AKP döneminde işe alınan İBDA-C'liler İBB Meclisi'nin gündeminde

İBB CHP Meclis Üyesi Ülkü Sakalar, belediye meclisinde AKP döneminde işe alınan İBDA-C üyelerini gündeme getirdi. Sakalar'ın soru önergesi, oy birliğiyle başkanlık makamına havale edildi.

AKP döneminde işe alınan İBDA-C'liler İBB Meclisi'nin gündeminde

GERÇEK GÜNDEM - İçişleri Bakanlığı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye'sinde (İBB) 'terörle iltisaklı personel çalıştırıldığı' iddiasıyla başlattığı soruşturma gündemdeki yerini korurken, süreç gazeteci İsmail Saymaz'ın dün kaleme aldığı yazıyla boyutlandı.

Halk TV'de yayımlanan yazısında Saymaz, megakentte birçok yere bomba koymakla suçlanan ve İBDA-C üyesi olduğu öne sürülen kişilerin AKP yönetimi döneminde işe alındığını aktarıyordu:

"(...) Araştırmasını derinleştiren İBB, belediyede iki İBDA/C'linin daha çalıştığını belirledi. İBB'ye 20 Kasım 2018'de giren ve Ağaç A.Ş.'de usta olarak çalışan H.Y.'nin ürkütücü bir sabıka dökümü var. H.K., 27 Ekim 1996'da Gebze'deki Atatürkçü Düşünce Derneği'ne bomba koymaktan 5 yıl 6 ay 20 gün hapis ve 1.4 milyon TL para cezası aldı. Bu cezası 2003'te kesinleşti. Ayrıca H.Y., 1992-1993-1996 yıllarında İBDA/C'ye üye olmak ve bomba koymaktan İstanbul 1 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesi'nde yargılandı. Dava 2002 yılında bitti. İBDA/C'ye üyelikten 12 yıl 6 ay hapis cezası aldı. Kamu hizmetlerinden yasaklandı. Tutuklanan H.Y., İBDA/C'nin lideri Salih Mirzabeyoğlu ve örgütün önde gelenleriyle Metris Cezaevi'nde yattı. Metris'te 25 Ocak 2000'de koğuşlarda arama yapmak isteyen jandarmalarla İBDA/C'liler çatıştı. İsyana ilişkin olarak Mirzabeyoğlu ve H.Y.'nin de aralarında olduğu 52 İBDA/C'li yargılandı. H.Y.'ye ayaklanma suçundan 1 yıl 8 ay, yangın çıkarmaktan 1 yıl 8 ay daha ceza verildi. H.Y. de 4 Nisan 2022'de işten atıldı. (...)"

Konu bugün İBB Meclisi'nin gündemindeydi.

İBB CHP Meclis Üyesi Ülkü Sakalar, başkanlık makamına yönelttiği soru önergesinde şunları kaydetti:

"İşten çıkarılan ve terörle ilgisi olduğu anlaşılan 4 kişinin 2018 yılında işe alındığı, 200 yılında istiklal caddesinde bomba bırakan, ortaköy'de telefoncuya bomba atan kişiler olduğu, bu kişilerin bombalı eyleme katılmaktan mahkumiyet kararı olduğu, ancak mahkumiyet kararına rağmen AK Parti döneminde işe alındığı ve o dönemden sonra çalışmaya devam ettiği ve işten atılmadığı doğru mudur? Önergemizin başkanlık makamına havalesini arz ederiz."

Sorunun sözlü veya yazılı olarak cevaplanması talebi, oy birliğiyle kabul edildi.