Alevlerle Mücadelede İkinci Hafta: Dört İlde Yangınlar Kontrol Altında

Türkiye günlerdir yangın felaketiyle mücadele etmeye çalışırken, Manisa'nın Gördes ilçesi, Uşak'ın Eşme ilçesi, Aydın'ın Bozdoğan ilçesi ve Muğla'nın Ula ile Yatağan ilçelerindeki orman yangınları kontrol altına alındı. AFAD Başkanı Okay Memiş, yangınlar nedeniyle 4 bin 700 kişinin tahliye edildiğini söyledi.

Alevlerle Mücadelede İkinci Hafta: Dört İlde Yangınlar Kontrol Altında

Türkiye'nin birçok şehrinde çıkan orman yangınlarında müdahale yine yetersiz kalırken, tüm ülke endişeli bir bekleyişle bu felaketin son bulmasını bekliyor. Bugün de Manisa, Bolu, Uşak, İzmir, Muğla ve Aydın'da orman yangınlarını söndürme çalışmaları devam etti.

'İZMİR KONTROL ALTINA ALINMAYA ÇOK YAKIN'

Bugün yangınlarla ilgili son durumu paylaşan Bakan Yumaklı, şunları söyledi:

"Manisa'nın Gördes ilçesi ve Uşak'ın Eşme ilçesindeki orman yangınları kontrol altına alındı. Her iki yangında da soğutma çalışmaları sürerken, İzmir'in Menderes ile Muğla'nın Ula ve Yatağan ilçelerindeki orman yangınları da kısmen kontrol altına alındı. Aydın'ın Bozdoğan ilçesindeki orman yangını da kontrol altına alındı ve soğutma çalışmaları devam ediyor."

Alevlerle Mücadelede İkinci Hafta: Dört İlde Yangınlar Kontrol Altında - Resim : 1

9 KİŞİ TUTUKLANDI

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 12-17 Ağustos arasında Türkiye'nin 7 ilinde çıkan orman yangınlarına ilişkin gözaltına alınan 22 kişiden 9'unun tutuklandığını bildirdi.

Bakan Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 12-17 Ağustos'ta Aydın, Muğla, İzmir, Manisa, Tunceli, Bolu ve Uşak'ta çıkan orman yangınlarıyla ilgili Cumhuriyet başsavcılıklarınca yürütülen soruşturmalara ilişkin bilgi verdi.

Orman yangınlarıyla ilgili soruşturmaların titizlikle ve çok yönlü sürdürüldüğünü vurgulayan Tunç, "Toplam 22 şüpheli gözaltına alınmış olup, şüphelilerden 9'u tutuklanmış, 5'i hakkında adli kontrol kararı verilmiş, 1'i ifadesinin ardından serbest bırakılmıştır. 7 şüphelinin gözaltı işlemleri devam etmektedir." bilgisini paylaştı.

Tunç, hayat kaynağı ormanlara sahip çıkmanın herkesin görevi olduğunu belirterek, "Yangınlardan etkilenen vatandaşlarımıza bir kez daha geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, yeşil vatanımızı korumak için fedakarca görev yapan tüm ekiplerimize kolaylıklar diliyorum." ifadelerini kullandı.

Alevlerle Mücadelede İkinci Hafta: Dört İlde Yangınlar Kontrol Altında - Resim : 2

BAKAN KURUM’DAN AÇIKLAMA

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, yangından etkilenen bölgelerde hasar tespit çalışmalarına başlandığını söyledi.

İzmir’de 52 bina ve 97 bağımsız bölümün incelendiğini söyleyen Kurum, bunlardan 43 bina ve 45 bağımsız bölümün yangından olumsuz etkilendiğini söyledi.

Manisa Gördes’te 46 bina ve 66 bağımsız bölümün etkilendiğini açıklayan Bakan Kurum, yangınların devam ettiği bölgelerde alevlerin söndürülmesiyle hasar tespit çalışmalarına geçileceğini ifade etti.

AFAD: 4 BİN 700 KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

AFAD Başkanı Okay Memiş, bugün saat 13.00'te şu açıklamayı yaptı:

"İlk belirlemelere göre 3 ilde 142 yapı yangında hasar gördü. Zararların giderilmesi için çalışmalar sürüyor. AFAD olarak birinci önceliğimiz can kaybının yaşanmaması... Yangınların yüzde 90'ı insan kaynaklı. Afetleri önlemek için birlikte çalışmak zorundayız.

