Gezi davasında tutuklanan Osman Kavala 2000 gündür hapiste: "14 Mayıs'tan sonra insan haklarına saygı gösteren anlayışın hakim hale geleceğini ümit ediyorum"

Gezi davasında ağırlaştırılmış müebbete mahkum edilen Osman Kavala, 2000 gündür hapiste... Kavala açıklamasında "14 Mayıs’tan sonra yargıda ve tüm kamu kurumlarında hukuk ilkelerine, insan haysiyetine ve insan haklarına saygı gösteren bir anlayışın hakim hale geleceğini ümit ediyorum" dedi.

Gezi davasında tutuklanan Osman Kavala 2000 gündür hapiste: "14 Mayıs'tan sonra insan haklarına saygı gösteren anlayışın hakim hale geleceğini ümit ediyorum"

Gezi Davası tutuklularından sivil toplum ve insan hakları aktivisti Osman Kavala, 23 Nisan 2023 itibarıyla 2000 gündür hapiste…

KAVALA’DAN SEÇİM VURGUSU

Osman Kavala, tutukluluğunun 2000. gününde yazılı açıklama yaptı. Kavala, açıklamasında yaşadığı yargı sürecini özetledi ve seçimlerle ilgili beklentisini aktardı.

"14 Mayıs’tan sonra yargıda ve tüm kamu kurumlarında hukuk ilkelerine, insan haysiyetine ve insan haklarına saygı gösteren bir anlayışın hakim hale geleceğini ümit ediyorum" mesajını paylaştı.

Kavala yazılı açıklamasında şunları kaydetti:

"Hukuka, mantığa sığmayan iddialar ve suçlamalarla 2000 gündür cezaevinde tutuluyorum. Beni suçla ilişkilendiren hiçbir somut delil olmadığı ilk Gezi davası sonunda oybirliği ile verilen beraat kararında açıkça belirtilmişti. İddianameleri okuyan herkesin rahatça göreceği bu gerçek iki AİHM kararıyla bağlayıcı hukuki hüküm niteliği kazanmasına rağmen cezaevinde tutulmam yasaların ve yargı yetkisinin kötüye kullanımı ile gerçekleştirilen bir eziyet etme eylemidir. Başkalarının hayatlarına değer vermeyen anlayışın tezahürüdür.

14 Mayıs’tan sonra yargıda ve tüm kamu kurumlarında hukuk ilkelerine, insan haysiyetine ve insan haklarına saygı gösteren bir anlayışın hakim hale geleceğini ümit ediyorum. Suç işlediklerine dair delil ortaya konmadan cezaevine sokulan binlerce yurttaşımızın da aynı beklentiler içinde olduğuna inanıyorum."

NE OLMUŞTU

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Gezi eylemlerinden itibaren ‘Türkiye’nin Soros’u’ diye hedef gösterdiği Kavala, 18 Ekim 2017’de Gaziantep’te gözaltına alınıp İstanbul’a götürüldü.

Gözaltı gerekçesi ilk anda öğrenilemedi. Soruşturmanın gizli olduğu söylendi.

Kavala, 1 Kasım’da tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne gönderildi. Tutuklamaya iki gerekçe gösterildi:

Gezi eylemleri bağlamında ‘hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs’ ve 15 Temmuz darbe girişimi bağlamında ‘anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs.’

İddianame sürecinde dosya ikiye ayrıldı.

BİR HAKİM KARŞI OY KULLANDI

Diken’in derlediği habere göre, İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, 25 Nisan’daki karar duruşmasında Kavala’ya ‘hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs’ten ağırlaştırılmış müebbet cezası verdi. Mahkeme heyetinden bir üye hakim karara karşı oy kullandı.

Duruşmada Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Yiğit Ali Ekmekçi hakkında da 18’er yıl hapis cezası ve tutuklama kararı verildi.

28 Aralık 2022’de istinaf başvurusunu değerlendiren İstanbul bölge adliye mahkemesi, Osman Kavala’ya verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis ve diğer yedi kişiye verilen 18’er yıl hapis cezalarını ‘hukuka uygun’ buldu.

Kaynak: Haber Merkezi

Etiketler
Osman Kavala Gezi davası Seçim 2023