Kontak kapatan otobüs ve dolmuş şoförleri '10 lira' zam istedi, Mansur Yavaş yanıt verdi

Ankara Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan otobüs ve dolmuş şoförleri akaryakıt zamları nedeniyle toplu taşıma ücretlerine en az "10 TL” zam yapılması talebine Mansur Yavaş, yanıt verdi.

Kontak kapatan otobüs ve dolmuş şoförleri '10 lira' zam istedi, Mansur Yavaş yanıt verdi

Ankara'da özel halk otobüsü ve minibüs şoförleri, akaryakıt zamlarını protesto için kontak kapattı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan otobüs ve dolmuş şoförleri akaryakıt zamları nedeniyle toplu taşıma ücretlerine en az "10 TL” zam yapılmasını istedi.

MANSUR YAVAŞ'TAN AÇIKLAMA

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, özel halk otobüsleri ve dolmuşçu esnafının kontak kapatma kararı hakkında açıklama yaptı.

Özel halk otobüsü ve minibüsü sahiplerinin istediği zammı vermenin mümkün olmadığını belirten Yavaş, “Özellikle son dönemde günbegün artan akaryakıt maliyetleri nedeniyle özel halk otobüsü ve dolmuşçu esnafı, ulaşım bedelinin en az 8 lira olmasını, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının belirlediği ücretsiz taşıma bedelinin de yetersiz kaldığı gerekçesiyle Belediyemiz tarafından karşılanmasını talep etmektedir. Bugünkü ekonomik şartlarda, bu talepleri ne vatandaşlarımızın ne de Belediyemizin karşılaması mümkün değildir” dedi.

Konu hakkında açıklama yapan Yavaş'ın ifadeleri şöyle:

"Göreve geldiğimiz günden itibaren vatandaşlarımızın yararına olan hizmetlerimizi uygulamaya başladık. Özellikle pandemi döneminde, 6 milyon Ankaralı hemşehrimizin sıkıntılarını en aza indirmek için ara vermeden çalıştık ve tüm dünyaya örnek bir dayanışmayı birlikte sergiledik.

Bu süreçte tüm esnaf gruplarının olduğu gibi, toplu taşıma esnafımıza da birçok destekte bulunduk. Pandeminin en ağır dönemlerinde maske, dezenfektan ve şeffaf kabin gibi uygulamaları esnafımızla buluşturduk. Bunun dışında, pandemi dönemi boyunca, bugüne dek özel halk otobüsleri ve dolmuşçu esnafımıza toplamda yaklaşık 90 milyon liralık maddi destekte bulunduk. Örneğin, merkezde çalışan özel halk otobüsü esnafına Bakanlık aylık 178 bin liralık destekte bulunurken Belediyemiz aynı esnaf grubuna aylık 3 milyon 216 bin liralık desteği halen sürdürüyor. Kısacası Belediyemiz ulaşım esnafına yaklaşık 20 kat fazla destek sağlamaktadır. Bu, Ankara tarihinde görülmemiş bir destek olarak kayıtlara geçti. Buradaki amacımız bir yandan esnafa destek verirken bir yandan da vatandaşlarımızı bu ekonomik koşullarda daha fazla mağdur etmemektir.

''KARŞILAMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL''

Geldiğimiz noktada ise, özellikle son dönemde günbegün artan akaryakıt maliyetleri nedeniyle özel halk otobüsü ve dolmuşçu esnafı, ulaşım bedelinin en az 8 lira olmasını, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının belirlediği ücretsiz taşıma bedelinin de yetersiz kaldığı gerekçesiyle Belediyemiz tarafından karşılanmasını talep etmektedir. Bugünkü ekonomik şartlarda, bu talepleri ne vatandaşlarımızın ne de Belediyemizin karşılaması mümkün değildir.

Şunun da tekrar altını çizmek istiyorum: Kimlerin ücretsiz taşınacağı hususunu Belediyeler değil devlet, yasayla belirlemektedir. Dolayısıyla bizim Belediye olarak kanunen burada bir söz hakkımız yoktur. Sadece Ocak ayında 333 adet halk otobüsünde 1 milyon 100 bin kişinin ücretsiz taşıması gerçekleştirilmiştir. Aynı ay 1 milyon 145 bin yolcu indirimli olarak taşınmış, öğrenci abonmanından ise 687 bin kişi yararlanmıştır.

5 Ocak 2022 tarihinde, artan maliyetler nedeniyle, kişi başı ulaşım maliyeti 6,5 lira iken biz yeni tarifeyi 4,5 lira olarak belirlemiş, öğrencilerimize ise aylık 75 liraya 225 binişlik abonman kartı vermiştik.

Son fiyat artışı yaptığımız 5 Ocak 2022 tarihinden bu yana maliyetlerimiz ortalama yüzde 70 artmıştır. O günden bugüne kadar sadece akaryakıta %79 zam gelmiştir. Bu rakamlara göre EGO Genel Müdürlüğümüzün toplam gelirleri, SADECE akaryakıt giderlerini bile karşılayamaz hale gelmiştir. Şu anda bir kişinin toplu taşıma maliyeti 10,5 liradır. Örneğin, sadece Ocak ayında EGO Genel Müdürlüğünün toplam geliri 61 milyon 586 bin lira iken sadece akaryakıt gideri toplam 68 milyon 482 bin lira olmuştur. Bu rakama elektrik, personel, bakım ve diğer giderler dâhil değildir.

- 199 adet ÖHO esnafına ücretsiz taşıdıkları yolcu başına 2 lira,

- 134 adet ÖTA esnafına ücretsiz taşıdıkları yolcu başına 3 lira,

- 207 adet validatörü bulunan ilçe ÖTA esnafına ise ücretsiz taşıdıkları yolcu başına 4 lira destek olunması teklifimizi de Belediye Meclisi gündemine alacağız."

YENİDEN ÇALIŞMAYA BAŞLADILAR

Söz konusu gelişmelerin ardından ABB Başkanı Mansur Yavaş, yaptığı açıklamayla kontak kapatan otobüs ve dolmuş şoförlerinin yeniden çalışmaya başladıklarını duyurdu.

Yavaş, ''Ankara'da özel toplu taşıma esnafımız, bugün yaptığımız açıklamadaki çözüm önerilerimizi kabul ederek tekrardan çalışmaya başladılar. Çözüm odaklı belediyecilik anlayışımızla esnafımızın ve vatandaşımızın daima yanlarında olmaya devam edeceğiz" diye yazdı.

Etiketler
Ankara Muş Akaryakıt Ankara Büyükşehir Belediyesi