42 madencinin öldüğü ocakta skandal: Fazla ücret almak için yer altında çalışıyormuş gibi mi yaptılar?
Bartın’ın Amasra ilçesindeki Türkiye Taşkömürü Kurumu’na ait maden ocağında, Genel Maden İşçileri Sendikası Amasra Şube Başkanının da aralarında olduğu isimlerin, kendilerini yer altında çalışıyor gibi gösterdiğine dair Emniyet raporu ortaya çıktı.
GERÇEK GÜNDEM - Bartın’ın Amasra ilçesindeki Türkiye Taşkömürü Kurumu’na ait maden ocağında, Genel Maden İşçileri Sendikası Amasra Şube Başkanının da aralarında olduğu isimlerin, kendilerini yer altında çalışıyor gibi gösterdiği ve fazla ücret aldığına dair Emniyet raporu ortaya çıktı. Raporda, işçilerin kullandığı baretlerin yer altına indirilerek mesai ücretinin alındığı belirtildi. Öte yandan Genel Maden İşçileri Sendikası Amasra Şube Başkanı Ümit Çınar, işlemlerin usule uygun olduğunu, haksız bir kazancın söz konusu olmadığını ifade etti.
Bartın’ın Amasra ilçesinde Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) ait maden ocağında, 14 Ekim 2022 tarihinde yaşanan patlama üzerine 42 madenci yaşamını yitirdi.
Olaya ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında, TTK Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir’in de bulunduğu 8 kişi tutuklanırken, 4'ü adli kontrolle olmak üzere 16 kişi ise serbest bırakıldı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerinin faciadan 3 gün önce yaptığı denetimin tutanağı ortaya çıktı. Tutanakta, havalandırma sisteminde 2018 yılında tespit edilen soruna ilişkin “Acil hallerde ve ihtiyaç halinde kullanılması için hava yönünü ters çevrilebilecek özellikte değildir” denildi.
EMNİYET RAPORU: FAZLADAN ÜCRET ALMAK İÇİN YER ALTINDA ÇALIŞIYORMUŞ GİBİ YAPTILAR
42 işçinin, ihmaller zinciri ve alınmayan önlemlerle yaşamını yitirdiği görülürken TTK’ya ait maden ile ilgili yeni skandallar da ortaya çıktı.
Emniyet tarafından hazırlanan raporda, TTK’ya ait maden ocağında, fazladan ücret almak için yeraltına girip çalışmaları gereken bazı kişilerin aslında madene girmediği tespitine yer verildi.
Yer üstünde çalıştıkları ifade edilen şüpheli kişilerin, fazladan ücret almak için yeraltına inmedikleri halde lambalarını -250 kotunda okuttukları Lamba Takip Sistemi üzerinden yapılan çalışmayla tespit edildi.
Emniyet’in raporunda; Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Amasra Şube Başkanı Ümit Çınar’ın da aralarında bulunduğu Hüseyin Ö. ile Hüseyin Ç.’nin lambalarının aynı gün, saat ve dakikada yer altına indirildiği ancak kendilerinin yer üstünde çalıştığına yönelik çalışan ifadelerinin de olduğu belirtildi.
ÇINAR RAPORU YALANLADI
Öte yandan Gerçek Gündem’e konuşan Çınar, söz konusu tespitlerin doğru olmadığını ifade etti. Çınar, Lamba Takip Sistemi’nin tespit ettiği sürelerde yer altında olduklarını belirtti.
Kaynak: Haber Merkezi