İletişim Başkanlığı, eski vekilin 'Sümela Manastırı’ndaki restorasyon' iddiasını yalanladı

22. Dönem’de AKP’den İstanbul milletvekilliği yapan Emin Şirin, Sümela Manastırı’nda yapılan restorasyondan sonra ortaya çıkan görüntüyü paylaşarak tepki gösterdi. Şirin'in bu paylaşımı sonrası açıklama yapan İletişim Başkanlığı'na bağlı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, görüntülerin eski olduğunu ve o dönemde yapılan inceleme sonucunda fresklere 17’nci yüzyıldan bu yana dokunulmadığının anlaşıldığını bildirdi.

İletişim Başkanlığı, eski vekilin 'Sümela Manastırı’ndaki restorasyon' iddiasını yalanladı

Eski vekil Emin Şirin, Trabzon ilinin Maçka ilçesindeki Sümela Manastırı’nda yapılan restorasyonun görüntülerini paylaşan X hesabından paylaşmıştı. Bu görüntülerde yapılan restorasyonu eleştiren Şirin, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’u da etiketleyerek şunları yazdı: “Sümela Manastırı’nda yapılan restorasyon çalışmasında (şaka değil, hakiki) restore edilen Melek bakın ne olmuş.”

Söz konusu görüntüler şaşırtmıştı. Bu görüntülere “Gerçek olamayacak kadar korkunç!” diye tepki gösteren eski İYİ Parti İzmir Milletvekili Haldun Çıray’a Şirin, “Ama gerçek, fotomontaj değil.. Fotografı yakın tarihte bir dostum çekti” diye yanıt verdi. Çıray’ın buna yanıtı, “Dehşet verici. Vatanın malına tasallut” olmuştu.

İLETİŞİM BAŞKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

İletişim Başkanlığı'na bağlı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, bu iddiadan sonra yaptığı açıklamada Şirin'i yalanladı. Merkezi, görüntülerin eski olduğunu belirtirken; o dönemde yapılan inceleme sonucunda fresklere 17’nci yüzyıldan bu yana dokunulmadığının anlaşıldığını bildirdi.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Bazı sosyal medya hesaplarında paylaşılan, 'Sümela Manastırı'nda yapılan restorasyon çalışmasında fresk zarar gördü' iddiası doğru değildir. İddiaya konu fotoğraflar 2012 yılında benzer iddialarla dolaşıma girmiş, iddialar üzerine arkeologların yaptığı incelemede fresklere 17’nci yüzyıldan bu yana dokunulmadığı belirlenmiştir. Sümela Manastırı, onaylanan projeler kapsamında kayalık alanlarda güçlendirme ve yapıların restorasyonunun yapılması amacıyla 22 Eylül 2015 tarihinde ziyarete kapatılmış, Şubat 2016`da restorasyonlar başlamıştır. Çalışmaların önemli kısmının sona ermesiyle manastırın yüzde 65`lik bölüm 28 Temmuz 2020`de, iç avluyu kapsayan üçüncü etabı ise 1 Temmuz 2021`de ziyarete açılmıştır.

Restorasyon kapsamında, iddiaya konu fresklere hiçbir müdahalede bulunulmamıştır.

Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı Müdürlüklerinden uzman restoratörlerce diğer bazı fresklerin mevcut durumları fotoğraflı çizimlerle belgelenmiş, ardından boyalardan örnekler alınarak tür analizi yapılmıştır. Bozulmaların nedenleri belirlenerek müdahale yöntemleri geliştirilmiştir. Son olarak elde edilen veriler yardımıyla özgün renkler ile canlandırma işlemi yapılmıştır. İddiaya konu fotoğrafların uzun yıllar benzer manipülasyon kampanyalarında kullanıldığı belirlenmiştir. Asılsız iddialara itibar etmeyiniz."

SÜMELE MANASTIRI HAKKINDA

Sümela Manastırı, Trabzon ilinin Maçka ilçesindeki Altındere Vadisi Millî Parkı sınırları içerisinde yer alan Meryem Ana Deresi'nin batı yamaçlarında yer alıyor. Ortodoks manastır ve kilise kompleksi olan bu manastır, 1923’te mübadele sürecinde terk edilmek zorunda kalındı.

Kaynak: Gerçek Gündem

Etiketler
Sümela Manastırı