TTK'dan skandal tören: Anıtkabir'e değil Beştepe'ye gidecekler
Türk Tarih Kurumu 3 gün arayla iki farklı davetiye dağıttı. Akıllara müdahale mi edildi sorusu takıldı.
Sözcü / Veli Toprak - 18. Türk Tarih Kongresi düzenleyecek olan Türk Tarih Kurumu 3 gün arayla iki farklı davetiye dağıttı. İlk davetiyede yer alan Anıtkabir’i ziyaret ikinci davetiyede yer almadı.
1931 yılında kurulan Türk Tarih Kurumu, kurucu başkanı Mustafa Kemal Atatürk döneminde 2 defa Türk Tarih Kongresi'ni gerçekleştirdi. Daha sonraki yıllarda Türk Tarih Kongresi'nin periyotları değişti. 2002 yılından itibaren de 4 yılda bir kongre gerçekleştirilmeye başlandı. Bugünden başlayıp 5 Ekim'e kadar 18'inci Türk Tarih Kongresi düzenlenecek.
KİM MÜDAHALE ETTİ?
TTK, 5 gün sürecek kongre için açılış programına siyasiler ve bürokratları davet etti. Açılış yeri ve etkinlikler davetiyede ayrıntılı bir şekilde saat saat yer aldı. Buna göre ilk gün saat 09.00'da Anıtkabir ziyareti yapılacaktı. Anıtkabir'in ardından 10.30'da Balgat'ta bulunan The Green Park Oteli'ne geçilecekti. Burada Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kültür-Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, TTK Başkanı Refik Turan'ın açılış konuşmaları yapılacaktı. Çarşamba günü TBMM'de birinci davetiye dağıtıldı. İki gün sonra ise ikinci davetiye… Yeni davetiyede Anıtkabir ziyareti programdan çıkarıldı. Açılış yeri de otel yerine Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne kaydırıldı. Tüm konukların 09.00-10.45 arasında ‘giriş-kayıt' için Beştepe'ye gitmesi istendi. Açılış konuşmalarından sonra kongreye katılacak olanların otele geçmeleri istendi. 12.30'dan sonra programlar 5 gün boyunca otelde gerçekleştirilecek.
“HEM İSRAF HEM SAYGISIZLIK…”
CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, 3 gün arayla iki farklı davetiye gönderen ve Anıtkabir ziyaretini çıkaran TTK'ya tepki gösterdi: “Atatürk'ün vasiyetinden elde edilen gelir hem israf ediliyor hem de Ata'ya saygı Saray'a itaatin gölgesine düşüyor. 2 davetiye dağıtıyorsunuz birinde özel otel ve Anıtkabir, diğerinde hem Saray hem özel otel adres verilmiş. Bu kabul edilebilir bir davranış değil. Atatürk'ün vasiyet geliriyle Saray'a bağlılık bildirenler, üniversite binaları dururken otel odalarında tarih kongresi tertipleyenler utanmalı. Hem tarihçilere hem Atatürk'ün anısına ve mirasına yapılan saygısızlıktır, israfın katmerlisidir.”
ATATÜRK'ÜN DİREKTİFİYLE KURULDU
Mustafa Kemal Atatürk 1931'de direktifiyle kurulan TTK'nın başkanlığını vefatına kadar sürdürdü. Kurumun maddi sıkıntılar yaşamaması ve Türk Tarihi'ne verimli hizmet edebilmesi için de İş Bankası'nın gelirlerinden TTK'ya para aktarılmasını vasiyet etti.