Dink Cinayeti Döneminde İstihbaratta Görevliydi... Kritik İsimden Ben Yapmadım O Yaptı Savunması
Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin kamu görevlilerinin yeniden yargılandığı dava görüldü. Davada Dinç ailesinin avukatı eski İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ve İstanbul Emniyeti'nin eski İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Gülerda’nın da aralarında bulunduğu kişiler hakkında ‘Anayasa'yı ihlal’ suçundan suç duyurusunda bulunuldu. Bu kişiler beraat etmiş. Karar ise onanmıştı.
Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin önceki hükmü bozuma kararının ardından, Hrant Dink cinayetinden sorumlu tutulan 7’si tutuklu, 15 kamu görevlisinin tekrar yargılanmaya başlandığı davanın altıncı duruşması, bugün İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşma, Dink Ailesi avukatlarından Hülya Deveci’nin savcı mütalaasına karşı sunduğu mütalaa ile başladı.
‘ANAYASAYI İHLALDEN’ SUÇ DUYURUSU
Deveci, cinayette sorumluluğu olan bir kısım kamu görevlisinin hiç yargılanmadığını, bazılarının ise cezalandırılmadığını belirtti. Av. Deveci mahkemeye sunduğu dilekçe ile Yargıtay’ın beraat ve düşme kararlarını onayladığı Celalettin Cerrah, Ahmet İlhan Güler, Reşat Altay, Engin Dinç, Ercan Demir, Muhittin Zenit, Sabri Uzun, Hacı Ömer Ünalır, Metin Yıldız, Hüseyin Yılmaz, Ergün Yorulmaz, Ünsal Gürel ve Cevat Eser hakkında “Anayasayı ihlal” suçundan suç duyurusunda bulunulmasını talep etti. Volkan Şahin'in de TCK'nin 83. "Kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi" suçundan cezalandırılmasına karar verilmesini talep etti.
'KORUMA TEDBİRLERİ KASITLI OLARAK ALINMADI'
Av. Deveci savunmasında Cerrah ve Güler tarafından Hrant Dink’e yönelik koruma tedbirlerinin kasıtlı olarak alınmadığını ifade ederek şunları kaydetti:
“Hrant Dink hakkında yaşanan olaylar, ölüm tehditleri alması, 'hedef kişi' haline getirilmesi ve 2006-2007 yıllarındaki ülkedeki siyasal iklim Hrant Dink'e yönelik şahsi, fiziki ve mekansal koruma tedbirleri alınmasını zorunlu hale getirmekte iken bir de Yasin Hayal tarafından Hrant Dink'e yönelik eylem yapılacağı bilgisini içeren 17.02.2006 tarihli yazı Hrant Dink'e yönelik şahsi, fiziki ve mekansal koruma tedbirleri alınmasını güçlü şekilde zorunlu hale getirmiş fakat İİEM görevlileri olan Celalettin Cerrah ile Ahmet ilhan Güler tarafından Hrant Dink'e yönelik koruma tedbirleri kasıtlı şekilde alınmamıştır.”
Cumhurbaşkanlığı avukatı Timuçin Üzel, mütalaaya kısmen katıldıklarını belirterek tüm sanıkların “Anayasayı ihlal” suçundan cezalandırılmasını talep etti. Ardından sanıkların savunmalarına geçildi.
'BENİ GÜNAH KEÇİSİ YAPTILAR'
Dönemin Trabzon Jandarma İstihbarat Şubesi görevlisi Veysal Şahin, “Beni günah keçisi yaptılar. Cinayetten 6 ay önce edindiğim bilgiyi vakit geçirmeden bütün üst amirlerime bildirdim. Benim bütün amirlerime bildirdiğim bir olaya dahil olmam akılla mantıkla izah edilemez. Yetki ve sorumluluk sahibi amirlerim cinayetin önlenmesi için önlem almadıkları gibi ceremesini de bana ve aileme çektiriyorlar. Dosyada da görüldüğü gibi gerek HTS gerekse menfaate dayalı hiçbir suç unsuruna rastlanmamıştır. Yapılan yargılamalarda Yasin Hayal’in Hrant Dink’e karşı eylem yapacağı bilgisinin 2016 yılında Emniyet’e ulaştığı ve hiçbir işlem yapılmadığı ortaya çıkmıştır” diyerek beraatini talep etti.
