'Ücretli öğretmenlik uygulamasına son verilmeli'
Ücretli öğretmen araştırmasına göre 61 ilde 9 bin 653 kişi pedagojik formasyonu olmadan öğretmen olarak derslere giriyor.
Türk EğitimSen’in yaptığı ücretli öğretmen araştırmasının sonuçlarına göre 64 ildeki ücretli öğretmen sayısı geçen yıla göre yaklaşık 13 bin artarak 76 bin 605’e yükseldi.
Cumhuriyet'ten Figen Atalay'ın haberine göre, araştırmada, 61 ilde 9 bin 653 kişinin de pedagojik formasyonu olmadan öğretmen olarak derslere girdiği ortaya çıktı. 81 il valiliğinden ücretli öğretmen sayısına ilişkin bilgi istendiği ancak 64’ünden cevap alındığı belirtilen araştırmadaki bazı veriler şöyle:
-55 il valiliğinden gelen verilere göre norm kadro açığı 101 bin 339.
-En yüksek ücretli öğretmen sayısı 21 bin 821 ile İstanbul’da.
-İstanbul’u 3 bin 910 ile Şanlıurfa, 3 bin 659 ile Bursa, 3 bin 440 ile Ankara, 2 bin 334 ile İzmir, 2 bin 125 ile Kahramanmaraş, 2 bin 123 ile Gaziantep, 2 bin 53 ile Konya, 2 bin 3 ile Antalya, 1.979 ile Kocaeli, 1.658 ile Hatay, 1.579 ile Tekirdağ takip ediyor.
-Muş’ta sınıf öğretmeni olarak görev yapan ön lisans mezunu öğretmenlerin sayısı eğitim fakültesi mezunlarından fazla.
Eğitim İş Sendikası’nca da hükümetin öğretmenlik meslek kanunu hazırlığı yapmasının önemli olduğuna dikkat çekilerek “Bu hazırlıkların yürütülüş biçimi, önceden bir yerlerde hazırlanmış taslaklarla hareket edilmesi, eğitimin tüm paydaşlarından doğru biçimde görüş alınmaması, eğitimciler için hayati önem taşıyacak olan bu kanuna dair şimdiden düşündürücü olmuştur” denildi.
Hakkaniyetli kanun için...
Sendikanın ‘’hakkaniyetli bir kanun için rota’’ önerilerinden bazıları şöyle:
-Öğretmenliğin eğitimin birincil öznesi olduğuna yönelik düzenlemeler yapılmalı
-Kanuni düzenlemede öğretmenliğin tanımı: “Öğretmenlik: Atatürk ilkeleri ve inkılapları doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre, devletin gözetim ve denetimi altında yapılması zorunlu eğitim ve öğretim işleri ile bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir uzmanlık mesleğidir” içerikli olmalı.
-Karma eğitim korunmalı
-Atamalar kadrolu olmalı, liyakat gözetilmeli
-Ücretli öğretmenlik uygulamasına son verilmeli,
-Yıpranma payı verilmeli,
-Norm kadro hesabından 15 saat esasına geçilmeli,
-Eğitim kurumlarının dernek ve vakıfların faaliyet alanları olmasından kurtarılmalı.