Gezi davasına bakan hakimin AKP'den milletvekili aday adayı olduğu ortaya çıktı
1637 gündür tutuklu bulunan Osman Kavala'nın yargılandığı Gezi Davası'na bakan üye hâkim Murat Bircan'ın, 2018 yılında hakim olmadan önce AKP'den milletvekili aday adayı olduğu ortaya çıktı.
Bugün, iş insanı Osman Kavala ve mimar Mücella Yapıcı'nın ağırlaştırılmış müebbet hapsinin istendiği üçüncü Gezi direnişi davasında karar duruşması görülüyor. Yargılama sürecinde yaşananlarla yalnızca Türkiye'de değil, uluslararası kamuoyunda tepki çeken Gezi davasında ise birçok skandal yer alıyor.
HUKUKİ DEĞİL SİYASİ DAVA
Dava, birçok hukukçu tarafından baştan sona hukuksuz olarak tarif ediliyor. Bununla birlikte davanın siyasi olduğu da hukukçuların dikkat çektiği bir diğer nokta.
Öyle ki Gezi davasına bakan üye hakim Murat Bircan’ın 2018 yılında AKP'den Samsun milletvekili aday adayı olduğu gerçeği vardı. Bircan, aday olamadı ancak avukatlıktan hakimliğe geçen isimler arasında yer aldı.
Gezi davasının müştekileri yani şikayetçileri arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere birçok AKP’li isim bulunuyor. Yani bugün hakim olan Murat Bircan, bir dönem milletvekili aday adayı olduğu partinin yöneticilerinin şikayetleri hakkında karar verecek!
MAHKEME HEYETİNDE BULUNAN AKP'Lİ ÜYE
Tarih 28 Nisan 2018’di. Genel seçime giden Türkiye’de adaylıklar açıklanıyordu. Adaylığını açıklayanlar arasında şimdilerde Gezi Davasının üye hakimlerinden Murat Bircan da vardı.
2018’de avukat olan Bircan, Bafra AKP İlçe Binasında basın toplantısı düzenledi. Burada açıklamalarda bulunan Bircan, AKP Samsun Milletvekili Aday Adayı olduğunu duyurdu.
Bircan adaylığını açıklarken şu ifadeleri kullandı:
"Sayın Cumhurbaşkanımız ve Hükümetimizin çok uyumlu çalışmalarına rağmen mevcut sistemin hastalıkları attığımız her adımda karşımıza çıkmaktadır. Hepimizin malumu olduğu üzere önümüzdeki seçim çok büyük önem arz etmektedir. Zira Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ilk defa bir ülkede savaş veya darbe/devrim/inkılap olmadan millet iradesiyle uygulamaya sokulacaktır. Yürütme yani Hükümet daha hızlı etkin ve verimli çalışacaktır. Yasama ise asli görevi olan kanun yapımına odaklanacaktır.
Biz de bu süreçte yeni sistemin 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' düsturuyla bir medeniyet inşasına, sivil toplum teşkilatlarında edindiğimiz tecrübelerimiz, kamudaki çalışmalardan kaynaklanan idari tecrübelerimiz ve hukukçu kimliğimizle azami ölçüde katkı sağlamak için yola çıkmış bulunuyoruz.”
Gezi'nin hukuksuz yargı tarihi 1: Soruşturma nasıl başladı, hedefte kimler vardı?
Gezi’nin hukuksuz yargı tarihi 2: Avrupa’yla büyüyen kriz, müebbet talepleri
ERDOĞAN’A ÖVGÜLER
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a övgüler düzen Bircan'ın, "Güçlü bir Türkiye için güçlü bir lidere ihtiyacımız var. Bu güçlü lider de Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'dır. Türkiye’nin 2023 ve 2071 hedeflerine ancak Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde ulaşabiliriz" ifadeleri dikkat çekti.
