Öğrencilerin KYK çilesi bitmiyor: Hesaplarımızdaki paralara el kondu artık bir açıklama istiyoruz!

Erdoğan’ın KYK kredi faizlerine ilişkin açıklamasının ardından bakanlık ve AKP kurmayları, "Bakanlık tahsilatı durdurabilir" dedi. Ancak gelinen süreçte birçok kişinin hesaplarına bloke konulurken, gençler yaşanan duruma ilişkin Gerçek Gündem'e konuştu.

Öğrencilerin KYK çilesi bitmiyor: Hesaplarımızdaki paralara el kondu artık bir açıklama istiyoruz!

GERÇEK GÜNDEM - MELİSA GÜLBAŞ

Birçok gencin sosyal medyada Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) borçlarını paylaşması ve kampanya başlatması üzerine KYK öğrenim kredisi konusu tekrar gündeme geldi. KYK borçlarının silinmesini isteyen öğrenciler uygulanan faize tepki gösterdiler. Konunun kamuoyunda yeniden gündem olmasının üzerine AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 18 Temmuz’da borçların faizlerinin silineceğine dair açıklamalarda bulundu.

KYK kredilerinde uygulanan faizin silinmesine ilişkin konuşan Erdoğan, "Kredi geri ödemelerinin herhangi bir enflasyon farkı veya faiz uygulaması olmaksızın sadece alınan kredi rakamı üzerinden yapılmasını kararlaştırdık. Yani ana para" ifadelerini kullandı.

“BAKANLIK TAHSİLATI DURDURABİLİR”

Erdoğan’ın açıklamalarının ardından Türkiye gazetesinde AKP kurmayları ve bakanlık yetkililerinin görüşlerine yer verilen haberde, “Düzenleme gelene kadar Maliye Bakanlığı tahsilatı durdurabilir” ifadelerine yer verildi.

Söz konusu gelişmelerle KYK kredi faizlerine ilişkin düzenleme henüz netlik kazanmazken Gerçek Gündem’e konuşan ve KYK borçları yüzünden hesaplarına bloke konduğunu söyleyen gençler, yapılan açıklamalardan sonra hiçbir sonuç alamadıklarını ve açıklamalara güvenmediklerini belirtti.

“ERDOĞAN’IN AÇIKLAMALARINDAN SONRA HESABIMA EL KONDU”

2014 yılında Çorum Hitit Üniversitesi’nden mezun olan Uğurcan Karatepe 6 bin 250 TL olan borcun günümüz parasıyla 12 bin lira olduğunu söyledi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 18 Temmuz’da yaptığı açıklama sonrası hesaplarına 20 Temmuz’da el konduğunu söyleyen Karatepe, konuyla ilgili bilgi almak için vergi dairesini aradığını ama hiçbir yanıt alamadığını belirtti.

Karatepe, “Vergi dairesini aradım, KYK borcumdan dolayı hesabıma el konduğunu öğrendim ve bana hiçbir bilgilerinin olmadığını, daha herhangi bir açıklamanın gelmediğini söylediler” dedi.

“HİÇ BÖYLE BİR DURUMLA KARŞILAŞMAMIŞTIM”

KYK borçlarına ilişkin 18 Temmuz’da yapılan açıklamaların ardından 20 Temmuz’da kredi kartına el konduğunu öğrenen Karatepe, “ Neredeyse tüm harcamalarımı kredi kartıyla yapıyordum, kredi kartımı kullanmak istedim ama kullanamadım. Daha önce limit yetersizliğinden ya da geciktirmeden dolayı bile hiç böyle bir durumla karşılaşmamıştım” dedi.

“NE BANKAMDAKİ PARAYI ÇEKEBİLİYORUM NE KREDİ KARTIMI KULLANABİLİYORUM”

Konuya dair bilgi almak için vergi dairesiyle görüşen ama onlardan da “Bizim hiçbir bilgimiz yok” cevabını alması üzerine ne yapacağını bilemeyen Karatepe, binlerce insanın kendisi gibi mağdur bırakıldığını söylüyor.

Bankadaki parasını çekemediğini ve kredi kartını kullanamadığını söyleyen Uğurcan Karatepe, “ Borcumu ısrarla ödemeyeceğim çünkü bize faizleri sileceklerini söylediler. Bu durumun bir an önce çözülmesi lazım, açıklama istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“HESABIMA BLOKE KONMUŞ”

2011 yılında üniversiteden mezun olan ve isminin değiştirilmesini isteyen Batuhan ise, aldığı 4 bin 500 TL’lik borcunun 8 bin 500 TL olduğunu ve bankaya para çekmek için gittiğini ancak KYK borcundan dolayı hesaplarına el konduğunu belirterek, şu ifadeler yer verdi:

“Bundan yaklaşık 3 hafta önce para çekmek için bankaya gittim, hesabımda sadece 3 bin 250 TL vardı ama paramı kullanamadım çünkü hesabıma bloke konmuş.”

