Süleymaniye'nin silüetini kapatmışlardı... İlim Yayma Vakfı'ndan geri adım

Bilal Erdoğan'ında başkanlığındaki İlim Yayma Vakfı, Süleymaniye Camii'nin silüetini kapatan inşaatla ilgili 'fedakarlık' yapacaklarını duyurdu.

Süleymaniye'nin silüetini kapatmışlardı... İlim Yayma Vakfı'ndan geri adım

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın başkanı olduğu İlim Yayma Vakfı’na ait binanın inşaatı, İstanbul’un simge yapılarından Süleymaniye Camii’ni kapattı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, “İzinli olsa da Süleymaniye Camii silüeti gibi bir hazineye bu yapılan zulümdür. Yapmayın” dedi.

İBB BAŞVURUDA BULUNDU

İlim Yayma Vakfı’na ait ve Süleymaniye Camii önünde yükselen bina ile ilgili İBB, geçtiğimiz hafta İstanbul 4 Numaralı Koruma Bölge Kurulu’na başvurdu. İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı’nın başvurusunda, Süleymaniye önünde yükselen yapının, yürürlükteki imar planına ve yönetmeliğe aykırı şekilde hazırlandığı aktarıldı.

VAKIF: SÜLEYMANİYE, İSTANBUL’UN RUHUDUR

Süleymaniye Cami'ni kapatan inşaatın sahibi, Bilal Erdoğan'ın başkanlığındaki İlim Yayma Vakfı tepkilerin ardından yazılı açıklama yaptı. Vakıftan yapılan açıklamada, “Süleymaniye'nin silüetinin korunması için üzerimize her türlü fedakarlığı yapmaya hazır olduğumuzu beyan ederiz” ifadeleri yer aldı.

İlim Yayma Vakfı'nın açıklaması şöyle:

“Süleymaniye, İstanbul'un ruhudur. İlim Yayma Vakfı'nın varlık sebebi bu ruhun korunmasıdır. Süleymaniye'nin ruhuna zarar verebilecek herhangi bir girişimi önce biz kabul etmeyiz. Süleymaniye'nin silüetinin korunması için üzerimize düşen her tür fedakarlığı yapmaya hazır olduğumuzu beyan ediyoruz. İlgili kurum ve kuruluşları, üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmeye davet ediyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

İMAMOĞLU: OLUMLU BİR GELİŞME

Bu adım sonrası İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'ndan da bir açıklama geldi.

Açıklamayı 'olumlu bir gelişme' olarak yorumlayan İmamoğlu, şunları kaydetti:

“Süleymaniye Camii’nin ruhunu bozan ve silüetinin önüne geçen yapı konusunda mülk sahiplerinin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmek konusunda yaptıkları açıklama kamusal vicdana ve yasal dayanaklara uyma konusunda olumlu bir gelişmedir.

Binanın yapıldığı parsel ve adanın onaylı olduğu söylenen avan projesi İBB tarafından onaylanmamıştır. Alanda avan proje yapma ve onaylama yetkilisi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’dir. Bu yapının yapıldığı alan ve yapı bu proje içerisinde tekrar ele alınacaktır.

Paydaşlarla iş birliği içerisinde Süleymaniye Camii’nin tarihi kimliğine uygun yenileme avan projeleri hazırlayacağız. Bunun dışında Süleymaniye’nin tarihsel kimliğine ve değerine aykırı proje ve uygulamalara, yenileme alanları avan proje onay makamı olarak izin vermeyeceğiz.”

Süleymaniye'nin silüetini kapatmışlardı... İlim Yayma Vakfı'ndan geri adım - Resim : 1

Etiketler
Bilal Erdoğan