FATİH projesi ne oldu?
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Milli Eğitim Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesiyle 2010 yılında başlatılan FATİH Projesinin akıbetinin açıklanmasını istedi.
Ömer Fethi Gürer, proje kapsamında okullarda 1 milyon 437 bin adet tablet bilgisayar dağıtıldıktan sonra uygulamanın değiştirilmesinin nedenini de sordu.
Gürer’in önergesine yanıt veren Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Eğitimde FATİH Projesinin, çok sayıda farklı bileşeni ihtiva etmesi, kapsamının özgün nitelikte olması, proje kapsamının birden fazla türde alım türünü içermesi sebebiyle, proje bileşenlerinin temini için daha pratik ve zamanı en verimli şekilde kullanacak modeller üzerinde durulduğunu ifade etti.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, “Milli Eğitim Bakanlığı'nın, 2010'da başlatılan Fatih projesi 58 ihale ve 110 doğrudan alımın ardından 1 milyon 437 bin tablet dağıttıktan sonra uygulamayı değiştirmesi nedendir? Bu süreçte ne kadar tutar harcama yapılmıştır?
Fatih projesi dağıtılan bozuk tablet sayısı kaçtır? Klavyeli bilgisayar projesi ile tablet projesi iptal mi edildi? Proje için yerli ve milli yazılım, donanım, geliştirme süreci böylece sona mı ermiştir? Yeni bilgisayarlar hangi işletim sistemi sahiptir? Proje ilkokullarını da kapsamakta mıdır?” şeklindeki soruların yanıtlanmasını istedi.
Ömer Fethi Gürer’in önergesine yanıt veren Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, önergeye konu olan sorulardaki rakamsal değerler üzerinde açıklama yapmadı.
Bakan Selçuk, “Eğitimde FATİH Projesi, çok sayıda farklı bileşeni ihtiva etmesi, kapsamının özgün nitelikte olması, proje kapsamının birden fazla türde alım türünü (mal, hizmet ve yapım) içermesi sebebiyle, proje bileşenlerinin temini için daha pratik ve zamanı en verimli şekilde kullanacak modeller üzerinde durulmaktadır” dedi.
Proje kapsamında dağıtımı yapılan tablet bilgisayar setlerinin 4 (dört) yıl garantili olduğunu ifade eden Bakan Ziya Selçuk, “arıza meydana gelmesi durumunda; arızanın bildirildiği tarihten itibaren en geç 15 gün içinde yetkili servislerce gerekli müdahale yapılarak ürün kullanıcıya teslim edilmektedir. Arıza giderilmediği takdirde garanti kapsamındaki tabletler yenisi ile değiştirilmektedir. İlgili süreçler Proje Yönetim Sistemleri üzerinden idarece takip edilmektedir” diye konuştu.
Projenin amacının sadece bireylere bilgisayar okuryazarlığı kazandırmak olmadığını anlatan Bakan Selçuk, gelişen ve her an değişen teknolojik gelişimlere kolaylıkla adapte olabilen beceri ve donanıma sahip bireylerin yetiştirilmesi ve dolayısı ile Eğitimde FATİH Projesinin bu kapsamda söz konusu değişikliklerin eğitim sistemine katılımının sağlanması olduğunu vurguladı.
Bakan Selçuk, “1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanununda belirtilen, Türk Millî Eğitiminin Temel İlkelerinden Bilimsellik ilkesi; "Her derece ve türdeki ders programları ve eğitim metotlarıyla ders araç ve gereçleri, bilimsel ve teknolojik esaslara ve yeniliklere, çevre ve ülke ihtiyaçlarına göre sürekli olarak geliştirilir." çerçevesinde güncellenen öğretim programları ile öğrencilere teknolojiyi daha etkili ve faydalı şekilde kullandırma amaçlandığından, klavyeli bilgisayarların, bilişim teknolojileri ile yazılım derslerinin geleceğin dili kabul edilen "Kodlama" içeriklerine önemli katkı • sağlayacağı düşünülmekte olup Bakanlığımızın 2023 Eğitim Vizyonunda tanımlı süreçler kapsamında klavyeli bilgisayar ve tablet projesi ile ilgili çalışmalar Bakanlığımız güncel politikaları doğrultusunda belirlenecektir” ifadelerini kullandı.
Yazılım ve donanım alanlarında üretilecek yerli ve milli sistemlerin, temelleri sağlam kurgulanmış olması durumunda sürekli kullanılabilir olacağı deneyimlendiğini kaydeden Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Yüklenici firmaların ihtiyaç duyacakları Ar-Ge süreleri de değerlendirilerek, kademeli olarak artış gösterecek yerlilik oranları hedeflenmiştir. Bakanlığımızın 2023 Eğitim Vizyonu kapsamında yapılan güncel planlamalarda yerli ve milli yazılım, donanım ve geliştirme süreçleri doğrultusunda planlamalar yapılmaktadır.
FATİH Projesi kapsamında alınan etkileşimli tahtalarda Pardusişletim sistemi ve Windows işletim sistemi ile birlikte bulunmaktadır. Pardus işletim sisteminin yaygınlaştırılması ve güncelleştirilmesine yönelik çalışmalar devam etmektedir.
Proje kapsamında, ilkokulların tamamı için internet ağ alt yapısı kurulumu, etkileşimli tahta kurulumu ve internet erişim hizmeti sağlanması planlanmaktadır.” İfadelerini kullandı.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Fatih projesinin kamuoyuna sunulurken yansıttığı dönüşümü sağlamadığı gibi yapılan giderlerin hesabının da verilmediğini, Bakanın sorulara açık yanıt vermekten kaçındığını söyledi. Gürer, “2011 yılında başlayan FATİH Projesi için önceki Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, yeni eğitim öğretim yılında öğrencilere tablet yerine klavyeli bilgisayarlar dağıtılacağını açıklamıştı. Projenin çöktüğü ortada. Bakanlığın projeye ilişkin paylaştığı 2017 verilerinden bunu anlayabilirsiniz. Gelinen noktada temel amacın çok uzağında kalındı. Hala bakanlık gerçeği açıklamak yerine laf kalabalığı ile oluşan sorunun varlığını yok gibi gösterme çabası içinde. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın büyük proje diye tanıttığı bir proje daha devlete büyük külfet yaratarak çöktü. Öngörü ve plansızlığın bir yansıması olan FATİH projesinden kimlerin nemalandığı da belli değil” dedi.