1 Mayıs 1977'de yaşamını yitirenler Taksim Meydanı'nda anıldı

1 Mayıs 1977’de Taksim Meydanı’nda açılan ateş sonucu yaşamını yitirenler anıldı. Olaydan 45 yıl sonra Taksim Meydanı’nda bir araya gelen "78’liler Girişimi", “Katliamın aydınlanması için başvuru tarihi üzerinden 16 yıl geçti” dedi.

1 Mayıs 1977'de yaşamını yitirenler Taksim Meydanı'nda anıldı

1 Mayıs 1977’de Taksim Meydanı’nda açılan ateş sonucu yaşamını yitiren en az 42 kişi, 45 yıl sonra Taksim Meydanı’nda anıldı.

78’liler Girişimi Sözcüsü Celallettin Can’ın okuduğu basın açıklamasında “Katliamın üzerinden 45 yıl, katliamın aydınlanması için başvuru tarihi üzerinden 16 yıl geçti” dendi.

1 Mayıs 1977’de Taksim Meydanı’nda kontrgerilla tarafından yapılan katliamda yaşamını yitiren en az 42 kişi, 45 yıl sonra Taksim Meydanı’nda anıldı. 78’liler Girişimi’nin çağrısıyla bir araya gelen HDK, HDP, Karşı Sanat Çalışmaları 1 Mayıs’ta hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulundu.

"GECE BİLİR, SABAHIN BİR SAHİBİ VAR"

78’liler Girişimi Sözcüsü Celallettin Can’ın okuduğu basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"45 yıl önce Taksimde toplanan 500 bin civarında isçi emekçinin uğradığı silahlı bombalı saldırı da 42 kişi hayatını kaybetti. Kazancı yokuşunda boğularak ve ezilerek hayatını kaybeden 29 kişinin 8'i kadındı. 126 kişi ise yaralandı.

‘5 Haziran 1977'de Orgeneral Namık Kemal Ersun ve 200 subay re'sen emekliye sevk edildiler.’ 1 Mayıs katliamı üzerinden 'toplumsal şok' yaratma ve 'darbe yapma' iddiası soruşturulmadı.

12 Eylül darbesinin başlıca gerekçesi 1 Mayıs ve diğer terör vakalarını açığa çıkarmak ve cezalandırmaktı. Aradan 45 yıl geçti, 1 Mayıs katliamının suçlulan ve güçlüleri açığa çıkarılıp yargılanmadı. Ordu Komutanı Orgeneral Namık Kemal Ersun söz konusu Darbe Girişimini hazırlama ile ilgili şüpheli idi. O ve beraberinde re' sen emekliye sevk edilen 200 subay darbe şüphelisi oldukları halde yargılanmadan emekliye sevk edildiler. 12 Eylül darbesinden sonra 'şimdiye kadar işçiler güldü, gülme sırası bizde' diyen TİSK (Türkiye İşveren Sendikası) başkanı Halit Narin, Sakıp Sabancı gibi büyük patronların yanı sıra MHP Genel Başkanı Alparslan Türkeş'in darbe toplantılarına katıldıkları iddialan soruşturulmadı.

1 Mayıs katliamının hazırlanmasında kimlerin adı geçmiyordu ki... 1970'li yılların kirli' bir üne sahip MIT’çi Hiram Abas, MİT'çi Mehmet Eymür, MIT istanbul Dairesi Başkanı Nuri Gündeş, MİT'çi olan Orhan Kilercioğlu ve diğer isimler 68 ve 78 kuşağı için tanıdıktı. Sular idaresinin üzerinden topluluğa ateş açtığı iddia edilen takriben 20 kişilik grubu, Sular İdaresi bölgesinden sorumlu jandarma Üsteğmeni Abdullah Erim'den teslim alan ve Sular İdaresinden sorumlu İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Metin Gür'ün kolaylaştıcılığı altında serbest bırakan "ünlü" polis şefi Mete Altan'da bizim kuşağımız için tanıdıktı. İntercontinental (The Marmara) sorumlusu İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Mehmet Akzambak'ın ve güvenlik güçlerinin, 5,6. kattaki Amerikalılarla oynadığı role ilişkin iddialar soruşturulmadı.

Ölümlerin önemli bir kısmı Kazancı Yokuşu'nun başında park edilen kamyonet ile panzer baskısının arasında sıkışma sonucu gerçekleşti. Panzerleri halkın üzerine sürme emrini verenler ve panzerleri halkın üzerine sürenlerle ilgili bir soruşturma açılmadı. 1 Mayıs Davası iddianamesini hazırlayan 5 Toplum Suçları Savcısı Çetin Yetkin'in hazırladığı iddianame de 1 Mayıs 1977 Katliamı, 'yurt ve insanlık düşmanı karanlık güçler ve emniyet mensuplarının da yarattığı panik, korku ve kusurlu davranışlar sonucunda 35 kişi öldürülmüş, 126'yı aşkın kişi de yaralanmıştır' diye yazıyor.

Bu iddia üzerine 78'liler Girişimi tarafından 28 Nisan 2006'da yine şu an tamda bulunduğumuz Kazancı yokuşunda Sayın Savcının iddia ettiği bu "Yurt ve insanlık düşmanı karanlık güçlerin kimler olduğu, niçin ve hangi politik amaçlarla 1 Mayıs 1977 katliamını düzenlediklerini açığa çıkarmak için dosya açıldı.

29 yıl karanlıkta kalan 1 Mayıs 1977 katliamının aydınlatılması için DİSK Davaları Avukatı Rasim Öz'ünde içinde olduğu bir grup Avukat, bir grup mağdur ve geniş 78'li katılımcı, Bilgi Edinme Yasası çerçevesinde İçişleri Bakanlığı'na başvuruldu. Talebimiz katliam günü görevli olan tüm resmi-sivil güvenlik ve istihbarat görevlilerin kimliklerinin tarafımıza bildirilmesi idi....

Katliam tarihi üzerinden 45 yıl, Katliamın aydınlanması için başvuru tarihi üzerinden de 16 yıl geçti. Türkiye 1 Mayıs 1977 Katliamının hesabını soramadı. İstanbul Üniversitesi, Sivas, Balgat, Bahçelievler, Maraş, Çorum katliamlarının da hesabını soramadı.

Başka bir halkın acılarına duyarlılık geliştiremeyen bir halkın zamanla kendi acılarına karşı da duyarlılık geliştiremeyeceği gerçeğiyle yüzleşmek için zaman hala geç değildir. 1 Mayıs 1977 Katliamını unutmadık!”

Etiketler
Aydın Taksim