Yangından etkilenen illerde, Valilerimizin başkanlığında Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezleri, ilgili kurum ve kuruluşların katılımıyla 7/24 esasına göre çalışmışlardır. Diğer tüm illerimizde Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezlerimiz yangın bölgelerine; personel araç gereç desteği vermek üzere teyakkuz halinde görevlerine devam etmektedirler. Bu yangınlarda toplam 5 bin 901 personel, 2 bin 533 araç, 450 arazöz, 613 su tankeri ve itfaiye aracı, 27 uçak, 72 helikopter olmak üzere 99 hava aracıyla müdahale yapılmıştır. Orman yangınlarından etkilenen yerleşim yerlerinde, ülke genelinde toplam 4 bin 700 vatandaşımız valilerimizin koordinesinde güvenli yerlere tahliye edilmiştir. Yangından zarar gören yerleşim yerlerinde hasar ve zarar tespit çalışmaları devam etmektedir."

VALİ: MENDERES'TEKİ YANGININ ENERJİSİ DÜŞTÜ

İzmir Valisi Süleyman Elban da şöyle konuştu:

"Menderes'teki yangının artık enerjisi iyice düştü. Her an söndürüldü haberi gelebilir. Bunun dışındaki diğer yangınların tamamı dün itibarıyla kontrol altına alınmıştı. Çalışmalar biter bitmez hasar tespit çalışmalarına başladık. Yaptığımız çalışmalarda 45 binanın hasar gördüğünü tespit ettik. Şimdi eşya ve diğer yardımlarla ilgili teknik çalışanları yürütüyoruz. Hayvanlarla ve tarımsal ürünlerle ilgili de bazı hasarlar var. Özellikle Bayındır'da zeytinlik alanında oluşan hasarlar var. Bu çalışmalar tamamlandıktan sonra tespit ettiğimiz hasarları AFAD Başkanlığımıza, Ankara'daki ilgili birimlere ulaştıracağız. Kanunun ve ilgili mevzuatın belirlediği oranlar çerçevesinde vatandaşımızın yarasının hızlıca sarılması için yardımları kendilerine en kısa zamanda ulaştırmayı planlıyoruz.

İzmir’deki yangınlara dair 7 kişi gözaltında. Menderes Tahtalı bölgesinde çıkan ve Urla'da çıkan yangın ise elektrik tellerinin kopmasından kaynaklı çıktı. Dolayısıyla bu sıcaklıklarda, nemin çok düşük olduğu ve rüzgarın da çok düzensiz ve hızlı estiği günlerde çok dikkatli olmalıyız. Etkilenen alanla ilgili tespitlerimiz devam ediyor. Bizim şu anda önceliğimiz vatandaşın yarasının sarılmasına yönelik olduğu için bina, eşya, hayvan ve bitkisel ürünlerle ilgili tespiti hızlıca bitirmeyi düşünüyoruz."

BOLU

Bolu'da alevlere müdahale sürerken, Göynük ilçesinde orman yangını nedeniyle tedbir amaçlı tahliye edilen bazı köy ve mahalle sakinleri, alevlerin kontrol altına alınmasıyla evlerine geri dönmeye başladı.

KARABÜK

Karabük’ün Ovacık ilçesine bağlı Beydini ve Alınca köyleri arasındaki ormanda cuma günü saat 15.00 sıralarında yangın çıktı.

Engebeli olan arazide ekipler yangın söndürme çalışmalarına devam etti.

Alevlerle Mücadelede İkinci Hafta: Dört İlde Yangınlar Kontrol Altında - Resim : 3

40 hektarlık alanda etkili olan yangına 73 araç ve 208 personel ile karadan, 2 yangın söndürme helikopteri ile havadan müdahale ile yangın kontrol altına alındı.

UŞAK

Uşak'ın Eşme'nin Dereli köyü mevkiinde dün saat 15.00 sıralarında ot yangını çıktı. Yangın rüzgarın da etkisiyle ormana sıçradı. İhbarla bölgeye Uşak Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait arazöz ve su tankeri, Uşak ve Eşme belediyelerine ait itfaiye ekipleri sevk edildi. Alevlere havadan da 1 helikopterle müdahale edildi.

