Diyanette çocuk imam dönemi
Diyanet’in resmi sitesinde namazda cemaate imamlık yapabilme şartı olarak ‘dini bilgisi yeterli, akıl sağlığı yerinde ergen birisi olmalı’ bilgisi yer alıyor
Okuma yazma bilmeyen çocuklara yönelik 4-6 yaş Kuran kursları tartışma yaratan Diyanet’in çocuklardan oluşturduğu cemaatlere “çocuk imamlarla” namaz kıldırdığı ortaya çıktı. Diyarbakır Yenişehir İlçe Müftülüğü “Çocuk Cemaate Çocuk İmam” projesi başlattı.
Cumhuriyet’in ulaştığı Yenişehir Müftüsü Şevket Dilmaç, projeyi savunarak “Projemiz temel olarak eğitim amaçlı. Çocukların namazı sevmesi için başlattığımız bir proje. Kuran kurslarımızda namazı öğrenmeleri için böyle bir proje başlattık” dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) yaygın eğitimde çocuklar için yaş sınırı olarak “5 yaşını doldurmuş olmak” şartına karşın 4-6 yaş Kuran kurslarında ısrarcı olan Diyanet, “dindar nesil” için yeni projelere adım attı.
Diyanet’in her il ve ilçede açtığı kursların ardından taşra teşkilatı da süreci bir adım ileri taşıdı. Diyarbakır’da Yenişehir İlçe Müftülüğü’nün “Çocuk Cemaate Çocuk İmam” projesi başlattığı ortaya çıktı. İmam kıyafeti giydirilen çocukların camide arkalarında saf tutan ve çocuklardan oluşan “cemaatle” namaz kılmaları dikkat çekti.
Yenişehir Müftüsü Şevket Dilmaç, projenin çocuklara yönelik Kuran kursları kapsamında başlatıldığını belirterek “Hocalar çocuklara namazı tarif etmesi için böyle bir projeyi gerek gördük. Öğreticilerimiz Kuran öğretirken nasıl eğitim verip talim yaptırıyorsa, namazı öğretirken de hareketleri gösteriyor. Bizim kurslarımıza, camilerimize kaydı bulunan çocuklar gelip imamlar, Kuran kursu öğreticileri yanında Diyanet mevzuatına göre namazı öğretiyoruz.
Namazı öğretirken, Kuran öğretilirken oyunlar oynatıyoruz. Çocukların ilgisini çekecek şekilde eğitimin gereklerini yerine getiriyoruz. ‘Çocuğuma namaz öğret, Kuran öğret’ diyen vatandaşlarımızın çocuklarına namaz öğretiyoruz” ifadelerini kullandı.
Aklı yerinde olmalı
Diyanet’in resmi sitesinin “Namaz” bölümünde, namazda cemaate imamlık yapabilme şartı olarak “İmamlık yapacak kişinin, imamet ehliyetine sahip yani dini bilgisi yeterli, Kuran’ı güzel okuyan, akıl sağlığı yerinde ergen birisi olması gerekir” bilgisi yer aldı.
İlahiyat fakülteleri 8 yılda 4 kat arttı
Cumhuriyet'ten Ozan Çepni'nin haberine göre, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, ilahiyat fakültesi sayısının 22’den 105’e çıktığını açıkladı. Erbaş’ın açıklaması son 8 yılda ilahiyat fakültesi sayısındaki artışın yaklaşık 4 kat arttığını ortaya koydu.
Kamu Denetçiliği Kurumu’nda düzenlenen “Din Eğitimi ve İlahiyat Lisans Tamamlama (İLİTAM) Çalıştayı”nda konuşan Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, “Din eğitimi açısından sıkıntılı dönemler geride kalmış, mağduriyetler giderilmiş ve dini yüksek öğretim yapan fakültelerin sayısı 105 olmuştur.
2011’de, dekanlığım döneminde 22 ilahiyat fakültesi vardı. 8 yıllık sürede sayı 105’e çıktı. Fakültelerin 2018 yılı kayıt kontenjanı, 18 bini aşmış durumda” dedi. Erbaş, İLİTAM programlarının özellikle Diyanet İşleri Başkanlığı mensuplarına ve personeline dini yüksek öğretim düzeylerini yükseltme imkanı da sunduğunu anlattı.