Polislerin talim alanı çevresinde parçalanmış halde bulunmuştu: 16 yaşındaki Muharrem'i öldüren metallerin sırrını adli tıp aydınlatacak

Şanlıurfa'da özel harekat polislerinin atış talimi yaptığı alanın çevresinde 16 yaşındaki çocuğun cansız bedeni bulundu. Şanlıurfa Adli Tıp Kurumu'nun ön otopsi raporuna göre, çocuğun bedenine isabet eden 12 adet metal parça çıktı.

Polislerin talim alanı çevresinde parçalanmış halde bulunmuştu: 16 yaşındaki Muharrem'i öldüren metallerin sırrını adli tıp aydınlatacak

GERÇEK GÜNDEM - FURKAN KARABAY

Urfa'nın merkez Eyyübiye ilçesine bağlı Micit (Çalışkan) Mahallesi’nde çobanlık yapan 16 yaşındaki Muharrem Aksem, 24 Mart’ta sabah saatlerinde, yakınlarına haber vererek kaybolan köpeğini aramaya çıktı.

Muharrem Aksem, akşam saatlerinde ise bir yakınını arayarak, köpeği bulamadığını ve eve döneceğini söyledi. Aradan saatler geçmesine rağmen Aksem’den haber alınamaması üzerine yakınları 16 yaşındaki genç için endişelenmeye başladı.

Aksem’i arayan yakınları, Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü tarafından 2005 yılından itibaren polislerin atış talimatı yaptığı ormanlık alanda, 16 yaşındaki gencin cansız bedenini buldu.

“PARÇALANMIŞ” HALDE BULUNDU

Saat 22:00 sularında yakınları tarafından bulunan çocuğun cansız bedeninin parçalanmış halde olduğu fark edildi. Muharrem Aksem’in cenazesinin, polislerin atış talimi yaptığı bölgede parçalanmış halde bulunması ise akıllara geçmişte aynı bölgede yaşananları getirdi. Mezopotamya Ajansı’na konuşan mahalle sakinleri, olayın yaşandığı yerde aylar önce de yaralanma hadisesi gerçekleştiğini öne sürdü.

Öte yandan Aksem’in, yakınlarının polis tarafından açılan ateşler sonucu parçalandığı öne sürdüğü cenazesi 24 Mart akşamı Urfa Adli Tıp Kurumu’na kaldırıldı. Olayın yerel medyada da gündem olmasıyla Şanlıurfa Valiliği konuyla ilgili açıklama yaptı.

ŞANLIURFA VALİLİĞİ: VÜCUTTA MERMİ GİRİŞ ÇIKIŞI YOK

Valiliğin açıklamasında, şüpheli ölümün talim alanının 300 metre dışında yaşandığı, olay günü polislerin sabah vakti alana geldiği, eğitimin ardından 15.08’de atış alanından ayrıldığının güvenlik kameraları ve alınan beyanlardan anlaşıldığı öne sürüldü. Açıklamada ayrıca, ölü bulunan gencin vücudunda mermi giriş çıkışı olmadığı, vücudun çeşitli bölgelerinde metal parçaları olduğu iddia edildi.

Valiliğin henüz Adli Tıp Kurumu’ndan bir rapor çıkmamasına rağmen, 16 yaşındaki gencin vücuduna mermi isabet etmediğini söylemesi dikkat çekti.

ÖN OTOPSİ RAPORU: VÜCUDUNDAN 12 ADET METAL PARÇA ÇIKTI, SAĞ ELİ KOPUK

Olayla ilgili adli ve idari soruşturma devam ederken, bugün Şanlıurfa Adli Tıp Kurumu tarafından ön otopsi raporu çıkarıldı.

Gerçek Gündem'in edindiği bilgilere göre raporda, Muharrem Aksem’in cansız bedeninden 12 adet metal parça çıktığı, sağ elinin koptuğu, vücuda isabet eden parçaların şarapnel mi mermi mi olduğunun ise belirlenemediği ifade edildi.

İSTANBUL ADLİ TIP KURUMU İNCELEME YAPACAK

Konuyla ilgili Gerçek Gündem’e konuşan 16 yaşındaki gencin ailesinin avukatı Hatice Akıllı, Aksem’in kıyafetlerinin ve vücudundan çıkan parçaların incelenmesi için İstanbul Adli Tıp Kurumu İhtisas Dairesi Başkanlığı’na gönderildiğini ifade etti.