Havanın kararmasıyla helikopter müdahale edemeyince çalışmalar gece boyu karadan devam etti. Günün ilk ışıklarıyla helikopter, tekrar söndürme çalışmalarına katıldı. Bakan Yumaklı, yangının kontrol altına alındığını ve soğutma çalışmalarının sürdüğünü açıkladı.

İZMİR MENDERES

Menderes ilçesi Şaşal Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda 17 Ağustos'ta başlayan yangına ekiplerin karadan müdahalesi gece boyunca devam etti.

Havanın aydınlanmasıyla bölgeye 5 uçak ve 8 helikopter ile destek sağlanmaya başlandı. Yangın bölgesinde İzmir Orman Bölge Müdürlüğüne ait 18 arazöz ve 7 su ikmal aracı da görev yapıyor. Rüzgarın etkisini yitirdiği bölgede ekipler, yangını kısmen kontrol altına aldı.

İzmir Valisi Süleyman Elban, Şaşal Mahallesi'ndeki orman yangınının, kopan elektrik telinin çıkarmış olduğu kıvılcım ve kısa devre kaynaklı olduğunu bildirmişti.

Alevlerle Mücadelede İkinci Hafta: Dört İlde Yangınlar Kontrol Altında - Resim : 4

AYDIN

Aydın'ın Bozdoğan ilçesindeki orman yangınına havadan ve karadan müdahale devam ediyor. Alhisar Mahallesi'nin üst kısımlarında çıkan orman yangınına gece boyunca havadan ve karadan müdahale edildi.

Ekipler, alevlerin yoğunlaştığı Muğla'nın Kavaklıdere ilçesi ile Bozdoğan ilçesi sınırları arasında yer alan Hışımlar, Güre, Örmepınar ve Yeşilköy mahallelerinde yoğun çalışma gerçekleştirdi.

Bölgede havanın aydınlanmasıyla uçak ve helikopter sayısı arttırıldı. Bakan Yumaklı, yangının kontrol altına alındığını bildirdi.

Bozdoğan ilçesine bağlı Alhisar Mahallesi'nde 16 Ağustos'ta ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıkmış, Örmepınar Mahallesi'ndeki bazı evler tahliye edilmişti.

AYDIN'DAKİ YANGIN, MUĞLA KAVAKLIDERE SINIRINA ULAŞTI

Bölgede etkili olan rüzgar birlikte alevler Muğla'nın Kavaklıdere ilçesine bağlı Çavdır Mahallesi sınırına ulaştı. Alevlerin ilerlememesi için dozerler ve iş makineleri ile çalışmalar sürerken, itfaiye ekipleri hat üzerinde olası sıçramaya karşı hazır bekletiliyor.

Mahalleli, kendilerine ait traktörlerle tedbir amaçlı bölgeden uzaklaştı. Jandarma ekipleri, iş makineleri, itfaiye ve yangına müdahale eden araçlar dışında bölgeye sivil araç almıyor.

Muğla'nın Ula ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangına gece görüşlü helikopterlerle müdahale sürdü. Yangın, kontrol altına alındı.

Alevlerle Mücadelede İkinci Hafta: Dört İlde Yangınlar Kontrol Altında - Resim : 5

MANİSA'DAKİ YANGIN ALTI GÜN SÜRDÜ

Gördes ilçesi Boyalı Mahallesi yakınlarındaki ormanda, 14 Ağustos günü saat 14.30 sıralarında yangın çıktı. İhbar üzerine bölgeye, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı 2 uçak, 3 helikopter, 8 arazöz, 2 su ikmal aracı, 1 dozer ve 1 yer ekibi sevk edildi. Söndürme çalışmaları sürerken, saat 17.30 sıralarında aynı bölgede başka bir noktada daha orman yangını çıktı. Ekiplere takviye yapıldı, uçak sayısı 5’e, helikopter sayısı 13’e çıkarıldı. Alevlere karadan da 45 arazöz, 15 su ikmal, 4 dozer ve 4 yer ekibi ile müdahale edildi. Havanın kararmasıyla yangına gece görüşlü helikopter ile müdahale devam etti. Bakan Yumaklı, Gördes'deki yangının kontrol altına alındığını ve soğutma çalışmalarının sürdüğünü duyurdu.

Alevlerle Mücadelede İkinci Hafta: Dört İlde Yangınlar Kontrol Altında - Resim : 6

Etiketler
Yangın