluluk durumunun halen devam eden başka bir yargı süreci nedeniyle olduğu ayrıntılarıyla açıklandığını' belirtti ve karara tepki gösterdi:
Buna rağmen Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi bugün (2 Şubat) Kavala davasının AİHM'e havale edilmesine dair bir ara kararı oy çokluğuyla kabul etmiştir. Böylelikle, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi ülkemizde devam eden bağımsız yargı sürecine müdahale niteliği taşıyan yaklaşımını devam ettirmiş ve yargı sürecine saygı ilkesini ihlal etmiştir.
'İYİ NİYETTEN UZAK, KASITLI VE DE TUTARSIZ BİR YAKLAŞIM'
AİHM kararlarının icrasını denetleyen Bakanlar Komitesi'nin gündeminde başka ülkelerle ilgili çok sayıda uygulanmayan karar bulunurken, Kavala kararının sürekli olarak gündemde tutulmasını, iyi niyetten uzak, kasıtlı ve de tutarsız bir yaklaşım olarak görüyoruz.
Temennimiz, AİHM'in alınan bu kararı hakkaniyetle değerlendirmesi ve bu konuda iç hukukta devam eden dava sürecini dikkate alarak, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi uyarınca ilk derece mahkemesi gibi hareket etmeden, içtihat ve ilkeleri doğrultusunda karar almasıdır."