5 imam hatip öğrenci olmadığı için kapatıldı!
Batman, Bursa, Kocaeli ve Şanlıurfa’daki beş imam hatip ortaokulunun, “Öğrenci yok” gerekçesiyle kapatıldığı ortaya çıktı.
İmam hatiplerin açılma sürecindeki plansızlık bir kez daha gözler önüne serildi. Batman, Bursa, Kocaeli ve Şanlıurfa’daki beş imam hatip ortaokulunun, “Öğrenci yok” gerekçesiyle kapatıldığı ortaya çıktı.
Birgün gazetesinden Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre MEB’in büyük bütçe ayırarak açtığı imam hatiplerdeki plansızlık, Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün yazısıyla bir kez daha gözler önüne serildi. Din Öğretimi Genel Müdürlüğü Öğrenci İşleri ve Sosyal Etkinlikler Daire Başkanı Abdülhalik Baş imzasıyla Milli Eğitim Bakanlığına gönderilen yazıda Batman, Bursa, Kocaeli ve Şanlıurfa’daki bazı imam hatip ortaokullarının kapatılması teklif edildi. İncelemeye alınan, Batman Mehmet Şimşek İmam Hatip Ortaokulu’nun, Bursa Osmangazi Bisaş İmam Hatip Ortaokulu’nun, Kocaeli Gölcük İhsaniye İmam Hatip Ortaokulu’nun, Kocaeli Gölcük Kuruçeşme İmam Hatip Ortaokulu’nun ve Şanlıurfa Karaköprü Kırkpınar İmam Hatip Ortaokulu’nun kapatma şartlarını taşıdığı anlaşıldı.
ÖĞRENCİ YOK
Beş okulun kapatma teklifinde, okulların kapatılması talebinin gerekçeleri de belirtildi. Buna göre, beş imam hatip ortaokulunun kapatılması istemine, “Öğrenci azlığı, okula kayıtlı öğrencilerin başka bir okula nakli, kayıtlı öğrenci bulunmaması” gibi gerekçeler sunuldu. Beş okula ilişkin yapılan değerlendirme, MEB’in bu okulları açarken plansız hareket ettiğini ortaya koydu.
MEB’in okullaşma politikasındaki plansızlık, yeni inşa edilecek imam hatip liselerini akıllara getirdi. Eğitim uzmanları, Cumhurbaşkanlığı’nın, “2019 Yılı Yatırım Programı”na göre açılacak ve 460 milyon TL’ye mal olacak 162 yeni imam hatip lisesini anımsatarak, “Bu liselerde kim okuyacak?” diye sordu.
AKP DÖNEMİNDE 10 KAT ARTTI
AKP iktidarları döneminde dini eğitime ayrılan pay her geçen yıl katlanarak arttı. İmam hatip ortaokullarının sayısı AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından bugüne 10 kat arttı. 2002 yılında 450 olan imam hatip ortaokulu sayısı 4 bine fırladı. Benzer bir artış imam hatip liselerinde de yaşandı. Resmi verilere göre, 2002-2003 eğitim öğretim yılında 450 olan imam hatip lisesi sayısı 2016-2017 eğitim öğretim yılında bin 452’ye ulaştı.
DAYATMA SÜRÜYOR
Öğrencilerin birinci tercihinin Anadolu liseleri, fen liseleri, güzel sanatlar ve spor bilimler liseleri olduğunu ifade eden Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, “Öğrencime Dokunma’ kampanyamızda Türkiye geneline dair tabloyu kamuoyu ile paylaşmıştık. MEB, buna rağmen okullaşma politikasını imam hatipleştirme ve sermayenin ihtiyaçlarını esas alarak meslek liselileştirme üzerine kurdu” dedi. LGS sonuçlarının da öğrencilerin okul tercihini ortaya koyduğunu belirten Aydoğan, fen ve Anadolu liselerinin kontenjanlarının tamamının dolduğunu anımsattı. Aydoğan, iktidarın zorunlu imam hatipleştirme politikasının sürdüğünü vurguladı.