Bartın’da maden faciası: Sorumlular cezalandırılacak mı?

Bartın’ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessese Müdürlüğü’ne bağlı maden ocağında cuma akşamı meydana gelen patlama sonucu 40 işçi hayatını kaybetti. Bartın'da yaşananlar, 13 Mayıs 2014'te yaşanan Soma faciası akıllara geldi.

Bartın’da maden faciası: Sorumlular cezalandırılacak mı?

GERÇEK GÜNDEM - MELİSA GÜLBAŞ

Bartın’da Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) ait maden ocağında meydana gelen patlamada 40 madenci hayatını kaybederken 11 madenci ise yaralandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez maden ocağında meydana gelen patlamanın nedeni için “İlk değerlendirme grizu patlaması olduğu yönünde” açıklaması yaptı.

YİNE İHMAL, YİNE CİNAYET…

Sayıştay’ın TTK 2019 Yılı Denetim Raporu’na göre, Amasra’daki maden ocağında patlamanın yaşandığı derinlikte ani gaz degajı ve grizu patlama riskinin arttığı konusunda uyarıda bulunduğu ortaya çıktı.

CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz’ın Twitter hesabı üzerinden paylaştığı Sayıştay’ın 2019 raporunda maden ocağındaki risk şu ifadelerle belirtildi:

“2019 yılında müessesenin dengelenmiş üretim derinliği -300 metre olmuştur. Bu derinleşme, ani gaz degajı ve grizu patlaması gibi ciddi kaza risklerinin artmasına neden olmaktadır. Çalışılan damarların tamamında gaz içeriklerinin yüksek olduğu, dolayısıyla degaj kapasitelerinin de yüksek olduğu, arıza zonlarında riskin daha da arttığı bilinmektedir. Bu neden müessese ocaklarında ilgili mevzuat hükümlerinin yanı sıra ‘Kurum Degaj Yönergesi’ hükümlerinin titizlikle uygulanması gerekmektedir.”

Öte yandan TTK’nin sitesinde yer alan bilgilere göre, 5 Ekim 2022’de Sayıştay Başkanlığı Enerji Grup Başkanı İbrahim Özkarcı başkanlığında, TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu ve beraberindeki ekip Amasra Taşkömürü Müessesesi’nde denetlemeler yapıldı.

TÜRKİYE’NİN ‘KARA’ GEÇMİŞİ

13 Mayıs 2014'te, Soma Holding’in çalıştırdığı Eynez maden ocağında yaşanan faciada 301 madenci hayatını kaybetti. Cumhuriyet tarihinin en büyük maden faciası olarak kayıtlara geçen Soma faciası üzerine gözler iş güvenliği konusuna çevrilirken verilen sözlerin ve tutulan vaatlerin ne kadarı yerine getirildi?

Yetkililer gerekli önlemlerin alınacağını ve gerekenlerin yapılacağını söylemiş ama değişen bir şey olmamıştı…

Karaman’ın Ermenek ilçesine bağlı kömür madeninde meydana gelen su baskını sonucu 18 kişinin hayatını kaybetmesi Soma faciasından sadece 5 ay sonra, 28 Ekim 2014’te gerçekleşti.

17 Kasım 2016’da ise Siirt’in Şirvan ilçesindeki bakır madeninde meydana gelen göçük sonucu ise 16 işçi hayatını kaybetmişti.

‘KADER’ Mİ, TAAMMÜD MÜ?

17 Mayıs 2010’da Zonguldak’ta kömür ocağında 30 madenci hayatını kaybettikten sonra Recep Tayyip Erdoğan, “Maalesef bu mesleğinde kaderinde bu var” demiş ve işçilerin ölümlerini kadere bağlamıştı.

Erdoğan, Soma’da yaşanan maden faciasına ilişkin ise 19 ve 20. yüzyılda yaşanan maden kazalarını örnek göstermiş ve “Bunlar sürekli olan şeyler, bu işin fıtratında bu var” ifadelerini kullanmıştı.

Etiketler
Soma Bartın Amasra Lula