Batman'da Hasat Zamanı: Kilosu 230 Liraya Satılıyor
Batman'ın Gercüş ilçesine bağlı Çukur Yurt köyünde sumak hasadı başladı. Yörede yetiştirilen organik sumaklar, köylüler tarafından özenle toplanarak satışa sunuluyor.
Kaynak: İHA
SUMAĞIN FAYDALAI NELER?
Sumak, Rhus cinsine ait bitkilerin meyvelerinden elde edilen, kırmızı renkli ve ekşi tatlı bir baharattır. Türkiye ve İran'ın bazı bölgelerinde yetişen sumak, meyveleri olgunlaştığında hasat edilir, kurutulur ve toz haline getirilir. İşlendikten sonra koyu kırmızı bir renge sahip olan sumak, limona benzer bir koku ve tat profiline sahiptir.
Geleneksel tıpta sumak, hemoroid, yara iyileşmesi, ishal, ülser ve göz iltihabı gibi çeşitli sağlık sorunlarının tedavisinde kullanılmıştır. Ayrıca, sumak, sindirim enzimlerinin üretimini teşvik edebilir; amilaz, lipaz ve proteaz gibi enzimler karbonhidratları, yağları ve proteinleri parçalayarak emilimini artırır.
Antioksidanlar, serbest radikallerle savaşarak vücudu korur ve oksidatif stresle mücadele eder. Oksidatif stres, erken yaşlanma, kalp hastalıkları, diyabet, karaciğer, akciğer ve böbrek hastalıkları, bazı nörolojik hastalıklar ve kanser riskini artırabilir. Sumak, yüksek ORAC (Oksijen Radikal Absorbans Kapasitesi) değeri ile güçlü bir antioksidan kaynağıdır.
Sumak, antioksidan, antiinflamatuar ve antimikrobiyal özellikleriyle sağlık açısından birçok fayda sunar. İşte sumak tüketmenin sağladığı başlıca yararlar:
- Kalp sağlığını destekleyen tekli doymamış yağlar açısından zengindir.
- Cilt ve hücre zarlarını korur.
- Sindirim sağlığını destekler.
- Antioksidan özellikleriyle hücre hasarını önler.
- İnflamasyonu azaltır.
- Kan şekerini dengelemeye yardımcı olur.
- Kas ağrılarını hafifletir.
- Kalp hastalıkları riskini azaltabilir.
Kaynak: İHA