REDDİ HAKİM TALEBİ REDDEDİLDİ: SKANDALLAR ZİNCİRİNE BİR HALKA DAHA EKLENDİ
Aradan 4 yıl geçti ve Bircan, Türkiye tarihinin en büyük kitle hareketleri arasında gösterilen Gezi Parkı eylemlerinin ardından Erdoğan’ın hedef göstermesiyle açılan davada kararı verecek koltukta oturuyor.
Taksim Dayanışması bileşenlerinin avukatlarından Evren İşler, Bircan’ın AKP’den aday adayı olduğunu söyledi ve reddim hakim talebinde bulundu. Ancak Mahkeme heyeti, üye hâkim Murat Bircan'ın davadan çekilmesi talebinin "davayı uzatmaya yönelik bir talep olduğuna" karar vererek talebi reddetti.
ERDOĞAN HEDEF GÖSTERMİŞ, FETÖ'CÜ SAVCI VE POLİSLER DAVAYI ÖRMÜŞTÜ
Dava dosyasındaki tek skandal bununla sınırlı değil…
Takvim yaprakları 27 Mayıs’ı gösteriyordu. Taksim Gezi Parkı’na giren iş makineleri ağaçları yerinden söktü. Parkın ağaçlarının sökülmesinin sebebiyse yapılması planlanan Topçu Kışlası projesiydi. Günler süren direniş kapsamında tüm Türkiye’de protestolara milyonlarca kişi katıldı. Yüzlerce kişi yaralandı, dokuz kişi ise yaşamını yitirdi.
Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, eylemleri kendisine yönelik bir ‘darbe girişimi’ olarak değerlendirdi. Gezi’yle ilgili açılan davalarda beraat kararları çıktı. Fakat 15 Temmuz 2016’daki FETÖ’nün darbe girişimi, her şeyi tersine çevirdi. FETÖ’den ihraç edilen savcı ve polislerin ördüğü davayı AKP yargısı devam ettirdi.
Gelinen son noktada, tutuklu iş insanı Osman Kavala Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) 'hak ihlali' kararına rağmen Ekim 2017'den bu yana tutuklu bulunuyor. Mücella Yapıcı ile Kavala’nın 'ağırlaştırılmış müebbet hapsi' isteniyor.
SON YILINDA HAKİM OLMUŞ
AKP'den aday adayı olması tepkilere yol açan hâkim Murat Bircan’ın avukat olarak görev yaparken yaş sınırına 1 sene kala, 2019'da hâkim olduğu da ortaya çıktı.
Adli ve idari yargı hâkim ve savcı adayı olma şartları 2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanununun 8’inci maddesinde düzenleniyor. Türk vatandaşı kriteriyle başlayan kurallar, "Giriş sınavının yapıldığı yılın ocak ayının birinci günü itibarıyla otuz beş yaşını doldurmamış olmak" şartıyla devam ediyor.
Avukatlık mesleğinden adaylığa geçmek isteyenler için ise mesleklerinde fiilen en az üç yıl çalışmış, giriş sınavının yapıldığı yılın ocak ayının birinci günü itibariyle kırk beş yaşını doldurmamış ve kendi aralarında yapılacak olan yazılı yarışma sınavında ve mülâkatta başarılı olmak şartı aranıyor.
Avukatlık mesleğinden hakimliğe geçen Murat Bircan, 2019 yılında yani tam kırk beş yaşında hâkim oldu. Bircan, 2020 yılında mevzuat gereği bu hakkını kullanamayacaktı.
CHP’Lİ BAŞARIR: AKP’Lİ AVUKATLAR HÂKİM YAPILDI DERKEN ŞAKA YAPMIYORDUK
Gezi davasında karar veren, yaş sınırından 1 yıl önce hâkim olan Bircan’ın hâkim olmasına tepki gösterenler arasında CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır da yer aldı. Başarır sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Gezi Davası'nda karar verecek hakimlerden biri olan Murat Bircan, AKP Milletvekili Aday Adayı'ydı. Yargı bağımsızlığını siz düşünün! 2018 döneminde AKP'li avukatlar, hâkim yapıldı derken şaka yapmıyorduk!" ifadelerini kullandı.