'Adalete ulaşmak çok zor'

İstanbul Çağlayan Adliyesi'nin kapısındaki kuyruk, Adalet tablomuzu gözler önüne seriyor.

'Adalete ulaşmak çok zor'

Şikâyetçi olan, davalık olan, hak ve adalet arayan yurttaşlar adliye kapısından içeri girebilmenin bir “mucize” olduğunu söylüyor.

Kimleri beklemekten yorulup, “Adalete ulaşmak çok zor” diyerek kuyruktan çıkıp geri gidiyor. Geride kalanlar ise adliyeye girene kadar söylenerek bekliyor.

Yetkililere göre uzun kuyruğun nedeni güvenlik nedeniyle her yurttaşın aramadan geçirilmesi ancak yurttaşlara göre ise adalet talep eden yurttaş sayısının her geçen gün artması. Adalet kuyruğunda içeri girmeyi bekleyen yurttaşlar Cumhuriyet'ten Seyhan Avşar'a konuştu.

‘Adalet olsaydı’


Özlem K. 45 yaşında. Bir kurumda çaycı olarak görev yapıyor. İşyerinden izin alarak adliyenin yolunu tuttuğunu söyleyen Özlem K. “Sabah erkenden yola çıktım. Yeğenimin saat 10.30’da duruşması vardı. Ona girip, çıkınca hemen işe giderim diye düşündüm. Önce adliyenin D kapısında sırada bayağı bekledim. Sıra bir türlü ilerlemeyince C kapısına geldim. Ancak burada da durum farklı değil. Duruşma saati geldi. Ben halen sıradayım” diyor. Adliyenin adının İstanbul Adalet Sarayı olduğunu anımsatan Özlem K. “Adalet arayabilmek için önce içeriye girebilmek lazım. Her zaman bu adliyede aynı sıkıntıları yaşıyoruz. Adalet yok ki. Olsaydı bu kuyruklar olmazdı” diye konuşuyor.

‘Adalet arıyoruz’

Ahmet T. (68) ise torunu ile kuyrukta bekleyenlerden. Emekli olduğunu söyleyen Ahmet T. tutuklu yargılanan oğlunun duruşmasını izlemek için adliyenin yolunu tutmuş. 15 dakikadır kuyrukta beklediklerini söyleyen Ahmet T. “Buradaki çoğu kişi adalet arıyor. Adalet olsa bizim ne işimiz var adliyelerde. Bu soğukta dışarıda bekliyoruz. Aramalardan geçiriliyoruz. Kemerimizden, montumuza her şeyimizi çıkarmak zorundayız. Oğlum tahliye olsa da bu dertten kurtulsak” diye konuşuyor.

‘Kapıda başlıyor’

Nilgün A. gazeteci olduğumuzu öğrenir öğrenmez isyan ediyor. “Günlerdir tanzim kuyruğunu, tüp, yağ kuyruklarını haberleştiriyorsunuz. Kimse gelip de bu insanlar bu soğukta niye kuyrukta diye sormuyor. Biri bu kuyruklarda beklerken kalp krizi geçirir ölürse belki o zaman bizleri haber yaparsınız” ifadelerini kullanıyor. “Her duruşma günü bu kapının önünde beklemekten yorulduk” diyerek isyan eden Nilgün A. “Kocaman bir bina yapılmış. İnsanlar haklarını arasın, suçlular cezalandırılsın diye. Ancak bazı kişiler kolaylıkla adliyeye girerken bizler giremiyoruz. Hukuksuzluk dış kapıdan başlıyor” diyor.