Kamu zararda '5'liler' karda: 11 yılda 23,5 milyar TL'lik ihale

Kamuoyunda, “5’li çete” olarak anılan şirketlerden Kolin, 2011-2022 döneminde kamudan 23,8 milyar TL’lik ihale aldı. Alınan ihalelerin 18,3 milyar TL’lik bölümü pazarlık yöntemiyle gerçekleştirildi.

Kamu zararda '5'liler' karda: 11 yılda 23,5 milyar TL'lik ihale

CHP Milletvekili Murat Emir, kamuoyunda, “5’li çete” olarak anılan şirketlerden Kolin’in 2011-2022 döneminde aldığı kamu ihalelerine mercek tuttu. Şirketin son 11 yılda kamudan 23,8 milyar TL’lik ihale aldığını belirten Emir, “İhalelerin yalnızca 5,4 milyar TL’lik kısmı açık ihale ve burada kamu lehine yapılan indirim yüzde 30’a ulaşıyor. Oysa pazarlık yöntemiyle verilen 18,3 milyar TL’lik ihalelerde indirim yalnızca yüzde 19. Rekabeti ortadan kaldıran pazarlık yöntemli ihaleler ile devleti böyle zarara uğratıyorlar” dedi.

Emir’in açıkladığı verilere göre Kolin, 2011-2022 yılları arasında toplam 42 ihale aldı. İhalelerin 21’i pazarlık usulü ile Kolin’e verilirken Kolin’in büyük bölümünü tek başına aldığı, bir kısmını da iş ortaklığı olarak üstlendiği 21 ihale de açık ihale usulü ile yapıldı. Kolin’in ihalelerinin büyük bir bölümünü oluşturan 18,3 milyar TL’lik kısmını pazarlık yöntemi ile aldığı, açık ihalelerinin toplam büyüklüğünün ise 5 milyar 444 milyon TL olduğu görüldü.

KAMU LEHİNE İNDİRİM YÜZDE 19

BirGün'den Mustafa Bildircin'in haberine göre, iki ihale yöntemi arasında ise kamu lehine uygulanan indirimlerdeki fark dikkat çekti.

Kolin’in 18,3 milyar TL’lik sözleşme imzaladığı ihalelerde kamu lehine yapılan indirim yalnızca yüzde 19’da kaldı. Açık ihalelerde kamu lehine uygulanan indirimin ise yüzde 30’a kadar çıktığı belirlendi. Açık ihale yöntemli ihalelerin bedeli ise 5,4 milyar TL ile ifade edildi.

ŞİRKETLERİ ZENGİNLEŞTİRİYORLAR

AKP iktidarının belirli sermaye gruplarını zenginleştirmeye devam ettiğini belirten Emir, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Birileri kazansın diye kamunun yükünü artırdılar. Vatandaşımızın cebinden alıp, şirketlerin kasasına koydular. Bu rakamlar da yalnızca acil durumlarda yapılabilmesine olanak tanınan ancak AKP’nin olağan hale getirdiği ve rekabeti ortadan kaldıran 21/b yönteminin nasıl zenginleştirme aracına dönüştürüldüğünü ortaya koyuyor. Kamu ihaleleri, iktidarca ‘makbul’ görülen şirketleri zenginleştirmek için kullanılıyor. Kamu hesaplarını TBMM adına denetleyen Sayıştay, hemen her denetim döneminde ihalelerdeki usulsüzlüklere dikkati çekse de iktidar, bildiğini okumaya devam etti. Halk fakirleştikçe şirketler zenginleşti. Yoksulluğu bu ülkenin vatandaşına reva görenler, şirketleri zengin etmek için uçuk garantiler verdi. Bu düzen böyle devam etmeyecek. Genel Başkanımız Sayın Kılıçdaroğlu’nun da dediği gibi, ‘Milletin parasını millete geri vereceğiz’.”

EN ÇOK İHALE ALTYAPI YATIRIMLARINA

Emir, Kolin’e pazarlık usulü ile verilen ihalelerin ayrıntılarını da paylaştı. Toplam 9 milyar 551 milyon TL sözleşme bedeli ile Kolin’in en çok ihale aldığı kurum Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü olurken BOTAŞ’ın 2 milyar 844 milyon TL’lik dev ihalesi de Kolin’e verildi.

Kolin, BOTAŞ’ın doğalgaz depolama ihalesini Kalyon ile birlikte aldı. Kolin’in tek başına ya da iş ortaklığı ile aldığı pazarlık yöntemli kamu ihalesinde toplam tenzilat oranı yüzde 19 oldu. Kolin’e ihale veren idareler, ihalenin yaklaşık maliyetini 22,7 milyar TL olarak hesaplarken ihalelerin sözleşme bedeli 18,3 milyar TL oldu.

Etiketler
Zarar