'Fransız Okulları' Kriz Yarattı: Fransa Türkiye'ye Heyet Yolluyor

Ankara'daki Fransız Charles de Gaulle ve İstanbul'daki Pierre Loti okullarının hukuki statüsü hakkında Fransa Büyükelçiliği ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında kriz çıkınca Fransa müzakereler için heyet göndermeye karar verdi. Fransız heyet, Çarşamba günü Türkiye'ye geliyor.

'Fransız Okulları' Kriz Yarattı: Fransa Türkiye'ye Heyet Yolluyor

Türkiye’de eğitim veren Fransız Charles de Gaulle ve Pierre Loti okullarının hukuki statüsü konusunda, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile Fransa Büyükelçiliği arasında bir kriz yaşandı.

Ardından Fransa'nın Ankara Büyükelçiliği, anlaşmazlığa ilişkin sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Paris’ten bir heyetin, Türk Milli Eğitim Bakanlığı ile görüşmek ve diyaloğu devam ettirmek üzere Türkiye’ye gelmesi için bir ziyaret düzenliyoruz” ifadelerini kullandı.

MEB YETKİLİLERİYLE GÖRÜŞECEKLER

Pazartesi günü Pierre Loti Lisesi Okul Aile Birliği'nden yapılan açıklamada da, Türkiye'ye gelecek Fransız heyetin MEB yetkilileri ile görüşme gerçekleştireceği belirtildi.

Euronews'in haberine göre; anlaşmazlığın ardından Türkiye'ye gelecek Fransız heyetin, Çarşamba günü gelmesi planlanıyor.

NE OLMUŞTU?

Ankara'daki Charles de Gaulle ve İstanbul'daki Pierre Loti liseleri, Türkiye’deki Fransız elçiliğine bağlı bulunuyor. İki okul da doğrudan Fransız Milli Eğitim Bakanlığı ve Yurt dışı Fransız Eğitim Ajansı (AEFE) tarafından yönetiliyor. Okulun eğitim-öğretim kararları direkt olarak AEFE tarafından alınıyor ve denetleniyor. Müfredat, AEFE’nin tüm dünyada eğitim veren kurumları ile uyumlu olarak düzenleniyor.

İki Fransız okulunun Türkiye'den resmi onayı bulunmuyor. Bu durumda iki okul da MEB tarafından resmi olarak tanınmıyor. Taraflar arasındaki anlaşmazlık da bu noktada başlıyor.

Aralık ayında MEB ve Fransız büyükelçiliği arasında yapılan görüşmelerin ardından 2024 yılı başında iki Fransız okuluna Türk vatandaşı öğrencilerin artık alınmayacağına dair haberler basına yansıdı.

12 Temmuz’da Türkiye Fransız Kültür Merkezi Genel Müdürü ve Kültür Etkinlikleri İşbirliği Müsteşarı Sylvie Lemasson imzasıyla velilere yazılı açıklama gönderildi.

Açıklamada, 2 Temmuz tarihinde MEB’in kendilerine gönderdiği anlaşma taslağının kabul edilmemesi halinde, 2024-2025 öğretim yılından itibaren Türk öğrenci alınamayacağı ve okulda eğitim gören öğrencilerin de Türk okullarına nakledileceğine ilişkin bir nota verildiği belirtildi.

13 Temmuz’da ise Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Erzurum İl Başkanlığı Genişletilmiş İl Danışma Meclisi Toplantısı’nda, Fransız yetkililerin sunulan şartları kabul etmemeleri halinde gerekli hukuki prosedürü başlatacaklarını söyledi.