Milli Eğitim Bakanlığı inceleme başlattı: Yıllarca boş yere maaş yatırmışlar!
Başöğretmen ve uzman öğretmenlerin Ankara’da farklı, 81 ilde tam tersi kadrolarla sisteme kaydedildiği ortaya çıktı. On binlerce öğretmen yıllarca eksik, hak etmeyenler fazladan uzmanlık ve başöğretmenlik maaş farkı almış. Bakanlık inceleme başlattı.
Milli Eğitim Bakanlığı, 16 yıl önce bir kez tanıdığı hakla 83 bin 350 kişiyi uzman öğretmen, 100 kişiyi de başöğretmen yaptı. Öğretmenlik Meslek Kanunu yaklaşık 3 ay önce çıktı. Böylece, uzman öğretmenlere bin 310 lira, başöğretmenlere 2 bin 620 lira maaş farkı ödenmesi ilk kez yasal statüye kavuştu.
Bakan Mahmut Özer, “60 yıllık hayal gerçekleşti” sözüyle yasayı, öğretmenlere müjdelemişti. Oysa, MEB'in meslekte 7 yılını dolduran 83 bin 350 öğretmene verdiği ‘uzman öğretmen' ve 100 öğretmene verdiği ‘başöğretmen' kadrolarını bile yönetemediği, kendi açtığı incelemeyle ortaya çıktı.
İNCELEME BAŞLATILDI
Sözcü gazetesinden Sultan Uçar'ın haberine göre maaşı 16 yıldır 250 lira ile bin lira yüksek yatan uzman öğretmen ve başöğretmenler olduğu gibi, bu unvanı mahkeme kararıyla hak ettikleri halde eksik yatan on binlerce öğretmenin mağdur edildiği saptandı.
MEB kayıtlarında, “uzman öğretmen” veya “başöğretmen” görünüp, 81 ilde tam tersi unvanlarla yer alan öğretmenlerle ilgili çelişkili durum Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Cevdet Vural'ın dikkatiyle ortaya çıktı. 81 il valiliğini resmi yazıyla uyaran Vural, 13 Mayıs 2022'ye kadar başöğretmen-uzman öğretmen kadrolarının incelenip, MEB'e iletilmesini istedi. 83 bin 450 kadro tek tek inceleniyor.
HESAPLAR KARIŞTI
Resmi talimatta Genel Müdür Vural, “Bakanlık kayıtları ve valiliklerden gelen yazıların incelenmesi sonunda, mahkeme kararıyla sertifikası iptal edildiği halde il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerince bazı öğretmenlere, uzman ve başöğretmen unvanı için eğitim öğretim tazminatı ödenmesine devam edildiği görüldü” diyerek, haksız ödemeye dikkat çekti.
Bakanlık, valilik ve kaymakamlıklar aleyhine idari dava açıp kazanan ve mahkeme kararıyla ‘uzman öğretmen' ve ‘başöğretmen' unvanını hak eden öğretmenlere de dikkat çekerek, bu öğretmenlerin adlarına sertifika düzenlenmediği için mağdur olduğunun tespit edildiğini bildirdi.
MEB ayrıca, bakanlık sistemi MEBSİS'de uzman öğretmen-başöğretmen görünen ama mali ve özlük haklardan yararlanmayan öğretmenler olduğunu vurguladı.
BAKANLIK 13 BİN 673 DAVAYI KAYBETTİ
MEB aleyhine öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen unvanı ile ilgili 19 bin 107 dava açıldığını resmi yazıda anlatan Genel Müdür Cevdet Vural, davalardan çoğunun idare aleyhine, sadece 5 bin 434'ünün bakanlık lehine sonuçlandığını ve bu sertifikaların iptal edildiğini daha önce valiliklere bildirdiklerini söyledi.