YKS'de yeni nesil sorulara dikkat

Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve Alan Yeterlilik Testi (AYT) olmak üzere iki aşamada gerçekleşecek olan sınav için uzmanlar önerilerini sıraladı.

YKS'de yeni nesil sorulara dikkat

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvuruları dün başladı. Yüz binlerce öğrenciyi ilgilendiren sınav için maratonun ilk kısmı başladı. Bununla birlikte Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve Alan Yeterlilik Testi (AYT) olmak üzere iki aşamada gerçekleşecek olan sınav için zaman da daralıyor.

BirGün gazetesinden Mustafa Kömüş’e konuşan eğitim uzmanları, öğrencilerin bol bol soru çözmelerini ve konu ağırlığı için de AYT odaklı çalışmalarını öneriyor. Uzmanlar deneme sınavından kaçan öğrencilerin de bundan uzak durmaları gerektiğini söylüyor. Ayrıca yeni nesil soru tiplerine dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden uzmanlar adayların branş bazında da önemli noktalara dikkat etmesi gerektiğini ifade ediyor.

AYT ODAKLI ÇALIŞILMALI

Onur Soğuk: Biliyorsunuz TYT ve AYT olmak üzere sınavın iki başlığı var. TYT 9’uncu ve 10’uncu sınıf konularını, AYT ise 11’inci ve 12’nci sınıf konularını içeriyor. Öğrenciler dönemin başından itibaren TYT odaklı çalıştılar. Artık süre sıkıştı. Bu aşamadan sonra AYT’ye ağırlık vermek gerekiyor. Puanın çoğu AYT’den geldiği için buraya yoğunlaşmaları gerekiyor öğrencilerin. TYT kısmında ise daha çok deneme çözmeleri lazım. Çünkü bu zamana kadar konuların çoğunun bitmiş olması gerekiyor. Buradaki eksikliklerin soru çözerek giderilmesi gerekiyor artık. Bununla beraber deneme sınavlarına öğrencilerin girmekten imtina ettiklerini gözlemliyoruz. Kendileriyle yüzleşmek istemiyorlar. Halbuki öğrencilerin sınıf ortamında mutlaka deneme sınavlarında kendilerini görmeleri gerekiyor. Bu denemelerin neticesi doğrultusunda eksikliklerin iyi tespit edilip onların üzerine gidilmesi gerekiyor. Tabii ki branş bazında da önemli noktalar var. Adayların bunlara da dikkat etmesi gerekiyor.

SORULARA ODAKLANMALI

Salim Ünsal: İkinci dönem konuların zorlaştığı ve AYT konularının öne çıktığı bir zaman oluyor. Heyecan artıyor ve motivasyon düşüyor. Bu dönem o yüzden verimli değerlendirilmeli. Öğrenme psikolojisi açısından son dönemde yapılan öğrenmelerin sınava daha çok katkısını olduğunu söyleyebiliriz. Sınavda da son öğrenilen konularla ilgili başarı daha yüksek çıkabilir. Yeter ki iyi bir öğrenme gerçekleştirilebilsin. Şu döneme kadar hazırlanıp performansında kayda değer bir artış göstermeyenler için artık yavaş yavaş biraz daha iyi sonuç almaya başlayacakları bir dönem aynı zamanda. Doğru verimli çalışmak önemlidir. Mutlaka planlı çalışma yapılmalı. Her gün buna zaman ayırmaları gerekir. Öğrencilerin mutlaka bol soru çözmesi, deneme sınavları çözmesi gerekiyor. Farklı soru tarzlarından örnekler çıkartmaları lazım. Ayrıca soru çözerek genel tekrar yapmalarını da öneriyorum. Böylece test teknikleri de gelecektir. Geçen seneden itibaren yeni nesil sorular gündemimize girdi. Bunun mutlaka öğrenciler tarafından kavranması gerekiyor. Çünkü artık sorular tek bir noktayı değil, birçok parametreyi birden ölçüyor. Doğal olarak öğrenciler kendilerini bu tip sorulara hazırlaması lazım.