Kaza değil, cinayet: Sayıştay 2019 raporunda facianın yaşandığı maden için 'grizu' uyarısı yapmış
CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Bartın'da grizu patlamasının yaşandığı maden için Sayıştay'ın 2019 yılında hazırladığı raporu paylaştı. Raporda, grizu uyarısı yapılmış.
Bartın'ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu'na ait madende patlama meydana geldi.
Patlamada can kaybı sayısının 14'e yükselirken, ihmal zinciri ortaya çıktı.
Bartın'da maden ocağında patlama: 2 işçi hayatını kaybetti, 20 yaralı var
SAYIŞTAY UYARMIŞ
CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Bartın'da grizu patlamasının yaşandığı maden için Sayıştay'ın 2019 yılında hazırladığı raporu paylaştı.
Sayıştay TTK 2019 Yılı Denetim Raporu'nda Bartın Amasra'daki üretim derinliğinin -300 metreye ulaştığı; çalışılan damarlarda gaz içeriklerinin yüksek olduğu, ani gaz degajı ve grizu patlama riskinin arttığı belirtilmiş.
Raporun söz konusu bölümü şöyle:
"2019 yılında müessesenin dengelenmiş üretim derinliği -300 metre olmuştur. Bu derinleşme, ani gaz degajı ve grizu patlaması gibi ciddi kaza risklerinin artmasına neden olmaktadır. Çalışılan damarların tamamında gaz içeriklerinin yüksek olduğu, dolayısıyla degaj kapasitelerinin de yüksek olduğu, arıza zonlarında riskin daha da arttığı bilinmektedir. Bu nedenle müessese ocaklarında ilgili mevzuat hükümlerinin yanı sıra “Kurum Degaj Yönergesi” hükümlerinin titizlikle uygulanması gerekmektedir.
Müessese ocaklarında meslek hastalıklarının önlenmesi ve iş güvenliği açısından solunabilir ve patlayabilir tozla mücadele kapsamında gerekli ve yeterli önlemlerin alınmasında zaman zaman aksamalar olması, risklerin artmasına, Müessesede işgücü ve üretim kayıplarının yanında işçilerin tozdan kaynaklanan hastalıklara (pnömokonyoz) yakalanmasına yol açmaktadır."
2020 YILINDA 164 İŞÇİ İŞ KAZALARINDA YARALANMIŞ
Sayıştay’ın geçen sene TTK Genel Müdürlüğü ile beş müessese için tuttuğu raporda 2019 ve 2020’de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Teftiş Kurulu Başkanlığı müfettişlerinin müesseselere gitmedikleri, denetim ve teftiş yapmadıkları ortaya çıkmış, Amasra’da 1 yıl içinde 164 maden işçisinin yaralandığı belirtilmişti.
Sayıştay’ın Amasra Taşkömürü İşletme Müessesesi raporuna göre 2019’da 190 iş kazası meydana gelirken, 2020 yılında 157’si yer altında, 7’si yer üstünde olmak üzere toplam 164 iş kazasında 164 işçi yaralandı. 2019’da yaşanan 190 kazanın 72’si göçük, 81’i düşme, çarpma, yuvarlanma veya kayma, 10’u malzeme taşıma veya kullanma, 11’i nakliyat, 5’i makine elektrik nedeniyle; 2020 yılında yaşanan 164 kazanın 60’ı göçük, 72’si düşme, çarpma, yuvarlanma veya kayma, 17’si malzeme taşıma, 9’u nakliyat, 3’ü makine elektrik nedeniyle meydana geldi.