Aynı köye ikinci maden!
Altın madeni sebebiyle su kaynakları azalan Korucaoluk köyünde şimdi yeni bir maden çalışması başladı.
Meralarda aranan maden, halkın hem doğasını hem de geçim kaynağını tehdit ediyor. Köylüler, ‘Hırsızlık mı yapacağız, nasıl geçineceğiz’ diyor
Kazdağları’nın eşsiz doğasıyla bezeli olan Balıkesir’in Korucaoluk köyüne Demir Export A.Ş. tarafından maden arama çalışmalarının başlatıldı. Birgün'den Demet Sargın'ın haberine göre, hayvancılıkla uğraşan köy halkı mera alanlarında yapılmak istenilen madenin, hem doğalarına hem de geçim kaynaklarına darbe vuracağını söylüyor. Köylü, “Hırsızlık mı yapacağız? Nasıl geçineceğiz? Madeni istemiyoruz” diyerek tepkilerini dile getiriyor.
Burhaniye’ye bağlı Korucaoluk köyünde, TÜMAD tarafından işletilmeye başlanan altın madeninden sonra şimdi de Demir Export A.Ş. isimli şirket yeni bir maden araması başlattı. Sondaj çalışmaları yapılan madene halk büyük tepki gösteriyor. TÜMAD tarafından işletilmeye başlanan altın madeni ile birlikte su kaynaklarının önemli ölçüde azaldığını belirten Korucaoluk köylüleri, bu yeni madenin de faaliyete geçmesi halinde köylerinde yaşamın biteceğini söylüyor.
MADEN SINIRLARINDA TARLALAR VAR
Maden arama alanının sınırında kendilerine ait tarlalarının olduğunu ifade eden köylüler; ne olursa olsun tarlalarını satmayacaklarını, topraklarını terk etmeyeceklerini, bu konuda çok kararlı olduklarını da dile getiriyor.
Köy halkının talebiyle bölgeye giden yaşam savunucuları Korucaoluk’a giderek halkla beraber bir toplantı yaptı. BURÇEP’e (Burhaniye Çevre Platformu) Gömeç Çevre Platformu ile Kazdağı Doğal Ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği de destek verdi. Toplantıya Korucaoluk ve civar köylerden halkın yanı sıra Burhaniye’den de çok sayıda kişi katıldı. Toplantıya yoğun ilgi gösteren Korucaoluklular, her türlü maden ve benzeri faaliyete karşı olduklarını, madene asla izin vermeyeceklerini belirtti.
ALAN MERA OLARAK KULLANILIYOR
Köylüler, tek geçim kaynaklarının hayvancılık olduğunu, Demir Export A.Ş.’nin sondaj çalışmaları yaptığı alanı ise hayvanlarına mera olarak kullandıklarını söyledi. Bu alanda yapılacak bir maden faaliyetinin gelir kapılarını tamamen kapatacağını söyleyen yurttaşlar, TÜMAD tarafından işletilmeye başlanan altın madeni ile birlikte su kaynaklarının azaldığını da belirtti.
Bölgede maden çıkarma faaliyetinin başlaması ile birlikte korucuoluklu gençler hayvancılık yapamayacaklarını söyleyip “Sonra ne olacak? Hırsızlık mı yapacağız? Nasıl geçineceğiz? Madeni istemiyoruz” diyerek tepkilerini dile getirdi.