AVM için hattı kaldırdılar
TCDD’nin 4 yıllık stratejik planında sinyalizasyon çıktı. 2015-2019 yılları arasında sinyalizasyon sisteminin güçlendirilmesi ‘stratejik amaç’ olarak belirlenmiş.
TCDD Genel Müdürlüğü’nün 2015-2019 yılları arasını kapsayan 4 yıllık Stratejik Planı’nda demiryolları işletmeciliğinde sinyalizasyon sisteminin tamamlanmasının “stratejik amaç” olarak belirlendiği ortaya çıktı. Planda, TCDD’nin zayıf yönleri arasında “Sinyalizasyon ve elektrifikasyonlu hatların yetersizliği” sayıldı.
Sayıştay raporu: Sinyalizasyonun parası ödendi ama yapılmadı!
Cumhuriyet'ten Alican Uludağ'ın haberine göre, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, 13 Aralık’taki tren kazasında yaşamını yitiren Prof. Dr. Berahitdin Albayrak’ın cenaze töreninin ardından yaptığı açıklamada, “Sinyalizasyon sistemi demiryolu işletmeciliği için olmazsa olmaz bir sistem değil. Bu sistemin olmamasından dolayı demiryollarında işletme yapılamaz diye bir şey yok” dedi. Oysa Bakan Turhan’ın iddiasının aksine, TCDD’nin strateji planı, performans ve sektör raporlarında sinyalizasyon sisteminin gerekliliğine yer verildi.
TCDD, 4 yıl önce 2015-2019 Stratejik Planı hazırladı. Planın önsözünü yazan Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, sinyalizasyon çalışmalarından da bahsetti.
Stratejik planda, 2015’te toplam hatların yüzde 33’ünde sinyalizasyon sistemi ile tren trafiğinin kontrol edildiği, kalan hatlarda telefonla merkezden kumanda kullanıldığı belirtildi. Makinistlerin iletişim aracı olarak ağırlıklı olarak telsiz kullandığı ifade edilen planda, “Kurumumuzun, hat kapasitesini artıracak olan modernizasyon yatırımlarından mevcut konvansiyonel hatlarımıza sinyalizasyon, telekomünikasyon ve elektrifikasyon tesislerinin yapımı hedefleri bulunmaktadır” denildi.
Planda, bir numaralı hedef olarak “Hat kapasitesini artıracak olan modernizasyon yatırımlarından 3 bin 69 km’lik sinyalizasyon ve telekomünikasyon tesislerinin yapımını tamamlamak, 415 km’lik sinyalizasyon ve telekomünikasyon tesislerinin yapımına devam etmek” açıklandı. Raporun analiz bölümünde, TCDD’nin zayıf yönleri arasında ise “sinyalizasyon ve elektrifikasyonlu hatların yetersizliği” de sayıldı.
TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü’nün 2018 Yılı Performans Programı’da ise 65. Hükümet Programında TCDD’yi ilgilendiren maddelere yer verildi. Program raporunda, “Mevcut hatlardaki sinyalizasyon ve elektrifikasyon yapım çalışmaları tamamlanacaktır” denildi.
İspanya örneği
2017 yılına ait TCDD Demiryolu Sektör Raporu’nda ise sinyalizasyon sisteminin yüksek güvenlik sağladığı üzerinde duruldu. İspanya örneğinin verildiği raporda “İspanya yüksek hızlı tren hattı tasarımı ve projelendirmesinde, iletişim ve sinyalizasyon sistemleri ile yüksek güvenlik ve etkinlik sağlayan trafik yönetim sistemlerinde çok önemli mesafeler kaydetmiştir” denildi.
Erdoğan’ın 100 günlük sözüydü!
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 3 Ağustos 2018’te açıkladığı 100 günlük eylem planında, demiryollarına ilişkin “17 bin 376 km elektrikli, 182 km sinyalli hat dönüşümü daha yapılarak Konvansiyonel Demiryolu elektrikli hat uzunluğunun toplam 5 bin 432 km’ye sinyalli hat uzunluğunun ise toplam 5 bin 716 km’ye çıkarılması” hedefi konuldu.
‘Yeni kazalara gebeyiz’
Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Genel Basın Yayın Sekreteri Ahmet Eroğlu, “Kaza ve olaylara gebe bir süreç devam etmektedir” dedi.
BTS yöneticisi Eroğlu, Cumhuriyet’in yayımladığı TCDD belgesini ve kazayı şöyle değerlendirdi:
AVM için hattı kaldırdılar: Ankara Gar’a yeni yapılan kısa adı ATG olan Ankara Tren Gar yapılmadan önce gar sahasında toplam 17 demiryolu hattı bulunuyordu. Bunu 13’e düşürdüler. Ayrıca yardımcı bir hat daha vardı. Bu hat da trenlerin manevrasına yön değiştirmesine yardımcı olan ‘Kuşak Hattı’ idi. Bu hatlar sökülüp alışveriş merkezi yapıldı. Gar sahası içerisindeki yolların sökülerek 13 hatta düşürülmesiyle demiryolu araçlarının, trenlerin yer ve yön değiştirmelerini, çok ciddi şekilde hareket kabiliyetini kısıtlandı.
Doğu istikametinde trenler manevra yaparken raydan ve makaslardan ters çıkma hadiseleri oldu. Böylelikle garın doğu yönündeki manevralar emir gereği iptal edildi. Giriş ve çıkışlar aynı yöne yani batıya verilince trafik içinden çıkılmaz keşme keşlik içine düşüp zafiyetli hale geldi. Böyle bir zafiyetlik içerisinde telsiz haberleşmesi ile iletişimde karışıklık meydana gelmesi kaçınılmaz. Çünkü 1 saat içerisinde 12’ye yakın tren; her birisi telsizle konuşunca buradan sağlıklı iletişim olmayacağı kesin bir durum.
Sinyalizasyon olmaması karışıklığa neden oldu: Netice itibarıyla Kayaş Sincan hat kesiminde sinyalizasyon olmaması nedeniyle, Ankara Gar sahasının daraltılması yol değiştirme makaslarının hattın değişik kilometre yerlerinde ve çok sayıda olması ayrı bir karışıklığa sebebiyet vermektedir. Sürekli plan program değişiklikleri de sık sık yapıldığından ayrı bir karışıklık yaratmaktadır. Böylece kaza ve olaylara gebe bir süreç devam etmektedir.