“VAHİM BİR DURUMLA KARŞILAŞTIM”

Batuhan, vergi dairesine olan borcundan dolayı hesaplarına kısıtlama getirildiğine dair bankadan aldığı SMS üzerine vergi dairesine gittiğini ve KYK borcundan dolayı hesabına el konduğunu öğrendiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Vergi dairesine gittim ama bana hiçbir çözüm önerisi sunmadılar. Vergi dairesinde benim gibi bir sürü insan vardı hatta orada daha vahim bir durumla karşılaştım: Borcunu yapılandırmış ve hâlihazırda borcunu ödeyenler vardı, son kalan tutarlarına istinaden onların bile hesaplarına bloke konmuştu.”

“YAPILAN AÇIKLAMALARA GÜVENMİYORUM”

Yapılan açıklamaların hiçbirine güvenmediğini söyleyen Batuhan, açıklamaların uygulamaya konacağına inanmadığını söyledi:

“Bu durum daha önce de başıma geldi, ben esnafım, bize pandemi döneminde para vereceklerini söylemişlerdi ama vereceklerini söyledikleri parayı hiçbir zaman alamadım.”

Birkaç gün sonra bilgi almak için tekrar vergi dairesine gittiğini ancak yine ‘Henüz bize ulaşmış hiçbir karar ya da yapılandırma yok’ cevabını aldığını söyleyen Batuhan, sorununun çözülmesini ve kendisine bir açıklama yapılmasını istiyor.

“NEDEN YANSITILDIĞINI ANLAMIŞ DEĞİLİM”

Bu yıl siyaset bilimi ve kamu yönetimi bölümünden mezun olan Ayşenur Bektaş ise, 26 bin lira aldığı KYK borcunun 74 bin TL olduğunu öğrenince şok olduğunu söylüyor:

“Ben 74 bin TL borç ile mezun oldum, bunu öğrendiğimde resmen şok oldum, inanamadım, hala böyle bir tutarın yeni mezun bir öğrenciye neden yansıtıldığını anlamış değilim.”

KPSS’ye hazırlandığını ve aynı zamanda da iş aradığını söyleyen Bektaş, Türkiye’deki milyonlarca genç gibi işsiz olduğunu ve ileride işe girse bile bu kadar büyük meblağdaki parayı ödeyebilecek güçte olmadığını ifade etti.

“EKONOMİK SAVAŞIN İÇİNDE KAVRULUYORUZ”

Üniversite mezunları olarak artık işe girmek istediklerini söyleyen Bektaş, ülkedeki gençlere değer verilmediğini ve önemsenmediğini vurgulayarak, şu açıklamalarda bulundu:

“Hiçbir arkadaşım bu parayı ödeyemez, çünkü ekonomik savaşın içinde resmen kavruluyoruz. Eğer devlet bana iş imkânı ve bu parayı ödeyebileceğim bir ortam yaratsaydı ben zaten bu parayı öderdim. Biz artık işe girmek istiyoruz, eğer bu ülkedeki gençleri biraz önemsiyorlarsa borçlarımızı silsinler çünkü biz bu parayı ödeyebilecek güçte değiliz.”

“BU YIL MADDİ AÇIDAN ÇOK ZORLANDIM VE AİLEMİN DESTEĞİNİ ALDIM”

Ayşenur Bektaş, bu yıl aldığı kredinin kendisine yetmediğini ve çok zorlandığını söyleyerek “Ailemin desteğini almak zorunda kaldım” diyor.

“BORÇLAR ÖĞRENCİNİN SIRTINA BİNDİRİLİYOR”

Ülke ekonomisi ve enflasyondan kaynaklanan borçların öğrencilerin sırtına bindirilmesinin yanlış olduğunu düşünen Bektaş, öğrencilerin tüm borçlarının silinmesi gerektiğini vurguluyor.

“Bizim gibi genç beyinleri kaybetmemek ve güzel yarınlar adına taleplerimizin karşılanmasını istiyoruz. Biz bu ülkenin yarınlarıyız… Hepimize uygun ortam sağlanmasını istiyor ve bekliyoruz!”

Etiketler
Bakanlık Faiz Kredi Öğrenci