Türkiye ekonomisinde umutlar turizme bağlanmıştı: Çatışmalar turizmi nasıl etkileyecek, ülkeyi bekleyen riskler neler?
Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik başlattığı askeri operasyon, bölge ülkelerini de yakından etkileyecek. Türk ekonomisinin umutlarını bağladığı turizmde ise alarm çanları çalmaya başladı. Eski Turizm Bakanı Yücel, Gerçek Gündem'e yaşananları anlattı.
GERÇEK GÜNDEM - Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı askeri operasyonun süresi, kapsamı ve nihai hedefi henüz bilinmiyor. Ancak birçok uzmana göre savaşın büyümesinin en çok etkileyeceği ülkelerin başında Türkiye geliyor.
Rusya Federasyonu’yla bölgesel politikada birçok başlığı bulunan Türkiye ekonomide de Karadeniz’den kuzey komşusuyla güçlü ilişkilere sahip. Türkiye doğalgazdan tarıma, turizmden nükleer santrale kadar birçok alanda işbirliği yaptığı Rusya’nın Ukrayna’daki pozisyonu hakkında dikkatli yorumlar yapmaya çalışıyor.
Türkiye ile Rusya arasındaki ekonomik ilişkilerde en önemli konuların başında hiç kuşkusuz turizmdeki işbirliği geliyor. Geçtiğimiz yıl turizmde pandeminin yaralarını saran Türkiye’de Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarının bu yıl içine düştüğü ekonomik krizden kurtulmak için turizme atfettiği özel önem dikkatlerden kaçmıyor.
TURİZM BAKANI: ‘‘2022 YILI İÇİN MİNİMUM 35 MİLYAR DOLARLIK HEDEF KOYDUK’’
Ocak ayının sonunda açıklamalarda bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, geçtiğimiz yıl 24 milyar dolar olarak açıklanan turizm gelirlerini 2022’de neredeyse yüzde 50 arttırarak 35 milyar dolara çıkartma hedefini Türk turizmcilerinin önüne koydu.
Kültür ve Turizm Bakanı, ‘‘Türkiye 2019'da iyi bir yıl geçirmiştir. Yaklaşık 51.7 milyon turist almıştık. Pandemi ile birlikte turist sayımız 16 milyona indi. Dünya ortalama yüzde 80 küçülürken, biz de yüzde 68'e varan bir küçülme ile karşılaştık. 2022 için minimum 35 milyar dolarlık Gelir hedefi koyduk’’ diye konuştu.
Hiç şüphesiz bu hedefe ulaşmak için yalnız Rusya’dan değil Ukrayna’dan da turistlerin Türkiye’ye gelmesine ihtiyaç var.
ESKİ TURİZM BAKANI: ‘‘ÇOK BAŞARILI BİR DIŞ POLİTİKA UYGULAYAMAZSAK HEM RUS HEM UKRAYNALI TURİSTLERİ KAYBEDERİZ’’
Eski Turizm Bakanı Bahattin Yücel, Türkiye’nin son dönemlerde en çok turist artışı gösterdiği Rusya ve Ukrayna’nın yaşadığı savaş ortamının Türk turizmini çok olumsuz etkileme ihtimali olduğuna dikkat çekiyor.
Gerçek Gündem’e değerlendirmelerde bulunan Eski Bakan Yücel, “İstatistikler ortada. Turizm gelirlerimiz bu iki ülkeden geliyor. Bir zamanlar Almanya açık ara öndeydi ama son yıllarda Rusya öne çıktı. Pandemi öncesi 5 milyon Rus turist geliyordu. Ukrayna’dan da 2,2 milyon civarı turist geliyor. Ukrayna da son dönemde turizm ihtiyacını bizden karşılamaya başladı. Bu arada bakınız Bulgarlar iki numaraya çıktılar. Nedeni tabii alışveriş bunu da unutmamak lazım, Bulgarların gelişinin turizme doğrudan bir etkisi yok. Ama tabii turist profili köklü değişime uğradı. 90’lı yıllarda 2000’lerin başında OECD üyeleri ağırlıklıydı. Şimdi onların oransal payı azalıyor. İşte bu savaş tam da bu noktada önemli. Bu iki ülkenin aralarındaki gerginlik turist sayılarını etkileyecek. Çok başarılı bir dış politika uygulayamazsak ikisini de her iki ülkeyi de kaybedebiliriz” diye konuştu.
“TÜRK TURİZMİ KAN KAYBEDİYOR, TL’NİN DEĞER KAYBI TURİZME OLUMLU YANSIMAYACAK”
Türkiye’de hesaplanan turizm gelirlerinin gerçeklerle çeliştiğini vurgulayan eski Turizm Bakanı, Türk lirasının değer kaybının turizm gelirlerini olumlu etkileyeceği iddialarını da gerçekçi bulmuyor.
Bahattin Yücel, “Turizm bakanımız 24,5 milyar dolar olarak açıkladı 2021 turizm gelirlerini ama Merkez Bankası, ‘21 milyar dolar’ diyor. Birinden biri yanlış söylüyor demek ki. En iyi sezonda 680 dolar olan kişi başına harcamanın bir anda 1000 dolara yükselmesini ben çözemiyorum. Rakamlar aldatıcı geliyor. 2010-2020 arasındaki 10 yılın ortalamasına bakıldığında turizm tesislerimizin vergi öncesi karları kullandıkları kredinin faizlerinin yüzde 39 altında gerçekleşmiş. Bu da düşük fiyata turist aldıklarını gösteriyor. Açık söylemek gerekirse Türk turizmi kan kaybediyor. Kur farkı borcu yükseliyor. ‘TL’nin değer kaybı sonrası turizmden döviz geliri elde edeceğiz’ deniyor. Bu nasıl olacak geçen yıl 100 dolar harcayan turist şimdi aynı hizmet için 50 dolar harcayacak. Tur operatörleri ve turistler TL’nin değer kaybını biliyor. Nasıl ve neden aynı hizmet için çok para ödemeyi kabul etsinler. Bu konular maalesef turizm sektörümüzü çok olumsuz etkileyebilir ben maalesef çok iyimser değilim” diye konuştu.