Toplumda kimse birbirine güvenmiyor

Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Algısı Araştırması’ndan azalan güven duygusu çıktı.

Toplumda kimse birbirine güvenmiyor

-Toplumun yüzde 60’ı Türkiye’de kadınların yaşadığı en büyük sorunun şiddet olduğunu düşünüyor. Eğitim seviyesi arttıkça kadın-erkek eşitliği ön plana çıkıyor.

-Bu yıl, siyasetle ilgilenmiyorum diyenlerin sayısında artış var. Ve kadınlarda bu ilgisizlik daha yüksek.

-Milliyetçilik kadınlarda daha az.

-Kürtaj, ev işleri ve çocuk bakımında eşit sorumluluk paylaşımı, evlilik dışı çocuk sahibi olmak veya birlikte yaşamak gibi konularda toplumun tutumu olumsuzlaşırken şiddetin bir boşanma sebebi olarak kabul görmesi, çalışma hayatına kadınların katılımı ve ekonomik özgürlükleri konusunda eşitlikçi tutumlar artış gösteriyor.

23 ilde yapıldı


Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Merkezi’nin bu yıl beşincisini gerçekleştirdiği “Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Algısı Araştırması”nın 2019 sonuçlarından birkaç özet bilgi. Üniversitenin Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mary LouO’Neil ve İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi ve Psikoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Aslı Çarkoğlu’nun sunumlarıyla kamuoyuyla paylaşılan araştırma, 23 ilde, kadın ve erkek bin 205 kişi ile gerçekleştirildi.

Memnuniyette düşüş

Cumhuriyet'ten Özlem Yüzak'ın haberine göre, eAraştırma geçen dört yılda olduğu gibi bu yıl da hem geleneksel aile değerlerinde hem de eşitlik algısında bir artış olduğunu, genel hayat memnuniyetinde ise düşüş olduğunu ortaya koyuyor.

Şiddet yine geçen yıllarda olduğu gibi ilk sırada ama 2019’da kadınların yüzde 64’ü şiddeti ilk sıraya koyarken erkeklerin yüzde 56’sı ilk sıraya yerleştirmiş. İşsizlik ve Eşitsizliğin kadının en önemli sorunları sıralamasındaki oranı ise yüzde 10’lar civarında.


Araştırmada ilgi çeken bir unsur da yerel seçimlerde partinizin erkek aday mı kadın aday mı göstermesini tercih edersiniz? Sorusuna kadınların kadın aday erkeklerin ise erkek adaydan yana tercihlerini kullanmaları.

MUHAFAZAKÂR FEMİNİZM

Araştırmaya göre “Feminizm ifadesini daha önce duydunuz mu?” sorusuna kadınların yüzde 43’ü hayır yanıtını vermiş. Erkeklerde yüzde 59 ile bilinirlik daha fazla. İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi ve Psikoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Aslı Çarkoğlu, araştırma sonuçlarını “Eşit olsunlar ama hem kadın hem de erkek geleneksel rollerini yerine getirsin istiyorlar. Bu da muhafazakâr feminizm olarak açıklanabilir” diye değerlendiriyor.

ARKADAŞA GÜVEN YOK

Araştırmadan çıkan bir diğer çarpıcı veri de güven konusunda. Son 3 yılı kapsayan değerlendirmede hem erkekler hem de kadınlar en çok ailelerine güveniyor.


Erkeklerin yüzde 92’si eşine güvenirken kadınlarda bu oran daha az (yüzde 86). Arkadaşa güven ise son sıralarda. Gençler arkadaşlarına yaşlılardan daha fazla güveniyor. Ancak eğitim seviyesi arttıkça arkadaşa güven de artıyor. İlk ve orta eğitim düzeyindekilerin yüzde 48’i arkadaşlarına güvendiğini belirtirken yüksekokul mezunlarında bu oran yüzde 56’ya çıkıyor. Bu da ne kadar formal şekilde sosyal hayatın içine girilirse arkadaşa güvenin o kadar arttığını gösteriyor. Yine eğitim seviyesi arttıkça polis ve askere güven azalıyor. Ankete göre “Aynı mahallede yaşadığınız insanlara güveniyor musunuz?” sorusuna ise evet diyenlerin oranı sadece yüzde 31.