'MEB sermayenin ihtiyaçları doğrultusunda hareket ediyor'
MEB ile TOBB arasında, protokol imzalandı. Eğitim Sen Genel Başkanı Aydoğan, MEB’in sermayenin ihtiyaçları doğrultusunda hareket etmesini eleştirdi.
Meslek liselerinin özel sektöre devri konusunda ilk somut adımı Mayıs 2018’de atan MEB, “İş garantili meslek liseleri” konusunda da çalışmalara başladı. Bakanlık ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi arasında, “Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü” imzalandı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’la birlikte imza törenine katılan TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, protokolle mesleki eğitim ve reel sektörü birbirine entegre ettiklerini söyleyerek “81 ilde bulunan 81 meslek lisesi protokol kapsamına alındı” diye konuştu.
AKP iktidarların döneminde artan ve özel sektörün eğitim alanındaki etkinliğini genişleten uygulamalara bir yenisi daha eklendi. MEB’in TOBB ile imzaladığı işbirliği anlaşması çerçevesinde, meslek liselerinin özel sektörün ihtiyaçları doğrultusunda kurgulanmasının önü açıldı. Protokolle, özel sektör tarafından okullara atölyeler ve laboratuvarlar kurulacağı, öğretmenlere ise hizmet içi eğitim verileceği bildirildi. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Öğrencilerimize, odalarımız bünyesinde staj ve işbaşı imkanı sağlayacağız. Mesleki eğitimde özel sektörün rolü artacak” dedi.
2023 HEDEFLERİ DOĞRULTUSUNDA…
TOBB ile yapılan protokolün mutluluk verici olduğunu kaydeden Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ise 2023 hedefleri doğrultusunda eğitimde kendilerine düşen görevi yerine getirmeye çalıştıklarını söyledi. İş dünyasından beklentileri olduğunu sözlerine ekleyen Selçuk, şunları kaydetti:
“Almanya’da mesleki ve teknik okulların yüzde 80’i, özel sektörün desteklediği okullardır. Bizde bu oran, yüzde 4 civarında. Bugün bu çalışmaların bir başlangıç olduğunu düşünüyorum. Protokolün yükseköğretim ayağının olması, ne kadar mühim olduğunu gösteriyor. TOBB- ETÜ varlığı, bunun ortaöğretim seviyesinde yansıtılması bakımından önem taşıyor. Bunları sürdürürken mesleki ve teknik eğitimde yeni bir dönem başladığını, bunun sektörle iç içe olduğunu, buna bağlı olarak okullarda üretimin bir öğrenme yöntemi olduğunu rahatlıkla vurgulayabiliriz.”
AKP’NİN HEDEFLERİYLE ÖRTÜŞÜYOR
Vizyon Belgesi’nin temel omurgasının AKP’nin 24 Haziran seçim beyannamesinde yer alan eğitim hedefleriyle örtüştüğüne dikkati çeken Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, “Vizyon Belgesi, MEB’de dünden bugüne bir değişim olmadığının kanıtıdır” ifadesini kullandı. Aydoğan, AKP’nin seçim beyannamesinde ve Vizyon Belgesi’nde, meslek liselerinin sermayenin ihtiyacı doğrultusunda şekillendirileceğinin ve organize sanayi bölgelerinde meslek liseleri kurulacağının belirtildiğini anımsattı. Birgün gazetesinden Mustafa Mert Bildircin'e konuşan Aydoğan, eğitim alanında öngörülen faaliyetlerin Vizyon Belgesi’nde, “Mesleki ve teknik eğitim okul yönetim modeline yerel yönetimlerin ve sektör temsilcilerinin katılımı sağlanacak, iş gücü piyasasındaki ve ekonomideki hızlı değişmeye cevap verebilecek esnek bir planlama yapılacak, özel sektörün rolü güçlendirilecek, odalar ve borsalara daha fazla sorumluluk verilecek” ifadeleriyle belirtildiğini söyledi.