Esad'dan Türkiye'yle Müzakereye Yeşil Işık: 'Askerler Çekilmese de...'

Suriye Cumhurbaşkanı Esad, Türkiye ile normalleşme çabalarından henüz somut bir sonuç alınamadığını belirtti. Esad, ayrıca Türkiye askerlerinin Suriye'den çekilmesinin görüşmeler için bir ön şart olmadığını söyledi.

Esad'dan Türkiye'yle Müzakereye Yeşil Işık: 'Askerler Çekilmese de...'

Türkiye-Suriye arasındaki ‘normalleşme’ tartışmaları sık sık gündeme gelirken, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, konuya ilişkin açıklamasında, ilişkileri düzeltme çabalarından henüz somut bir sonuç alınamadığını söyledi.

ESAD’DAN YEŞİL IŞIK

Suriye Parlamentosu’nda bir konuşma yapan Esad, açıklamasında Türk askerlerinin Suriye'den çekilmesini istediğini ancak bunun normalleşme görüşmeleri için bir şart olmadığını kaydederek, belki de görüşmelere ilişkin en olumlu açıklamasını yapmış oldu.

Bugüne kadar yapılan görüşmelerin sonuçsuz kaldığını kaydeden Esad, Rusya, İran ve Irak'ın arabuluculuk çalışmalarının sonuç vermediğini belirtti. Esad açıklamasında, arabulucu ülkelerin samimiyet ve ciddiyetine dikkat çekti.

'SORUN TOPLANTI YAPMAK DEĞİL'

Esad, geçen aylarda yaptığı bir açıklamada, sorunun taraflar arasında toplantı yapmak olmadığını ancak toplantının içeriğinin önemli olduğunu belirtmişti. Suriye Devlet Başkanı Esad konuşmasında şunları kaydetmişti:

"Görüşmenin temeli nedir? Terörizmi desteklemek ve Suriye topraklarından çekilmek gibi sorunların nedenlerini sona erdirmek mi? Sorunun özü budur. Sorunun özü hakkında bir tartışma olmasaydı, böyle bir toplantı ne anlama gelirdi?"

ERDOĞAN ESAD’I TÜRKİYE’YE ÇAĞIRMIŞTI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, Suriye ile ilişkilerin normalleşmesine ilişkin NATO Zirvesi sonrası yaptığı açıklamada, Esad’a yaptığı daveti şöyle anlatmıştı:

"Özellikle Sayın Esed'e 'Ya ülkeme gel veya üçüncü bir ülkede bu görüşmeyi yapalım' çağrımı iki hafta önce yaptım. Bu konuyla ilgili olarak da Dışişleri Bakanımı görevlendirdim. O da muhataplarıyla görüşmek suretiyle inşallah bu dargınlığı, kırgınlığı aşmak suretiyle yeni bir süreci başlatalım istiyoruz."

Etiketler
Beşar Esad Recep Tayyip Erdoğan Suriye Türkiye