Veterinerlerden görevlerini yapmayan yetkililer hakkında dava: Gıda güvenliği vurgusu

Afyon'da yetkililer, gıda işletmelerinin çalıştırmak zorunda oldukları veterinerleri çalıştırmayan şirketleri denetlemedi. Veteriner Hekimler Odası, gıda güvenliği vurgusu yaparak, görevlerini yerine getirmeyen yetkililer hakkında suç duyurusunda bulundu.

Veterinerlerden görevlerini yapmayan yetkililer hakkında dava: Gıda güvenliği vurgusu

Afyonkarahisar Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu A. Başkan M. Nevzat Algan, yaptığı yazılı açıklamada, gıda güvenliğini sağlayamadıkları, toplum sağlığını olumsuz etkileyecek eylemlerde bulunduğu ve veterinerlere mobing yaptıkları gerekçesiyle, İl Tarım ve Orman Müdürü ve sorumlu diğer yetkililer hakkında yapılan suç duyurusundan bulunduklarını duyurdu.

“ODAMIZIN MESLEĞİN İCRASI HAKKINDA DENETİMLERİNİ YAPMASINA ENGEL OLUNMAKTADIR”

Algan, yaptığı açıklamada suç duyurusunun temelini oluşturan olayları şöyle anlattı:

“Afyonkarahisar İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde görev yapan başta İl Müdürü ve aşağıda arz ve izah edeceğimiz zarar ve tehlikelerin sorumlusu olan diğer yetkililer, mevzuatın kendilerine yüklemiş oldukları görevlerini yerine getirmeyerek gıda güvenliğini, toplumun sağlığını olumsuz etkileyecek, istihdamı azaltacak ve kamu zararı oluşturacak eylemlerde\eylemsizliklerde bulunmaktadırlar.

Ayrıca il müdürü tarafından odamıza ve görevini hakkıyla yapmaya gayret eden meslektaşlarımıza mobing uygulanmakta 6343 Sayılı Kanun’un Odamıza verdiği yetkiler çerçevesinde faaliyetleri engellenmekte, odamızın mesleğin icrası hakkında denetimlerini yapmasına engel olunmaktadır. Bu bağlamda görevlerinin icaplarını yerine getirmeyerek Türk Ceza Kanunu’nda hüküm altına alınan Görevin Kötüye Kullanılması ve Görevi İhmal suçlarını işlemektedirler.

Afyonkarahisar ilimizde hayvancılık ve hayvansal ürünlerin işlenmesine ilişkin azımsanmayacak sayıda büyük çapta firma bulunmaktadır. Bu firmaların üretimini yaptığı ürünler toplumun her kesimi tarafından tüketilmektedir.”

“ZORUNLU PERSONEL ÇALIŞTIRILMAMAKTA VE İNSAN SAĞLIĞI TEHLİKEYE ATILMAKTADIR”

Yönetmeliğe göre, gıda işletmelerinin faaliyette olduğu günlerde veteriner hekim, gıda mühendisi gibi personel çalıştırmalarının zorunlu olduğunu kaydeden Algan, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Bu kapsamdaki gıda işletmelerinde veteriner hekimlerin çalıştırılmasının temel amacı hayvan sağlığı, halk sağlığı, çevre sağlığı, gıda güvenliği alanlarında uzman olan veteriner hekimlerin mesleki bilgi ve donanımları ile gıda üretiminin güvenliğinin teminat altına alınmasıdır. Ancak kendiliğinden hassasiyet göstererek usulüne uygun şekilde zorunlu personel çalıştıran firmalar hariç olmak üzere, bazı işletmelerde ilgili yönetmelikte belirtildiği şekilde işletmenin faaliyette bulunduğu gün ve saatlere göre zorunlu personel çalıştırılmamakta ve insan sağlığı tehlikeye atılmaktadır.

