Amasra'daki maden faciasında ifadeler alınıyor: Vardiyadaki işçiler sona bırakıldı

Amasra’da yaşanan maden faciasının nedenlerinin açığa çıkarılması için başlatılan soruşturmada ilk ifadeler alındı. Soruşturmada, patlamayla ilgili ‘güvenlik kontrolleri’ dahil birçok soruya yanıt aranacağı bildirildi.

Amasra'daki maden faciasında ifadeler alınıyor: Vardiyadaki işçiler sona bırakıldı

Amasra’da Türkiye Taşkömürü Kurumu’na ait madende 41 işçinin hayatını kaybetmesinin ardından Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında, facianın yaşandığı madende çalışan işçiler ile faciada yaşamını yitiren madencilerin ailelerinin ifadeleri 18 Ekim’de alınmaya başlandı. Maden sahasında yer alan ve el konulan teçhizata yönelik inceleme ile ifadelerin tamamlanmasının ardından iddianame aşamasına geçileceği öğrenildi.

Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturma için altı savcı görevlendirildi. Soruşturmanın; Başsavcılık, Jandarma ve Bartın İl Emniyet Müdürlüğü’nün ortak çalışmasıyla sürdürüldüğü bildirildi. Jandarmanın, maden işçilerinin yakınlarına 17 sabit soru sorduğu belirtildi. Bölgedeki kaynaklardan edinilen bilgiye göre, madenci yakınlarına sorulan sorulardan bazıları, “Madende yaşamını kaybeden yakınınız size son günlerde maden sahasında gözüne çarpan bir anormallikten bahsediyor muydu? Patlamanın yaşandığı gün, mesaiden önce herhangi bir ekstra durum söz konusu muydu?” oldu.

VARDİYADAKİ İŞÇİLER SONA BIRAKILDI

BirGün’den Mustafa Bildircin’in haberine göre, soruşturma heyetinin, patlamanın yaşandığı vardiyayı kapsayan 4-12 vardiyasında görevli işçilerin ifadelerini, “Psikolojileri henüz iyi değil” gerekçesiyle sona bıraktığı ifade edildi. İfadeler, 12-8 ve 8-4 vardiyasında çalışan işçiler ile başlandı. BirGün’ün ulaştığı işçiler, “Soruşturmanın selameti açısından basına konuşmamız istenmiyor” diyerek ifadelerini anlatmadı. Facianın aydınlatılması açısından söyleyecekleri kritik öneme sahip olan 4-12 vardiyasındaki işçilere, “Patlamadan önce metan gazı ölçümleri yapıldı mı? Ocakta dinamit patlatıldı mı? Kazadan önce yapılan ölçümlerde metan gazı seviyesi kaç çıktı?” gibi soruların yöneltileceği kaydedildi.

SORUŞTURMADAKİ KRİTİK SORULAR

Soruşturma heyetinin üzerinde duracağı konulardan ve yanıt arayacağı sorulardan bazılarının ise şunlar olacağı öne sürüldü:

•Üretim ve yeraltındaki madenci sayısı doğru orantılı mıydı?

•İş güvenliğinin sağlanması amacıyla ocakta görevli mühendislerin yeraltına inme periyotları ne idi? Kazadan önce en son ne zaman yeraltında güvenlik kontrolleri gerçekleştirildi?

•Mühendis kadrosu yeterli miydi?

•Ocağa komşu özel şirkete verilen alan, TTK’yi yatay değil de dikey çalışmaya zorladı mı? Kazada bunun etkisi var mıydı?

AMASRA’DA BİLİRKİŞİ HEYETİ İNCELEMELERE BAŞLADI

Amasra’daki maden ocağında 6 savcının yürüttüğü soruşturma sürerken, maden, elektrik, jeoloji, jeofizik ve makine mühendisleri ile A sınıfı iş güvenliği uzmanlarından oluşan bilirkişi heyeti, Bartın Cumhuriyet Başsavcısı Faruk Kaynak ve Bartın Baro Başkanı Ferhat Parlatır eşliğinde incelemeler başladı. Karakutu olarak da adlandırılan gaz ölçümlerini, hava akış oranını, ses ve görüntü kayıtlarını barındıran bilgisayarların ilerleyen aşamada savcılık tarafından görevlendirilen bilirkişilerce raporlanacağı öğrenildi.

MAĞDURLAR TAZMİNAT ALAMADI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez önceki gün TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı açıklamada, hayatını kaybeden 41 maden işçisinin ailelerine, "kişi başı 1,5 milyon lira tazminat" ödeneceği sözü verdi. Ancak Soma ve Ermenek maden faciasında mağdur olan ailelerin birçoğuna söz verilen bu tazminatları yıllardır alamadığı ortaya çıktı.

Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde kömür madeninde çıkan yangın nedeniyle hayatını kaybeden 301 madenci ailelerinin avukatlarından Berrin Demir, ailelerin bir kısmının tazminatlarının ‘8 yıl aradan sonra Kurban Bayramı’nda ödendiğini’ söyledi. Karaman Ermenek’te 28 Ekim 2014’de 18 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasında eşi Osman Çoksöyler’i kaybeden Şadiye Çoksöyler de kendilerine tazminatın yüzde 5’lik dilimini verdiklerini ifade etti. Soma’da maden faciasında iki kuzenini kaybeden Demir, “Aileler, ‘‘kader’ laflarının geçmesi konularından çok etkilenmişler” diye konuştu.

Etiketler
Amasra Maden Patlama Soruşturma