'Küresel eyleme geçilmeli'
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) son yayımladığı raporda, aralarında iş garantisinin evrensel olmasından ömür boyu öğrenme garantisine, çalışma yaşamı için on önemli öneri sundu.
Küresel olarak gerek toplumsal gerek iş yaşamında eşi benzeri görülmemiş bir dönüşüm yaşanıyor. Uluslararası Çalışma Örgüt (ILO) Çalışma Yaşamının Geleceği Küresel Komisyonu, hükümetlere önerilerde bulunan bir rapor hazırlıyor.
Dönüm noktası oluşturacak rapor iş ve çalışma dünyası, düşünce kuruluşları, üniversiteler, hükümet ve hükümet dışı kuruluşlar önde gelen şahsiyetlerinden oluşan 27 kişilik komisyonun 15 aylık çalışmasının bir ürünü olarak hazırlanıyor. Hükümetlere dönüşümden kayanklanan sorunları çözün çağırısı ile yayımlanan rapor, bir dizi öneri de içeriyor.
Küresel eylem
Çalışma yaşamının kalitesini yükseltmek, seçenekleri artırmak, toplumsal cinsiyet farkını kapatmak, küresel eşitsizliğin yarattığı hasarları düzeltmek için önümüzde sayısız fırsat olduğu hatırlatılan raporda, “Ancak bunların hiçbiri kendiliğinden olmaz. Kesin sonuç alıcı eylemler olmazsa, uyurgezerler gibi mevcut eşitsizlik, belirsizlikleri daha da artıran bir dünyaya doğru gideriz” değerlendirmesi yer alıyor.
Yeni teknolojilerin, iklim değişikliği ve demografinin yarattığı zorluklara neden olduğu ve bunların çalışma yaşamında yol açtığı aksaklıkları gidermek üzere küresel bir çalışma yapılması istenen raporun, küresel ekonomi ve küresel toplumun daha eşitlikçi, adil ve kapsayıcı olmasını sağlamak üzere, ulusal ve bölgesel çevreler içinde ve arasında katılım ve ortaklığı canlandırma konusunda küresel eyleme geçilmesi için ilham kaynağı olması gerektiği belirtiliyor.
Birlikte çalışma şart
Cumhuriyet'ten Olcay Büyüktaş'ın haberine göre, çalışma yaşamında büyük değişikliklerin olduğu belirtilerek, bu değişikliklerin, daha fazla sayıda ve daha iyi işler için birçok fırsat yarattığına dikkat çekiliyor. Raporu hazırlayanlara göre, ekonomiler ve işgücü piyasalarını daha kapsayıcı yapmak için hükümetler, sendikalar ve işverenlerin birlikte çalışması gerek. Böyle bir sosyal diyalog, küreselleşmenin herkese yarar getirmesine yardımcı olabilir.
Rapor ayrıca, uluslararası sistemde “insan-odaklı ekonomik gündem”in geliştirilmesi ve gerçekleştirilmesinde ILO’nun oynaması gereken “benzersiz rolü” de vurguluyor ve kuruluşu, rapordaki tavsiyeleri uygulamak için ivedi olarak eyleme geçmeye çağırıyor.
Her yerde
“Bu raporda vurgulanan sorunlar her yerde herkes için ve gezegenimiz için önem taşıyor” diyen ILO Genel Direktörü Guy Ryder, görüşlerini şöyle özetliyor, “Bunlar zorlu olabilir, ancak görmezden gelirsek kendi sonumuzu hazırlamış oluruz. Dünyanın her yerindeki hükümet, işveren ve işçileri bir araya getiren ILO’nun görevi, çalışma yaşamında gelecekteki nesiller için yeni ufuklar açılması için yol gösterici pusula işlevini görmeye çok uygun uygun olduğu anlamına geliyor.”