Erdoğan-Esad Muamması! Görüşme İhtimalinde Son Durum Ne?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Esad ile görüşüp görüşmeyeceğine dair gündem devam ederken Reuters görüşme çabalarının sonuç vermediğini yazmıştı. Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi ise görüşmenin gerçekleşeceğini belirterek "İki liderin 24 saat süreyle telefonla görüşebilecekleri bir mekanizma oluşturulmalı" dedi.

Erdoğan-Esad Muamması! Görüşme İhtimalinde Son Durum Ne?

2011 yılında iç savaş nedeniyle Türkiye-Suriye arasındaki gerilen ilişkiler son dönemde normalleşme sinyalleri vermeye başlamıştı. Son olarak Esad, Esad, üst düzey müzakerelere başlamak için Türkiye’nin Suriye topraklarındaki askerlerini çekmesinin 'zorunluluk olmadığını' söylemişti. Reuters Haber Ajansı ise Erdoğan’ın Esad’le görüşme çabalarının sonuç vermediğine ilişkin haber geçmişti.

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi bugünkü yazısında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suriye Cumhurbaşkanı Esad'la görüşme iddialarına ilişkin "İki liderin görüşmesi için kritik eşik henüz aşılmış değil ama bir gün ‘Erdoğan-Esed görüşmesi yapılacak’ diye haberler geçeceğimizden eminim" dedi.

Selvi, Erdoğan'ın görüşmek için olumlu mesajlar verdiğini belirterek aynı adımların artık Esad'ın yapması gerektiğini belirtti. İki liderin görüşmesiyle kritik bir eşiğin aşılacağını vurgulayan Selvi, "Soğuk savaş döneminde ABD ile Rusya devlet başkanları arasında olduğu gibi Erdoğan ile Esed arasında bir “kırmızı hat” çekilmesi lazım. İki liderin 24 saat süreyle telefonla görüşebilecekleri bir mekanizma oluşturulmalı. Çünkü sorunlar ancak böyle aşılır" dedi.

ERDOĞAN SİNYALİ VERMİŞTİ

Türk yetkililer de son aylarda Suriye ile normalleşme sürecine ilişkin çeşitli açıklamalar yapmıştı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 28 Haziran’da “Diplomatik ilişkilerin kurulmaması için hiçbir sebep yok” derken, 7 Temmuz’da yaptığı açıklamada ise Suriye lideri Esad ile olası bir görüşme için “her an” davette bulunabileceklerini söylemişti. Olumlu bir adıma karşılık göstereceklerini belirten Erdoğan, “Beşar Esad şu anda Türkiye ile ilişkileri düzeltme noktasında bir adım attığı anda biz de ona karşı o yaklaşımı gösteririz. Çünkü biz dün Suriye ile düşman değildik ki biz Esad ile ailece görüşüyorduk. Biz, davetimizi yapacağız. Bu davetle birlikte de Türkiye-Suriye ilişkilerini geçmişte olduğu gibi aynı noktaya getirelim istiyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

BAKAN FİDAN: ZAMANIN RUHU BİZİ BARIŞ ARAMAYA ZORLUYOR

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da 14 Temmuz’da yaptığı açıklamada son bir yılda çeşitli düzeylerde gerçekleşen görüşmelerin çok hareketli geçmediğini belirterek, “Zamanın ruhu bizi barışı, istikrarı aramaya zorluyor” demişti. Suriye ile görüşme sürecine ilişkin 24 Temmuz’da da açıklama yapan Fidan, “Biz güçlü bir ülkeyiz. Çaresizlikten dolayı bir görüşme arayışı içinde değiliz” demişti.

BAKAN GÜLER ÇEKİLME İÇİN ŞART KOŞMUŞTU

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, iki hafta önce Türkiye ile Suriye arasında gerekli şartların sağlanması halinde bakanlık düzeyinde görüşmeler yapılabileceğini söylemişti. Güler, “Suriye’den çekilme koordinasyonu yalnızca Suriye’de yeni anayasa kabul edildikten, seçimler yapıldıktan, sınırlar güvenlik altına alındıktan sonra görüşülebilir” ifadelerini kullanmıştı. Güler, 26 Temmuz’da yaptığı açıklamada ise şunları kaydetmişti:

“Irak ve Suriye sınırlarımız boyunca güvenlik koridoru oluşturma kararlılığımız tamdır. Suriye rejimi ile görüşmeler sadece Astana’da İran, Türkiye, Suriye ve Rusya olarak dörtlü yapılıyor. Amacımız, Suriye’de 2254 sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kararı temelinde siyasi bir çözüme ulaşılmasıdır. Temennimiz komşumuz Suriye ile rasyonel bir zeminde yeni bir sürecin başlatılmasıdır.”

Etiketler
Beşar Esad Suriye Recep Tayyip Erdoğan