“TALİM ALANINDA UYARI TABELESİ YOK, GÜVENLİK ÖNLEMİ ALINMAMIŞ”

Avukat Akıllı, Aksem’in ölümünün sebebinin henüz netleşmediğine belirtti. Bununla birlikte Avukat Akıllı, Aksem’in ölü olarak bulunduğu, polislerin atış talimi yaptığı alanın çevresinde herhangi bir uyarı tabelası olmadığını söyledi.

Atış talimi yapılan alanın etrafında güvenlik önleminin de alınmadığını belirten Akıllı, bu durumun mevzuata da aykırı olduğunu ifade etti. Avukat Akıllı, konunun takipçisi olduklarını, nihai sonucun ise İstanbul Adli Tıp Kurumu İhtisas Dairesi Başkanlığı’ndan çıkacağını belirtti.

SOYLU'YA SORULDU: AĞIR TEÇHİZATLAR KULLANILIYOR MU? KÖYLÜLER UYARILIYOR MU?

16 yaşındaki gencin ölümü hakkında henüz kesin bir sonuç çıkmazken, ihmaller ve şüpheler Meclis gündemine de taşındı.

DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikalarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

Yeneroğlu’nun bugün verdiği soru önergesinde, Muharrem Aksem’in şüpheli ölümü üzerine “Atış taliminin yapıldığı alanın 2400 dönümlük bir alan olduğu ve bu atış taliminin yapıldığı alanın sınırının çevre köylere olan uzaklığının 500 metre civarında olduğu tarafımıza iletilmiştir. Köylüler tarafından olaydan önce defalarca jandarmaya şikayette bulunulduğu ve bölgede önlem alınmadan atış yapıldığı söylenilmesine rağmen önlem alınmadan tatbikatlar yapılmaya devam edilmiştir” ifadeleri kullanıldı.

Bahse konu atış taliminin yapıldığı alanda genelde özel harekat polislerinin talim yaptığı, ağır makinalı silahların ve patlayıcıların kullanıldığı hatırlatılan önergede, “Söz konusu alan kaç yıldır emniyet müdürlüğüne tahsis edilmiştir? Emniyet güçleri bu alanı kaç yıldır fiilen kullanmaktadır” soruları yöneltildi.

Önergenin devamında yer alan sorular şöyle:

- Emniyet güçleri bu alanda haftanın kaç günü atış talimi ve tatbikatlar yapmaktadır?

- Atış talimi ve tatbikatlar sırasında hangi silahlar kullanılmaktadır? Ağır teçhizatlar ve patlayıcı madde kullanılmakta mıdır?

- Bu olaydan önce köylüler tarafından atış talimi ve tatbikatların köylerine çok yakın bir mevkide yapılması nedeniyle atış talimi ve tatbikatlar için başka bir yerin tercih edilmesi veya gerekli önlemlerin alınması için valiliğe, emniyet müdürlüğüne veya jandarma komutanlığına başvuruda bulunulmuş mudur?

- Emniyet ilgili alanda gerekli önlemleri almış mıdır? Atış talimi ve tatbikat alanının etrafı çit, duvar veya benzeri engellerle çevrilmiş midir? Uyarı levhaları konulmuş mudur?

- Atış talimi veya tatbikatların gerçekleştirileceği zaman civar köylerdeki muhtarlara bilgi verilmekte midir?

- Valilik açıklamasına göre; olay günü tatbikat 15.08’de sonlandırılmış, müteveffa ise 17.30’da cep telefonu ile bir görüşme yapmıştır. Bu bilgilerin doğruluğunu ortaya koyan dayanaklar nelerdir ve müteveffanın iletişim bilgileri nasıl edinilmiştir?

- Valilik açıklamasına göre, atış talimi ve tatbikat yapılan alanda müteveffanın bulduğu ve eline aldığı cisim patlamıştır. Bu açıklamanın doğru olduğu kabul edildiğinde; emniyet güçleri atış talimi ve tatbikat yaptıkları alanı neden temizlememiş, neden patlayıcı cisimleri alanda tehlikeli bir biçimde bırakarak terk etmişlerdir?

- Can kaybı yaşanan olayların tekrar yaşanmaması için söz konusu olay yerine ilişkin ne tür önlemler alınacaktır?

Etiketler
Şanlıurfa Aydın Muş Polis