Bu işletmelerin bazıları tam zamanlı çalışmasına rağmen bünyesinde istihdam ettirilen veteriner hekim veya müsaade edilen diğer personeller kısmi zamanlı olarak göstermelik çalıştırılmaktadır.

Afyonkarahisar Veteriner Hekimleri Odası Başkanlığı olarak mevzuatın bize tanıdığı tüm yetkileri kullanarak önlemler alsak da bu işletmelerde çalıştırılması zorunlu personel bulunmadığı zamanlarda da üretim devam ettirilmektedir. Bahsedilen yanlışlıkların sorumlusu doğrudan gıda üreticisi firmalar değildir. Gıda üreticisi firmalar yanlış yönlendirilmektedir. İstihdamı zorunlu olan veteriner hekimler gıda mühendisleri kimyagerler ziraat mühendisleri işletmelerin sırtında bir yük olarak gösterilip fiilen çalışamaz hale getiriliyorlar.

Örneğin; bazı gıda imalatçıları işlerinin tabiatı gereği en az haftada 5 gün faaliyet göstermektedir ve bu faaliyet işletmeye gıda maddelerinin girişinde işlenmesine, nakliye ve nihai tüketiciye ulaşmasına kadar devam etmektedir. Benzer şekilde gerçekle ilgisi olmayan çalışma gün ve saatleri hakkındaki resmi beyanlar İl müdürlüğü tarafından incelenmeden kabul edilmiş ve beyanın doğruluğu kontrol edilmemiştir.”

“İşletmeler faaliyetlerine başlamak için Afyonkarahisar Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden izin almaktadırlar” denilen açıklamada, “İlgili Kurum tarafından istihdam edilen personelin çalışma gün ve saati bilinmesine rağmen istihdamı zorunlu personelin çalıştırılması hususunda mevzuata aykırılık ısrarla giderilmemektedir” ifadeleri yer aldı.

YETKİLİLER “SIKINTI YOK” DEDİ

Afyonkarahisar Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu A. Başkan M. Nevzat Algan, yetkililerle yaptıkları görüşmeleri şöyle aktardı:

“İl Müdürlüğü yetkilileri ilgililerle yaptığı yüz yüze görüşmelerde, ‘istihdamı zorunlu personelin diploma kiralayan, bir şekilde diplomaları sayesinde mesleklerinin icabı görevleri icra etmeden para kazanan meslek mensupları olduklarını, ilgili yönetmeliklerinde sözde istihdam için çıkarıldığını, fiilen işletmeye hiç gitmeseler ve başka işlerde çalışsalar da kendileri açısından herhangi bir sorun teşkil etmediğini’ haksız olarak ifade etmektedirler.

Bizlerin görevi mesleğimizin memleket menfaatlerine en faydalı şekilde icra edilmesini sağlamaktır. Veteriner Hekimleri Odası olarak 6343 sayılı kanunun 15. Maddesi (a) Veteriner hekimliği mesleğinin memleket menfaatlerine en faydalı şekilde tatbikini sağlamak) ve benzer mahiyetteki hükümleri gereği, tarafımızca bu konuya ilişkin defalarca Afyonkarahisar İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne başvuruda bulunulmuş ise de ilgili Kurum tarafından bu işletmelerde ne denetleme yapılmış ne de işletmelerin açılış onayı verilirken çalışma saatlerine göre personel istihdamı zorunluluğuna dikkat edilmiştir.

Oda Başkanlığı olarak denetim ve tespitler yapıp ilgililer hakkında işlemler tesis etsek de idari yargı kararlarıyla, Odanın bu tür bir denetim yetkisinin olmadığına dair kararlar verilmiştir. Bu konuda yetkili olan ve istihdamı zorunlu personelin çalıştırılması ve denetimi hakkında ilgili Kurum müdürü ya da diğer sorumlular tarafından görevi ihmal suçu işlenmektedir.”

Etiketler
Veteriner Afyon Para