CHP'de 'değişim' rüzgarı... Tüzük değişiyor: Milletvekili ve belediye başkanlarının belirlenmesinde yeni formül

CHP'de seçimlerden sonra başlayan değişim tartışmaları devam ediyor. Saygı Öztürk, genel merkezin hazırladığı tüzük değişikliğini aktardı. Buna göre, partide güçlü genel sekreter dönemi yeniden başlayacak. Milletvekillerinin ve belediye başkanlarının belirlenmesinde de yeni yöntem geliyor.

CHP'de 'değişim' rüzgarı... Tüzük değişiyor: Milletvekili ve belediye başkanlarının belirlenmesinde yeni formül

Seçimlerdeki yenilginin ardından, ana muhalefet partisi CHP’de başlayan değişim tartışmaları devam ediyor. Partinin Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Adayı olarak seçimlerde yarışan Kemal Kılıçdaroğlu, geçen hafta yaptığı konuşmada, kaptan olarak görevinin gemiyi limana sağlam çıkarmak olduğunu söyledi ve değişim taleplerinin önünü açtı.

CHP lideri, değişim çağrısında bulunan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Meclis Grup Başkanı Özgür Özel’le de görüşmeler gerçekleştirdi.

TÜZÜK DEĞİŞECEK

Parti içindeki farklı kesimlerin yaptıkları açıklamalarla tartışma devam ederken; Sözcü gazetesi Ankara Temsilcisi Saygı Öztürk, bugünkü yazısında, CHP'de mevcut tüzüğün 14 maddesinde değişiklik öngören yeni tüzük taslağındaki değişikliklerden bazılarını kaleme aldı.

Öztürk, “Yeni tüzükte ‘Güçlü genel sekreterlik’ ve partiye kayıtlı üyelerle önseçim öngörülüyor” dedi. Güçlü genel sekreterlik modeli CHP’de Önder Sav’la birlikte anılıyor. Sav’ın görev yaptığı dönemde parti teşkilatları üzerinde hakimiyet kurduğu hatırlanıyor.

GENEL SEKRETER BİRÇOK ALANA HAKİM OLACAK

Öztürk, öngörülen değişikliklerden bazılarını şöyle sıraladı:

■ Parti Meclisi tarafından 14 kişi olarak seçilen Merkez Yönetim Kurulu, partinin en üst yönetim organıdır. Genel Başkan, Genel Sekreter, Genel Sekreter Yardımcıları, Genel Sayman ve diğer üyelerden oluşacak.

■ Genel Sekreter ve Merkez Yürütme Kurulu Üyeleri, Parti Meclisi Üyeleri arasından üye tam sayısının salt çoğunluğu ile seçilecek. Genel Sekreter, Merkez Yönetim Kurulu üyeleri arasından Genel Başkanın onayı ile 6 Genel Sekreter Yardımcısı ve bir Genel Sayman seçecek. Merkez Yönetim Kurulu üyeleri ile Genel Sekreter yardımcılarının görev alanları, Genel Başkan ve Genel Sekreterin istişare ve uyumu ile belirlenecek.

■ Genel Başkanın yokluğunda, Genel Sekreter; Genel Başkan vekili olarak Merkez Yönetim Kuruluna başkanlık edecek. Partinin idari ve mali işlerini Genel Sayman yürütecek.

■ Genel Sekreter, kurulca verilen kararları uygulayacak. Parti örgütü ile ilişkileri Genel Sekreterlik yürütecek. TBMM Grubu, Merkez Yürütme Kurulu ve Parti Meclisi ile partili Yerel Yönetimler arasındaki ilişkileri Genel Sekreter düzenleyecek.

"MİLLETVEKİLİ ADAYLARININ BELİRLENMESİ DE YENİDEN DÜZENLENİYOR"

Milletvekili adaylarının belirlenmesi de yeniden düzenleniyor. Vekil adayı olmak isteyenleri yakından ilgilendiren değişiklik önerisi şöyle:

■ TBMM seçimlerinde, parti adayları, partiye kayıtlı üyelerin katılacağı ön seçimle saptanacak. Önseçim, yargı denetiminde yapılacak. Parti Meclisi, Siyasi Partiler Kanunu'nun 37/2 maddesine göre yüzde 5 merkez adayı/kontenjan için yeteri kadar sırayı ayırabilecek.

■ Bir seçim çevresinde il başkanlığının görüşü alınarak ancak iki sıra ayrılabilecek. Bir kişi, iki dönem üst üste merkez /kontenjan adayı gösterilemeyecek. Her kademedeki yöneticiler, il ve yüksek disiplin kurulu başkan ve üyeleri, önceki dönemlerdekiler de dahil mevcut milletvekilleri ile partili yerel yöneticiler merkez /kontenjan adayı olarak gösterilmeyecek.

BELEDİYE BAŞKANI BELİRLEME SÜRECİ DE DÜZENLENİYOR

Tüzüğün, “Yerel seçimlerde adayların saptanması” başlıklı 55. maddesi de yeniden düzenleniyor. İşte, kurultaya sunulacak değişiklik maddesi:

■ Yerel seçimlerde adaylar, partiye kayıtlı üyelerin katılımı ile yargı denetiminde yapılacak önseçimle belirlenecek. Partili yerel yöneticilerin olmadığı seçim çevrelerinde ise önce örgüt denetiminde sandık konulmak suretiyle seçim yapılacak. Örgüt tarafından tutanağa bağlanan seçim sonuçları; Parti Meclisi tarafından değerlendirilecek ve aday belirlenecek.

■ Önseçim veya eğilim yoklaması yapılan seçim çevrelerinde belediye ve il genel meclis listesinde ayrılacak sıralara Siyasi Partiler Kanunu 37/2 maddesi doğrultusunda yüzde 5 kadar merkez /kontenjan adayı, il örgütünün görüşü alınarak Parti Meclisi tarafından gösterilecek.

■ Tüzükte yapılacak değişiklikler kurultayca kabul edildiği tarihte yürürlüğe girecek ve değişiklik ayrı ayrı oylanacak.

■ CHP'de ilçe kongreleri 5 Ağustos'ta başlayacak, 10 Eylül Pazar günü tamamlanmış olacak. İl kongreleri ise 16 Eylül'de başlayacak, 15 Ekim Pazar günü tamamlanacak. İl kongrelerinin seçim sonuçlarına ilişkin itirazlar 2 gün içinde ilçe seçim kuruluna yapılacak ve hakim 2 gün içinde itirazları karara bağlayacak.

Etiketler
CHP Ekrem İmamoğlu Özgür Özel Kemal Kılıçdaroğlu