Teşkilatı karıştıran yönetmelik: 'İktidar, deyim yerindeyse arı kovanına çomak soktu'

T24 yazarı Tolga Şardan, Emniyet Genel Müdürlüğü’nde atama ve yer değiştirmelerle alakalı bir süredir tartışılan yönetmelik değişikliğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu: “İktidar, arı kovanına çomak soktu."

Teşkilatı karıştıran yönetmelik: 'İktidar, deyim yerindeyse arı kovanına çomak soktu'

T24 yazarı Tolga Şardan, 'Polisin eylemlerdeki tutumu nereye varacak?' başlıklı yazısında İçişleri Bakanlığı’nın gerçekleştirdiği yönetmelik değişikliğinin polis teşkilatında büyük tepki çektiğini belirtti.

Teşkilattaki polis memuru ve memurelerinin ülke genelinde görev yapacakları yerleri belirleyen atama ve yer değiştirme yönetmeliğindeki yeni düzenlemenin muhalefetin de gündeminde olduğunu ifade eden Şardan, şunları yazdı:

"Böyle bir düzenleme yapılmasının teşkilatı yönetenler açısından mutlaka bir gerekçesi olmalı. Gerekçe, polislerin meslek yaşamları boyunca birden fazla doğu görevi yapmalarının önünün açılması. Devlet daha verimli iş gücü kullanacağını hesaplamış olabilir. Zaman içinde uygulamanın nasıl sonuç vereceği anlaşılacak."

'YAŞAMLARINDA BÜYÜK SIKINTILARA NEDEN OLACAK'

“Fakat unutulmaması gereken bazı gerçekler de var elbette” diye devam eden gazeteci, şu görüşlerini dile getirdi:

"Birincisi, şimdiye kadar atama ve görev yerlerinin belirlenmesinde düzenli bir döngü vardı. İkinci kez doğu görevi çıkan personel ya göreve gidiyor ya da emekli oluyordu. İnsan kaynağı açığı ise sıkça yapılan polis sınavlarıyla zaten gideriliyor.

Şimdi bu döngünün bozulması, teşkilatın asıl yükünü çeken polislerin yaşamlarında büyük sıkıntılara neden olacak. Her dönem kamuoyunda tartışılsalar da polislerin de insan olduğunun unutulmaması gerek. Aile yaşamları öncelikli olmak üzere yaşam döngüsünde sıkıntılar yaşayacaklar.

İkincisi, son yıllarda iyiden iyiye siyasetin etkisi altında kalan teşkilatta torpil ve tavassut uygulamaları daha fazla yaşanacak. Özellikle siyasetten daha açıkçası iktidardan gelen taleplerin geri çevrilmeyeceği göz önüne alındığında polisler yaşam döngülerinin zarar görmemesi için siyasetçi peşinde koşacaklar.

Bir bakıma her tayin döneminde teşkilat, siyasetin biraz daha etkisinde kalacak. Torpilini bulan işini yürütecek, bulamayanlar ise kaybetmeye devam edecek. Bu sürecin bir de siyasi karşılığının olacağı kuşkusuz. Emniyet teşkilatındaki insan kaynağının yaklaşık yüzde 85'i polislerden oluşuyor. İlk genel seçimlerde bu uygulama sandıkta karşılığını bulacaktır. Tabii, İçişleri Bakanlığı'nın farklı bir ajandası yoksa! Kısacası iktidar, deyim yerindeyse arı kovanına çomak soktu."

Şardan'ın yazısının tamamını okumak için tıklayın.

Etiketler
Emniyet Genel Müdürlüğü