Dönemin İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdür yardımcılarından Osman Gülbel ise “Ben sadece 09 No’lu ham istihbari bilgilerin bulunduğu F4 raporundan haberdarım. Bu raporda tetikçinin ve azmettiricilerin bilgisi bulunmamaktadır. Erhan Tuncel, tetikçinin Ogün Samast olacağını Kasım 2006’da öğreniyor ve bu bilgiyi Trabzon Emniyeti’nden saklıyor. Benim Trabzon C Şube ile ilişiğim ise 2006 Eylül ayında kesilmiştir” dedi. Gülbel, üzerine atılı suçlamaları reddederek tutukluluk haline son verilmesini ve beraatını talep etti.
MÜTALAA AÇIKLANMIŞTI
Bir önceki duruşmada savcı mütalaasını açıklamıştı. Mütalaada, sanıklar Veysal Şahin, Osman Gülbel, Onur Karakaya, Okan Şimşek, Mehmet Ayhan, Hasan Durmuşoğlu, Gazi Günay, Ali Öz hakkında “tasarlayarak kasten öldürme” ve “Anayasa’yı ihlal” suçlarından İKİşer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis talep edildi. Sanık Bekir Yokuş hakkında, “tasarlayarak kasten öldürmeye yardım” ve “Anayasa’yı ihlal” suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve 22,5 yıldan 30 yıla kadar hapis talep edildi.
Yavuz Karakaya hakkında “tasarlayarak kasten öldürmeye yardım” suçundan 22,5 yıldan 30 yıla kadar hapis talep edildi. Sanıklar, Volkan Şahin, Şükrü Yıldız, Mehmet Ali Özkılınç hakkında, mahkumiyetine yeterli kesin ve inandırıcı delil elde edilemediğinden beraat istendi. Sanık Muharrem Demirkale hakkında ise, “tasarlayarak kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet istendi.
DAVA HAKKINDA
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink 19 Ocak 2007’de İstanbul-Şişli’deki gazete binasının önünde Ogün Samast isimli tetikçi tarafından vurularak öldürüldü.
24 Ocak 2007’de tutuklanan Ogün Samast, suç işlediği sırada 18 yaşının altında olduğu için çocuk mahkemesinde yargılandı ve cezasına üçte bir oranında indirim uygulanarak 21 yıl 6 aya düşürüldü.
Samast, Bolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'ndan şartlı tahliye kapsamında 15 Kasım 2023’te tahliye edildi.
Nisan 2016’da sorumluluğu bulunan kamu görevlilerinin yargılanmasına başlandı. 26 Mart 2021’de mahkemenin kararının açıklamasının ardından Yargıtay’a giden dosyada, Yargıtay 3. Ceza Dairesi, 62 sanık yönünden temyiz incelemesi yaptığı dosyaya ilişkin kararını 21 Haziran 2023'te açıklamıştı.
Daire bazı sanıklar için beraat kararını onarken, 15 sanık hakkında bozma kararı vermişti. Bozma kararının ardından cinayet döneminde Trabzon Jandarma Alay Komutanı olan Albay Ali Öz, dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Faruk Sarı, dönemin Trabzon Jandarma İstihbarat Şubesi görevlileri Gazi Günay, Okan Şimşek, Volkan Şahin ve Veysal Şahin, dönemin Trabzon İstihbarat Şube'de R bürosunda sorumlu amir ve Şube Müdür Yardımcısı olan Hasan Durmuşoğlu, dönemin Trabzon Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesi görevlisi Mehmet Ayhan ve Onur Karakaya, cinayet döneminde İstanbul Jandarma İstihbarat Şube Müdürlüğünde görevli Astsubay Yavuz Karakaya, Bekir Yokuş ve Muharrem Demirkale, dönemin İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdür Yardımcılarından Osman Gülbel, Eski Mülkiye Başmüfettişleri Mehmet Ali Özkılınç ve Şükrü Yıldız’ın yargılaması yeniden başladı.
Kaynak: Haber Merkezi