Binlerce kişinin katıldığı Gezi direnişi MEB kitaplarında: Tepki çeken ifadeler kullanıldı

Gezi Parkı direnişi, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından hazırlanan Ortaöğretim kitaplarında yer aldı. Kitapta onlarca yurttaşın yaralandığı ve hayatını kaybedenlerin olduğu eylemler için tepki çeken ifadeler kullanıldı.

Binlerce kişinin katıldığı Gezi direnişi MEB kitaplarında: Tepki çeken ifadeler kullanıldı

Birçok kesimden yüz binlerce yurttaşın katıldığı, ötekileştirici ve baskıcı iktidara tepki olarak düzenlenen Gezi Parkı direnişinin, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından hazırlanan Ortaöğretim kitaplarında anlatılış şekli tepki çekti.

Mimarlar Odası ÇED Danışma Kurulu Sekreteri Yüksek Mimar Mücella Yapıcı’nın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, MEB’in ders kitabında, Gezi direnişi için “Polisin müdahalesi sonrasında gelişen olaylar, hükümeti zor durumda bırakırken kamuoyunda eylemcilere dair bir mağduriyet algısı oluşturdu” denildi.

Onlarca yurttaşın polis müdahalesinde gözünü kaybettiği, Ethem Sarsılük ile 15 yaşındaki Berken Elvan ve 19 yaşındaki Ali İsmail’in hayatını kaybettiği Gezi direnişi için “mağduriyet algısı oluşturdu” sözleri tepki çekti.

MEB’in ders kitabının devamında ise Gezi direnişinin, “Hükümetin politikalarından rahatsız olan bazı iş çevreleri, medya organları aracılığıyla halkı kışkırtmaya çalışmışlardır” denildi.

Binlerce kişinin katıldığı Gezi direnişi MEB kitaplarında: Tepki çeken ifadeler kullanıldı - Resim : 1

Binlerce kişinin katıldığı Gezi direnişi MEB kitaplarında: Tepki çeken ifadeler kullanıldı - Resim : 2

Binlerce kişinin katıldığı Gezi direnişi MEB kitaplarında: Tepki çeken ifadeler kullanıldı - Resim : 3

GEZİ DAVASINDA SON DURUM

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen 1’i tutuklu, 6’sı tutuksuz, 9’u firari 16 sanığın yargılandığı Gezi Parkı davasında, duruşma savcısı celse arasında mütalaasını açıklamıştı. Açıklanan mütalaada, Osman Kavala ve Ayşe Mücella Yapıcı’nın ‘cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmaları talep edilirken, 6 sanığın ise ‘cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım etme’ suçundan 15’er yıldan 20’şer yıla kadar hapisle cezalandırılması istenmişti.

Mütalaada ayrıca, haklarında yakalama kararı bulunan ve olayların organizatörleri oldukları öne sürülen sanıklar Ayşe Pınar Alabora, Henry Jack Barkey, Can Dündar, Gökçe Yılmaz, Handan Meltem Arıkan, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu, Memet Ali Alabora, Yiğit Aksakoğlu ve İnanç Ekmekçi’nin dava dosyalarının ayrılarak, yakalama kararı infazlarının beklenmesi talep edilmişti.

İstanbul'da 2013'te gerçekleşen Gezi Parkı eylemleri ile ilgili 24 Haziran 2019'da görülmeye başlayan ve içlerinde iş insanı Osman Kavala ve gazeteci Can Dündar'ın da olduğu 17 sanıklı davada Kavala'nın tutukluluğuna devam kararı verilmişti. Duruşma 22 Nisan gününe ertelenmişti.

Etiketler
Gezi davası MEB Milli Eğitim Bakanlığı