Melih Gökçek detayı: Erdoğan'ın paylaştığı videodaki Atatürk fotoğrafının çekildiği yerin hikayesi

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, dün akşam 20.23'te "Türkiye Yüzyılı" paylaşımı yaptı. Erdoğan'ın paylaştığı videoda bir isim dikkat çekti.

Melih Gökçek detayı: Erdoğan'ın paylaştığı videodaki Atatürk fotoğrafının çekildiği yerin hikayesi

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın sosyal medya hesabından yaptığı "Türkiye Yüzyılı" paylaşımı sosyal medyada günün konusu oldu. Videoda Mustafa Kemal Atatürk ve Şakir Zümre isimleri dikkat çekerken, duvarda asılı olan bir fotoğrafın hikayesi ise şaşırttı.

FOTOĞRAF MARMARA KÖŞKÜ'NDE ÇEKİLDİ

Söz konusu videodan sonra bir paylaşım yapan Avukat Ersan Barkın, "Bugün Cumhurbaşkanlığı’nın yayımladığı videoda adı geçen Şakir Zümre ile Atatürk’ün görüştüğü ve alttaki fotoğrafta yer alan mekan, Marmara Köşkü. Gazi Çiftliği’nde idi. Dinozor Parkı yapılsın diye, yıktılar. Çiftlik tabelasını Atatürk O.Ç. olarak değiştiren Belediye tarafından." ifadelerini kullandı.

Melih Gökçek detayı: Erdoğan'ın paylaştığı videodaki Atatürk fotoğrafının çekildiği yerin hikayesi - Resim : 1

Marmara Köşkü

ATATÜRK OÇ SKANDALI

2005 yılında dönemin AKP'li Belediye Başkanı Melih Gökçek tarafından Atatürk Orman Çiftliği'ni gösterdiği iddia edilen "Atatürk OÇ" tabelaları astırılmıştı. Gökçek, Atatürk'e hakaret içerdiği öne sürülen ve Atatürk Orman Çiftliği'ni gösterdiği iddia edilen, ‘‘Atatürk O Ç.(Zoo)’’ yazısının kendisinin ya da belediyenin başka bir yetikilisinin emir veya telkiniyle yazılmadığını savunarak, tabelanın kaldırıldığını bildirmişti. Trafik yön levhalarını değiştirme işinin Ulukar Şirketi'ne verildiğini belirten Gökçek, belediyenin şirketten değişiklikleri nasıl yapması yönünde herhangi bir istekte bulunmadığını, şirket yetkililerinin bunu okumayı kolaylaştırmak için yaptıklarını söylemişti.

Melih Gökçek detayı: Erdoğan'ın paylaştığı videodaki Atatürk fotoğrafının çekildiği yerin hikayesi - Resim : 2

2016 YILINDA EMİNE ERDOĞAN'IN İSTEĞİYLE YIKILDIĞI İDDİA EDİLDİ

Atatürk'ün halkla buluştuğu Marmara Köşkü 2016 yılında yıkılmıştı. 1928 yılında inşa edilen köşkle ilgili, Ankara 6.İdare Mahkemesi, yıkım için yürütmeyi durdurma kararı vermesine rağmen Köşk yerle bir edilmişti. Kültür Bakanlığı yıkımın ardından Köşkün aslına uygun olarak yeniden yapılacağını açıklamıştı. Marmara Köşkünün yıkılmasının nedeninin, Emine Erdoğan olduğu iddia edilmişti. CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, köşkün yeniden yapılıp Erdoğan ailesine konut olarak tahsis edileceğini öne sürmüştü.

ŞAKİR ZÜMRE KİMDİR?

Mareşal Fevzi Çakmak'ın yakın akrabalarından biri olan Şakir Zümre, 1885 yılında Varna'da doğdu. İlk öğrenimini burada tamamladıktan sonra Cenevre'ye gitti. Burada hukuk alanında eğitim aldı. I. Dünya Savaşı sırasında da Varna Türk milletvekili olarak Bulgar Parlamentosu'na girdi. Bu dönemde Sofya’da yarbay rütbesiyle Türk Askeri Ataşeliği görevinde bulunan Mustafa Kemal Atatürk ile tanışarak yakın dostluk kurdu.

İstiklal Savaşı'nın başlaması üzerine de Anadolu’ya silah ve cephane göndererek milli mücadeleye destek verdi. Daha sonra Türkiye'ye gelerek Atatürk’ün de onayıyla savunma sanayisinin ilk özel sektör fabrikasını kurdu. İlk dönemde üretimler Bulgaristan’dan getirilen yabancı teknik kadroyla yapılırken zamanla yetiştirilen Türk işçiler 1930’lu yıllarda yabancı teknisyenlerin yerini aldı.

Öte yandan bu fabrika, yalnızca yurtiçi ihtiyacı olan üretimle de yetinmeyerek, 1937 senesinde yurtdışına da silah ihraç etmeye başlamıştır. II. Dünya Savaşı'nın sonunda da ABD'nin yaptığı askeri yardımlar sebebiyle Şakir Zümre Fabrikaları, cephane üretimini terk ederek, soba üretimine geçmiştir. Şakir Zümre’nin 16 Haziran 1966 tarihinde vefatının ardından da fabrikası ancak 1 yıl kadar ayakta kalabilmiş, 1970 yılında kapatılmıştır.

Etiketler
Erdoğan - Türkiye Yüzyılı Melih Gökçek Türkiye