Hâkim Mustafa Karadağ'a 2 yıl sonra soruşturma

HSK Birinci Dairesi, Yargıtay ve Danıştay üyelerinin görev süresine son veren yasaya karşı açıklama yapan Hâkim Mustafa Karadağ’dan emekli olduktan sonra savunma istedi.

Hâkim Mustafa Karadağ'a 2 yıl sonra soruşturma

Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Birinci Dairesi, Yargıtay ve Danıştay üyelerinin görevlerine son veren yasaya karşı 2016’da Yargıtay önünde açıklama yapan dönemin Yargıçlar Sendikası Başkanı, emekli Yargıç Mustafa Karadağ hakkında 2 yıl sonra soruşturma başlattı.

Cumhuriyet'ten Alican Uludağ'ın haberine göre görevlendirilen HSK Müfettişi Yavuz Selim Aydemir, yüksek yargıçların görevlerine son verilmesinin anayasaya aykırı olduğunu belirten ve “Yargıçlar siyasi iktidara kişisel ve kurumsal anlamda kesinlikle mesafeli durmalıdır” diyen Karadağ’dan yazılı savunma istedi. Karadağ, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından HSK kararnamesiyle Ankara’dan Şanlıurfa’ya sürülmüş, bunun üzerine emekliye ayrılmıştı.
HSK Birinci Dairesi, 2017’de Ankara’dan Şanlıurfa’ya sürülünce emekliye ayrılan eski Ankara Hâkimi Mustafa Karadağ hakkında 19 Ocak 2018’de yeni bir inceleme başlattı. Kararda, incelemenin bir avukatın ihbarı üzerine başlatıldığı ifade edildi. Ancak söz konusu avukatın böyle bir ihbarının olmadığı, kararda geçen avukatın Karadağ’ın sözlerini bir davada delil olarak kullandığı öğrenildi. Buna karşılık, HSK’nin bu dava dosyasındaki belgeye ulaşması ve bunu “ihbar” olarak yansıtması soru işaretlerine neden oldu.

İnceleme kararında, görevlendirilen kurul müfettişine “delil elde edildiğinde soruşturmaya geçme” yetkisi verildi. Kararda, Karadağ’ın TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesi beklenen Yargıtay ve Danıştay üyelerinin görevini sona erdirecek yasa tasarısı hakkında Yargıçlar Sendikası Başkanı olarak 27 Haziran 2016’da yaptığı açıklama gerekçe gösterildi. İnceleme kararı, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül tarafından onaylandı.

HSK Müfettişi Yavuz Selim Aydemir, incelemesini tamamlayarak 20 Şubat 2019’da disiplin soruşturmasına geçilmesine karar verdi. Müfettiş Aydemir, Karadağ’a gönderdiği yazıda, Yargıtay önünde yaptığı açıklamasına ilişkin savunma istedi. Yargıtay ve Danıştay üyelerinin görev sürelerine son veren yasanın açıkça anayasaya aykırı olduğunu belirten Karadağ, “Siyasal iktidar, Türkiye’nin en güvenceli mesleği olan yüksek mahkeme üyeliği görevini yasa ile sona erdirmek istemektedir. Hükümet, yani yürütme organı yüksek yargıçların azlini öngören bir yasa hazırlayamaz. Somut durum, yasama ile yürütme gücünün tek bir yerde toplandığının kanıtıdır” dedi. Danıştay Başkanı’nın Erdoğan’la çay toplaması, kızına Saray’da iş bulması olaylarını anımsatan Karadağ, “Bu tamamıyla bağımsızlık ve tarafsızlık ilkelerine aykırıdır. Bir daha söylüyorum, yargıçlar siyasi iktidara karşı kişisel ve kurumsal anlamda kesinlikle mesafeli durmalıdır” ifadesini kullandı.

Soruşturmaya ilişkin gazetemize konuşan Karadağ, “Türkiye’de artık demokrasiyi, hukuku ve Cumhuriyeti, anayasaya uygun davranılmasını talep etmek suç sayılıyor. Hiçbir hakkımızda ihbar olmadığı halde, sanki ihbar varmış gibi gerçek dışı sözlerle soruşturma açılıyor. Eğer yargı bağımsızlığını savunmak, yargıçlık teminatını savunmak cezalandırılacaksa biz bu suçu işlemeye devam edeceğiz” dedi.

Etiketler
Danıştay Karadağ Soruşturma Yargıtay