Anayasa Mahkemesi'nden Veli Saçılık için hak ihlali ve tazminat kararı

Anayasa Mahkemesi (AYM), 2018'de basın açıklamasında darp edilip gözaltına alınan ve polisler hakkındaki suç duyurusuna takipsizlik kararı verilen Veli Saçılık için 'hak ihlali' kararı verdi.

Anayasa Mahkemesi'nden Veli Saçılık için hak ihlali ve tazminat kararı

Anayasa Mahkemesi (AYM), kanun hükmünde kararname (KHK) ile memuriyetten ihraç edilen Veli Saçılık'ın 2018'de Ankara'da katıldığı basın açıklamasında darp edilerek gözaltına alınmasıyla ilgili başvurusunu kabul etti.

Saçılık, 9 Ocak 2018'de ihraç edilen ve göreve dönmek için açlık grevine başlayan Nuriye Gülmen ile Semih Özakça’ya destek vermek için yaklaşık 10 kişilik bir grupla basın açıklaması yapmak istedi. Polis grubu gözaltına alarak minibüse bindirdi. Daha sonra polis, bir kişiyi iterek minibüse bindirmeye çalışmasına tepki gösteren Veli Saçılık'ın yüzüne yakın mesafeden biber gazı sıktı.

İddianameye göre 'basit tıbbi müdahaleyle giderilebilecek ölçüde" yaralanan Saçılık, daha sonra polisler hakkında suç duyurusunda bulundu.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, şikayet üzerine başlattığı soruşturmada takipsizlik kararı verdi. Sulh Ceza Hakimliği de karara yaptığı itirazı reddedince Saçılık, AYM’ye bireysel başvuru yaptı.

Dosyayı inceleyip kararını veren AYM, Veli Saçılık'ın hak ihlaline maruz kaldığına hükmetti.

Mahkeme'nin internet sitesinde yer alan bilgilere göre Saçılık'ın şikayeti üzerine başlatılan soruşturmada etkin bir soruşturma yürütülmemesi nedeniyle 'insan haysiyetiyle bağdaşmayan muamele yasağının maddi ve usul boyutu' ile 'Anayasa'nın 34. Maddesi'yle güvence altına alınan toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının' ihlal edildiğine karar verdi.

Anayasa Mahkemesi, Saçılık’a 10 bin lira manevi tazminat ödenmesine; 'ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden soruşturma yapılmak üzere' kararın bir örneğinin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesine karar verdi.

Etiketler
Gözaltı Mahkeme Polis Veli Saçılık