MEB işleri Diyanet'e devretmiş
MEB Diyanet ile birlikte karar almaya devam ediyor.
İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Etkinlikleri kapsamında düzenlenen Merkez Yürütme Kurulu toplantısı tutanakları ortaya çıktı.
Bakan Yardımcısı Mustafa Safran’ın başkanlığında düzenlenen toplantıya konu ile ilgili bir çok bakanlık katılırken, toplantıda MEB’in Diyanet’e açtığı alan dikkat çekti.
MEB’de düzenlenen toplantıda 2019 yılı etkinlikleri için yapılan oylamada eşit oy alan iki tema yeniden oylandı ve ardından “Milletin Sesi Mehmet Akif” teması belirlendi. Tutanaklara göre Bakan Yardımcısı Safran, “Belirlenen tema çerçevesinde farkındalık oluşturabilecek nasıl bir faaliyet yapabiliriz” diye MYK üyelerine sordu.
Cumhuriyet'ten Ozan Çepni'nin haberine göre, Bakan Yardımcısına ilk cevap Diyanet’ten geldi. Diyanet İşleri Başkanlığı adına söz alan “İl Uzman Vaizi” Mustafa Sadıkoğlu’nun açıklamaları MEB’in işleri adım adım nasıl Diyanet’e devrettiğini de gösterdi. Sadıkoğlu, “Bundan önce belirlenen temaların vaaz ve hutbelerle işlendiğini, öğrenciler arasında Akif’in şiirlerini okuma yarışması düzenlediklerini ve bunun kurumları için bir ilk olduğunu” anlattı. Tutanaklara göre Sadıkoğlu, “Bu seneki hutbelerde yer verilmesi için temayı Başkanlık yetkilileri ile paylaşacağını” da iletti. Toplantıda, MEB’in düzenlediği etkinliklerin kapsamını da aşan Diyanet temsilcisi, “İl ve ilçe gençlik koordinatörlükleri vasıtasıyla konuyu gençlere duyuracaklarını” açıkladı.
Yönetmelikte değişiklik talebi
Toplantının en dikkat çeken yanı Diyanet’in üstü örtülü olarak tutanağa işlenen yönetmelik değişikliğine ilişkin talebi oldu. 2008 yılında İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Etkinlikleri kapsamındaki yönetmeliğin değiştirilmesini isteyen Diyenet temsilcisi, “Yönetmelikte il/ilçe müftüleri ile köylerde din görevlilerinin de yer almasını” talep etti.
Mevcut yönetmelik değiştirilerek Diyanet’in girmek istediği kurullardan, İl ve İlçe Yürütme Komisyonları “Mülki amirin veya görevlendireceği kişinin başkanlığında, garnizon komutanlığı, belediye başkanlığı, jandarma, emniyet, milli eğitim müdürlüğü ile kültür ve turizm müdürlüğü temsilcilerinden” oluşuyor. Ayrıca Diyanet, köylerdeki din görevlilerinin de “bir okul müdürünün koordinatörlüğünde, belediye başkanı veya temsilcisi, köy muhtarı ve bir öğretmenden oluşan” kurula katılmasını talep etti. Tutanaklara göre, Bakan Yardımcısı Safran da yönetmelik çalışmasına başlanacağını ve taslak bir metin oluşturulup kurumlar ile paylaşılacağını söyledi.