Gerekenden fazla ödeme yapılacak: Okul inşaatına 'muzluk' engeli
Alanya’da 20 milyon 885 bin TL’ye mâl olacak okulun inşaatına arazide muz bahçelerinin kurulu olması nedeniyle başlanamadığı açığa çıktı. Oluşacak gecikme gerekçesiyle kamu gerekenden fazla ödeme yapacak.
Antalya'nın Alanya ilçesinde 24 derslikli okulun inşaatına, arazide muz bahçelerinin kurulu olması ve MHP’li belediyenin çalışmaları nedeniyle bir türlü başlanamadı. İhalesi bir ay önce sonuçlanan inşaata başlanamadığı için oluşacak ‘gecikme ve fiyat farkı’ nedeniyle kamunun kasasından daha fazla para çıkacak.
Antalya Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) Alanya Mahmutlar 24 Derslikli İlkokulu Yapım İşi için 10 Ocak tarihinde bir ihale açtı. Kamu İhale Bülteni’nde yer alan bilgilere göre, iki şirketin teklif verdiği ihaleyi, Özturbal İnşaat aldı. İdare ile şirket arasında 17 Şubat tarihinde 20 milyon 885 bin TL’lik bir sözleşme imzalandı. Sözleşmede 21 Şubat’ta inşaatın başlanması, 20 Aralık tarihinde ise işin tesliminin yapılması gerektiği bildirildi.
BirGün'nden Uğur Şahin'in haberine göre, aradan yaklaşık bir ay geçse de inşaatın hâlâ daha başlamadığı açığa çıktı. Bunun arka planında yatan nedenin ise ‘ilköğretim alanı’ tanımlı arazide muz bahçelerinin kurulu olması ile MHP’li Alanya Belediyesi’nin alandaki çalışmalarının olduğu öğrenildi.
ARAZİ ‘MUZLUK’ ÇIKTI
Antalya Valiliği YİKOB’a gönderilen dilekçede, ‘işin durdurulması’ talep edilirken bunun gerekçesine dair de alanda tutulan tutanağa yer verildi. Üç mühendis ve bir mimarın imzasının yer aldığı tutanakta, arazi içerisinde ‘işgalciler’ tarafından muz bahçelerinin kurulduğu dikkat çekildi. Tutanakta, okul kurulacak alanın hemen yanında derenin var olduğu ve burada Alanya Belediyesi’nin çalışma yaptığı aktarıldı: “Alanya Mahmutlar 24 Derslikli İlköğretim Okulu İnşaatı Yapım İşi”nin 17 Şubat tarihinde sözleşmesi imzalanmış olup, yer teslimi 21 Şubat tarihinde yapılmıştır. Yerinde yapılan incelemeler neticesinde inşaatın yapılacağı 1066 ada, 1 No’lu parsel içinde muz bahçesinin olduğu, parsel kenarından yağmur suyunun aktığı dere yatağının olduğu, derenin aktif olarak çalıştığı tespit edilmiştir. Dere yatağının olduğu bölgede projeye göre istinat duvarları yapılması gerekmekte olup, bahse konu dere yatağının Alanya Belediyesi tarafından büz konularak, kapalı alana alınmak kaydıyla, suyun ıslah çalışmalarının başlandığı görülmüştür.”
GECİKME VE FİYAT FARKI
Tutanakta, inşaatın ancak Alanya Belediyesi’nin çalışmalarının son bulmasıyla başlanabileceği belirtildi: “Belediye tarafından yapılan çalışmaların sonlandırılması ve son kotların tarafımıza verilmesine müteakip proje kapsamımızda yer alan çevre düzenlemesi, istinat duvarları işlemlerinin revize edilmesi gerekebilecektir. İnşaat sahasında Alanya Belediyesi tarafından yapılan çalışmalar sonlandırılmadan okul inşaatının başlaması uygun değildir. Çalışmaların bitimine müteakip fiili olarak sahada çalışma yapılabilecektir.”
Yaşananlar ihale öncesinde projenin yapılacağı arazide zemin çalışmasının yapılıp yapılmadığı sorusunu beraberinde getirirken oluşacak ‘gecikme ve fiyat farkı’ nedeniyle kamu gerekenden fazla ödeme yapacak.
REVİZE EDİLMESİ GEREK
Yüklenici firmadan Antalya YİKOB’a gönderilen dilekçede, Alanya Belediyesi’ne yapı ruhsatı için başvuruda bulundukları, ancak belediyenin projede yedi kalem eksik tespit ettiği aktarıldı. “Projenin revize edilmesi ve artan imalat kalemlerinin ihale fiyatına dahil edilmesini” talep eden firma, “Ayrıca parsellerin üzerinde vatandaşın muz bahçesi bulunmakta. Muz bahçesinde vatandaşın malzemesini kaldırılması gerekmekte. Muz bahçeleri kaldırılmadığından çalışmaya başlanamamıştır” dedi.