Eğirdir Gölü'nde çevre katliamı! Son kumsala da beton döktüler
Türkiye'nin en büyük ikinci tatlı su gölü olan Eğirdir Gölü kıyısında yerel seçimlere sayılı günler kala 5 katlı otel inşaatına izin verilmesi tepkilere neden oldu.
Türkiye'nin en büyük tatlı su kaynaklarından biri olan ve son yıllarda büyük bir su kaybı yaşayan Isparta'daki Eğirdir Gölünün kurtarılması için çözüm beklenirken ünlü Altınkum Plajında 5 katlı otel inşaatına başlanması tepki çekti.
Oda TV'den Yusuf Yavuz'un haberine göre; İnşaat çalışmalarına başlanan otelin göle ait kıyıya yapıldığını savunan Yard. Doç. Dr. Erol Kesici, bölgeye daha önce camii ve AVM inşa edilerek yapılaşma yolunun açıldığını belirterek, "Zemini tamamen kum olan ve halkın günübirlik kullanım alanı olan bölgede otel inşaatına izin verilmesi gölle ilgili koruma yasalarına ve özel hükümlere aykırıdır" diye konuştu.
Bir zamanlar mavinin ve yeşilin değişen tonlarıyla gün boyu görsel bir şölen yaratan Eğirdir Gölü, "yedi renkli göl" diye anılıyordu. Ancak hataklı su politikaları ve kötü kullanım yüzünden Eğirdir Gölü renklerini yitirmeye başladı. Geçtiğimiz yıl büyük bir çekilme yaşanan gölün derinliği yarı yarıya azaldı. Tarımsal sulamanın yanısıra Isparta'nın içme suyu kaynağı olarak da kullanılan yedi renkli gölün çehresi giderek değişiyor.
SON KUMSALA DA BETON DÖKTÜLER
Ancak Eğirdir Gölü'nün tek sorunu sularının hoyratça yok edilmesi değil. Doğal sit alanı ve ve içme suyu kaynağı olarak koruma altında olan göl çevresindeki betonlaşma da sorunlardan biri. Yerel seçim öncesinde ilçe merkezindeki Altınkum Plajında otel yapımına izin verilmesi tepki çekti. İnşaatına başlanan otel için seçilen arazi, ünlü Altınkum Plajının bitişiğinde yer alıyor. Bu alan, kumsalı çevreleyen koyda betonlaşmamış tek bölgeydi.
YARD. DOÇ. DR. KESİCİ: "İNŞAAT GÖL KORUMA YASALARINA AYKIRI"
Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı ve Eğirdir Temsilcisi Yard. Doç. Dr. Erol Kesici, 5 katlı apart otel inşaatının yapıldığı alanın göle ait kumluk arazi olduğunu belirterek, "Bölgeye daha önce cami ve AVM inşa edilerek yapılaşmanın yolu açıldı. Burası zemini tamamen kum olan ve halkın günübirlik kullandığı bir alan. Burada otel inşaatına izin verilmesi gölle ilgili koruma yasalarına ve özel hükümlere aykırıdır" diye konuştu.
Yard. Doç. Dr. Erol Kesici otel inşaatının göle ait arazide yapıldığını dile getirdi
"BU OTEL İNŞAATINA KİM İZİN VERDİ"
Otel inşatına izin verilen kumsalın kıyı kenar çizgisi içinde kaldığına işaret eden Kesici, gölle ilgili çıkarılan özel hükümlere göre ilk 270 metrelik kıyı çizgisinde yalnızca günübirlik turistik ünitelere izin verildiğine dikkat çekerek bu alanda inşaat yapılmasının yasak olduğunu söyledi. Göl kıyısında bulunan vatandaşlara ait arazilerin bir çoğunun gölü korumak amacıyla kamulaştırıldığını belirten Yard. Doç. Dr. Erol Kesici, "Stratejik önemde su kaynağı olan gölü korumak için halkın arazileri kamulaştırılırken Altınkum Plajında 5 katlı otel yapımına izin verenler kimlerdir? Özel hükümler sadece bazı vatandaşlar için mi geçerlidir? Bu inşaatı yapanların arkasında kim ya da kimler vardır? Bu soruların yanıtının kamuoyuna verilmesi gerekiyor" dedi.
"PERİ BACALARI GİBİ GÖLLER DE DOĞAL MİRAS"
Göreme'deki peri bacalarının da Eğirdir Gölü'nün de aynı ölçüde değerli birer doğa mirası olduğunu vurgulayan Kesici, "Ülkemizin bütün doğal varlıklarını aynı hassasiyetle korumak zorundayız. Bu tür doğal alanlar için yaratılan imar baskısına karşı ülkemizin bir çok kentinde belediyeler direnirken Eğirdir Belediyesi neden direnemiyor. Yerel seçimlere sayılı günler kala yaşanan kıyı işgali bir an önce durdurulmalıdır. Gölü koruması gereken yasal düzenlemeleri önlerinde bir engel gibi gören ve bu yüzden 'çivi bile çakamıyoruz' diye şikayet edenler, seçim öncesinde göle ait araziye göz göre göre 5 katlı otel çakıyorlar"ifadelerini kullandı.