Düşen helikopterle ilgili önemli iddia
TSK’nin, üretici firmanın uyarısına rağmen, motor şirketi ile konfigürasyon hizmeti kapsamında teknik anlaşma yapmadığı ileri sürüldü.
Cumhuriyet'ten Çağdaş Bayraktar'ın haberine göre Sancaktepe’de 4 askerin şehit olması ile gözler UH-1 ve AH-1P tipi helikopterlere çevrilirken, kazaların, TSK’nin bu modelleri kullanan kurumların yapması gereken “motor konfigürasyon yönetimi teknik desteği anlaşması”nın yapmamasından kaynaklandığı öne sürüldü.
Askeri kaynaklardan edinilen bilgiye göre ABD’den alınan UH-1 ve AH-1P tipi helikopterlerin konfigürasyon yönetimini de yapan ABD ordusu, 2003 yılında kullanıcılar için yayımladığı bültende, 2005 yılı itibarıyla bu modellerin konfigürasyon yönetimini yapmayacağını, bu modelleri kullanan kurumların gövde ve motor teknik desteği alması gerektiğini bildirdi. Belirtilen modellerin gövde konfigürasyon yönetimini karşılayan firma, yayımlayacağı bülten ve duyurularla bu hizmeti ücretsiz karşılayacağını açıklarken, motor konfigürasyon yönetimi ihtiyacını karşılayan firma ise teknik desteği belirli bir ücret karşılığında ve yapılacak teknik destek anlaşması kapsamında karşılayacağını belirtti. Firma, kendi motorunun bulunduğu helikopter kazaları sonrası 2010 yılında teknik anlaşma yaptığı kurumlara bülten yollayarak sorun yaşayan helikopterlerin motorlarında “bogus parça” bulunduğunu ve kurumlara kullandıkları motorları kontrol etmeleri uyarısında da bulundu.
Askeri kaynaklardan, TSK’nin üreticinin firmanın uyarısına rağmen motor şirketi ile konfigürasyon hizmeti kapsamında teknik anlaşmasının olmadığı öğrenildi. Yetkiler, “UH-1 ve AH-1P tipi helikopterlerde kullanılan ‘bogus parçası’ motorda kazaya yol açacak sorunlara neden olacağını, bogus parça kullanımının engellenmesi ve gerekli konfigürasyon hizmetinin alınması durumunda UH-1 ve AH-1P tipi helikopterde bu tip motor kaynaklı kazalar yaşanmayacağının” altını çizdi.
Bu helikopterlerin envanterde bulunmasıyla ilgili eleştirilere de değinen askeri yetkiler, helikopterdeki malzemelerin, “ömre tabi”, “yenileştirmeye tabi” ve “durumlu malzemeler” olarak üçe ayrıldığını, uçuş emniyetine doğrudan etki eden “Ömre ve yenileştirmeye tabii malzemelerle ilgili gereken konfigürasyon hizmeti ve bakım yapılırsa birçok arızanın önüne geçilebileceğini” belirttiler.